Bosei er den første højskole i landet, der satser på eSport
Ro og idyl. 15.000 kvadratmeter under tag. Beliggende i en skov i smukke omgivelser midt ude i ingenting. Tre kvarter på gåben fra Præstø. Dér ligger Idrætshøjskolen Bosei, der som den første højskole i Danmark tilbyder eSport som hovedlinje.
Af Peter Rubek Nielsen
Idræsthøjskolen Bosei er blevet kontaktet af journalistelev Peter Rubek Nielsen, der efterfølgende har forfattet denne artikel om eSport på Bosei samt taget de anvendte fotos.
Vejen ned til Idrætshøjskolen Bosei er lidt af en ørkenvandring, hvis man ikke er bilejer, men når man er fremme, er det et smukt syn, der møder én. Så snart man er inden for murene på Bosei, går mobilen på ’Ingen tjeneste’, medmindre man har mobilabonnement hos TDC. En højskoleelev siger fluks inde i kantinen, at det kun er TDC’s signal, der virker herude. Hele mit besøg på Bosei foregår uden adgang til omverdenen, men det er nu også behageligt. For Bosei er et unikt sted med en fagkombination, man ikke ser andre steder i landet. Bosei tilbyder alt fra kampsport til japansk til eSport. Her emmer af god stemning og rare mennesker. Man glemmer simpelthen omverdenen for en stund, når man er her. Man befinder sig i Bosei-boblen, som de kalder det.
Idrætshøjskolen Bosei fungerede frem til 2008 som en japansk kostskole. Den er ejet af et japansk universitet, der har lejet bygningerne ud med de betingelser, at de beholder det japanske islæt på stedet. Det har de først og fremmest gjort ved at beholde navnet Bosei, men rundt omkring på højskolen er der også japanske møbler, og kantinen serverer hovedsageligt asiatisk mad.
Idrætshøjskolen Bosei valgte som den første højskole i Danmark at tilbyde eSport som hovedlinje. Beslutningen tog de for at prøve noget nyt og for at se, om det kunne blive en succes. I starten var stillingen kun på deltid, da folkene bag beslutningen, først ville se om eSport på Bosei nu også var en god idé at have på menuen. Her et år efter beslutningen blev truffet, må det siges at være tilfældet. Der er fuldt booket på det igangværende forårssemester.
Martin Eckhaus er 26 år og eSport-lærer på Bosei. Han kom hertil for et år siden, da linjen blev oprettet. Han er egentlig uddannet pædagog, men da han fik øje på jobopslaget fra Bosei, rev han teltpælene op, sagde sine tre jobs op og forlod Sønderborg for at flytte til Præstø for at undervise elever i eSport. Det er ikke en beslutning, han på nogen måde fortryder.
– Det var den helt rigtige beslutning, og det føltes også rigtigt med det samme. Jeg tanker god energi ved at være her, og man lukker ligesom af for, hvad der sker ude i verden, fordi man befinder sig i Bosei-boblen, siger Martin Eckhaus, mens han tager en tår af sin kop kaffe.
ESport på Bosei
20 elever går på eSport-linjen på Idrætshøjskolen Bosei ved Præstø. I eSportlokalet er der et fornemt setup med gode computere og udstyr til eleverne, når der hver uge skal øves i spillene Counter-Strike, League of Legends og Overwatch.
Der er ingen tvang til noget som helst på Bosei, men Martin Eckhaus råder eleverne til at tage aktive fag ved siden af, så de på den måde er i bedst mulig forfatning, når de skal spille computer. Han er af den overbevisning, at hvis man vil blive en bedre spiller, er det vigtigt at kroppen er i balance. Det kommer den ifølge ham via kost, motion, daglig struktur og døgnrytme.
– Når disse ting spiller sammen, så har man mere overskud til at lære. Derfor kan du spille lige så meget du vil, men hvis ikke du er i balance, så bliver du ikke en bedre spiller, og det fulde potentiale bliver ikke udnyttet, siger Martin Eckhaus.
Idrætshøjskolen Bosei går meget op i at den mad, de serverer, er sund. Der er altid to forskellige slags salater at vælge imellem, når aftensmaden hver eneste dag serveres klokken 18.00. Hvis eleverne har lyst til noget usundt eller ikke kan lide den mad, der bliver serveret, kan de gå den lange vej til Præstø.
Martin Eckhaus prøver selv at være et godt eksempel for eleverne i forhold til kosten. Han har for eksempel ikke drukket energidrik og spist fastfood i et år.
Fem gange om ugen har de undervisning i at spille computerspil, men eleverne er velkomne til at bruge lokalet, hvis de spiller sammen med det hold, de spiller med, når der er undervisning.
– De må gerne få lov til at bruge lokalet, men de skal kunne samle de fem samme spillere, som de spiller med, når vi har undervisning. Ellers forbedrer de ikke deres kommunikation som hold, og det er så vigtigt i et spil som Counter-Strike, at man kan kommunikere med sine holdkammerater, siger Martin Eckhaus.
Livet som elev på eSportslinjen
Nikolaj Kristensen er 23 år og fra Haderslev.
Han har gået på Bosei i en måned. Han er der mest af alt for at lære japansk, men han er også med på eSportslinjen, da han har en stor passion for det og tidligere var rigtig god til spillet Dota 2. Han er med sine egne ord ikke god nok mere, men han har vundet over 50.000 kroner i præmiepenge i løbet af sin karriere. Han holdt en pause på et halvt år og siden da, har han ikke kunnet finde tilbage til sit gamle niveau.
Nikolaj Kristensen følger med stor interesse eSporten. Han synes dog ikke, at det skal sammenlignes med sport.
– Jeg er ikke stor fan af, at folk prøver at sammenligne det med almindelig sport, fordi eSport er ikke traditionel sport. Det er eSport og bør være sin egen ting, siger Nikolaj Kristensen.
Han håber, at der i fremtidens eSport vil blive oprettet fagforeninger, der tager sig af spillernes rettigheder.
– Jeg ved, at der i Dota har været stort drama med spillere, der ikke har fået nogen løn eller modtaget præmiepenge. Der mangler nogen til at styre, at alle teams holder reglerne, og det er der bare ikke lige nu, fortæller Nikolaj Kristensen.
At eSporten er stor, kan man blandt andet også se ved de enorme pengepræmier, der er i nogle turneringer.
– Specielt indenfor Dota stiger turneringspræmiepengene voldsomt lige nu. Allerede i 2015 havde den største turnering i Dota en større vinderpræmie end Wimbledon i tennis, siger Nikolaj Kristensen.
I Wimbledon kunne man i 2015 som singlevinder af turneringen hive 15,6 millioner danske kroner hjem. I Dota-turneringen The International, som Nikolaj Kristensen omtaler, vandt holdet Evil Geniuses 46 millioner kroner til deling blandt fem spillere. Året efter i 2016 var vinderpræmien i samme turnering steget til 63,5 millioner kroner. Det understreger den massive vækst, der er i eSport i øjeblikket.
Nikolaj Kristensen er uddannet datamatiker og drømmer om at blive spildesigner. Først vil han dog gerne tage en bachelor i Japanstudier.
Sigurd Jensen er 18 år og bor i Skagen til dagligt. Lige nu er han elev på forårssemestret på Bosei og spiller på professionelt niveau i det holdbaserede skydespil Counter-Strike, men han mangler et hold at spille for, før han reelt kan kalde sig professionel.
I hans første uge på Bosei kunne han ikke se den store mening med at være der, men en måned inde i forårssemestret, er han meget glad og tilfreds med at være elev på højskolen.
Han kan godt lide at være social med de andre, men når hverdagene går med gaming og undervisning, vil han gerne bruge noget af weekenden til at få noget tid for sig selv på højskolen.
– Folk kan godt lide mig her, og jeg kan også godt snakke med andre folk. Man skal bare huske at få sin alenetid, når man kan, fordi man konstant er sammen med folk, siger Sigurd Jensen.
Alenetiden bruger han på at høre musik og chille for sig selv, som han udtrykker det.
Sigurd Jensen er ikke kommet sovende til det niveau, han er på nu i Counter-Strike. Han vurderer, at man skal spille 10.000 timers Counter-Strike, før man er på det niveau, der kræves for at være professionel.
Det niveau er han selv på nu, og hans store mål er at blive professionel på et hold og leve af eSport. Han er så opsat og fokuseret på at nå målet, at han ikke har nogen plan b i tankerne.
– Hvis det er, at jeg har en plan b, hvad er chancen så for at jeg når min plan a? Jeg kan i realiteten altid falde tilbage og blive kokkeelev igen, men det er ikke noget, der fylder i mit hoved. Jeg vil hellere fokusere 100 procent på at blive professionel i stedet for, fortæller Sigurd Jensen.
ESportlærer Martin Eckhaus er ved at planlægge forårssemesterets tur til Sydkorea, hvor eleverne skal opleve og lære om kulturen dernede, men selvfølgelig også følge eSporten tæt. Grunden til at man tager til Sydkorea i stedet for Japan er, at eSport er betydeligt større i Sydkorea. Turen er planlagt til at foregå i maj måned.