Inspirationsuge 23: vandring ved de sydsjællandske kyster eller grøn mad
I pauserne kan du fx. nyde samværet med andre kursister over en kop kaffe. Du kan også læse avisen eller fordybe dig i et spændende magasin i vores hyggelige opholdsrum. Ændringer kan forekomme.
Grøn mad - kursusprogram Vandring - kursusprogram
Lidt om indholdet i din kursusuge
5 dages fordybelse og højskoleglæde!
Dagene på ugekurset er delt op på en måde, der giver dig chancen for dels at være sammen med andre, som har præcis samme interesse som dig selv; dels mulighed for også at møde andre kursister, når fællesskabet nydes under måltider, højskolesang og foredrag.
Under de enkelte temaer kan du se det foreløbige program i skemaform.
Så kom alene eller tag en ven med. I kan vælge samme tema, eller hver jeres og så mødes til de skønne fællesoplever.
Sådan vælges de enkelte temaer
Når du tilmelder dig, vælger du hvilket af de 2 temaer, du vil fordybe dig i.
Det fælles højskoleliv udfoldes morgen og aften med interessante morgensamlinger, fællessang, spisning i spisesalen, foredrag og udflugt.
Tema 1: Grøn mad med højskole-twist
Et højskolekursus i grøn mad fokuserer på plantebaseret madlavning og bæredygtige fødevarer. Deltagerne lærer at tilberede lækre måltider med et særligt fokus på økologi, miljøvenlige råvarer og sundhed. Du får både praktisk erfaring i køkkenet og indblik i, hvordan man kan spise grønnere og mere klimavenligt.
Kurset omfatter:
- Madlavning med sæsonens råvarer
- Fokus på lokale og økologiske ingredienser
- Inspiration til nye, kreative retter, der kan tilfredsstille både smag og behov for varieret mad.
Bosei har sin egen køkkenhave, hvor vi dyrkergrøntsager til højskolens køkken, og samtidig leverer grønt til restauranter i nærområdet.
Halvdagsudflugt med højskolen
Onsdag eftermiddag byder på en halvdags udflugt: vi går mod godset Nysø, hvor der er en lille samling af Thorvaldsens gipsafstøbninger og skitser. Guldalderens kendte kunstnere tilbragte tid på Nysø hos grevinde Stampe. Herefter vandrer vi mod Præstø, hvor vi følger den lokale guide rundt i Guldalderens Præstø. Vi går på de toppede brosten i den gamle bydel og besøger kirken, som ligger på Klosternakken, hvor Antonitter-ordenens kloster lå. Efter en kaffepause er der mulighed for at shoppe lidt i Adelgades butikker. Vi vender tilbage til højskolen, hvor middagen venter.
Din underviser:
Pia Prehn, køkkenchef på Bosei og mangeårig selvstændig indehaver af Piaprehncatering.dk, som har leveret økologisk mad til et utal af fester. Har gennemført en omstilling af højskolens køkken, så den nu har en stræk grøn profil.
Tema 2: Vandring og højskole langs de Sydsjællandske kyster
En aktiv uge i naturen hvor du via guidet fortælling får indblik i den spændende natur og de karakteristiske naturlandskaber i den sydøstlige del af Sjælland og på Møn. Turene ledsages af kyndig lokalguide, der er i besiddelse af bred, historisk og naturfaglig viden. Vandreturenes længde varierer mellem 10 og 14 km. Kursusgruppen vandrer sammen i et tempo, hvor alle kan være med.
Dine 5 dagsture:
Mandag – Romatikken i Præstø. Præstøs historie går helt tilbage til den tidlige middelalder; men vi koncentrerer os især om romantikkens tid. Her var baronesse Christine Stampe på Nysø Gods værtinde for mange af datidens kunstnere. Bertel Thorvaldsen og H. C. Andersen havde deres gang på godset. I Præstø Kirke var Grundtvig en overgang præst. Vi besøger selvfølgelig klosterkirken og hører om Antonittermunkenes periode i Præstø. I de gamle pakhuse ved havnen holder foreningen for traditionelle håndværk til. Entusiastiske håndværkere holder liv i gamle arbejdsmetoder og renoverer / nybygger gamle både efter oprindelige tegninger.
Tirsdag – Stege, Ulvshale og Nyord. Vi bliver kørt til Møns ”hovedstad”, Stege, hvor vi går på opdagelse langs de gamle byvolde og den kendte Mølleport. Vi hører om fortidens sildeeventyr og om nutiden, hvor Møn er blevet en turistmagnet med gallerier, butikker, middelalderkirkegård, caféer og markedsstemning. Turen går videre mod Ulvshale-halvøen, der pga. de mange naturtyper er udlagt som naturnationalpark. Herefter fortsættes til øen Nyord, hvor man i byen af samme navn bliver sat tilbage til 50’ernes fredelige landsbyidyl med nydelige bindingsværkshuse og haver omkranset af duftende buksbom. Øen har Østdanmarks største rasteplads for ande- og vadefugle.
Onsdag – Danmarks fødsel. Med udgangspunkt ved det nyklassicistiske miniatureslot, Liselund, på Østmøn, vandrer vi langs den spektakulære kridtkyst til Møns Klint. Under turen finder vi fossiler af dyr, der levede i det varme kridthav for mere end 65 mio. år siden. Mens vi fra klinterne nyder udsigten over Østersøen, beskriver guiden i korte vendinger grundlaget for Danmarks tilblivelse. Vandreturen fortsættes forbi radartårnet, der stammer fra den kolde krig, videre forbi det lille fyr og til Busene Have, hvor der fortælles om det oversvømmede fiskerleje fra 16-hundrede-tallet.
Torsdag – Knudshoved odde. Vandring til den yderste spids af denne 14 km lange odde, som er en istidsdannelse – en gletsjertunges stilstandslinje. Vi bliver kørt halvvejs ud til det nyopførte info-center ved Knudsskovgård, og inden selve vandreturen starter, bliver vi introduceret til den helt særegne natur, der karakteriserer denne naturperle. Denne tur, hvor vi er komplet omgivet af urørt natur, sætter et herligt punktum for en uge fyldt med oplevelser, god motion og ny viden.
Fredag – Skovtårnet i Gisselfeld Klosterskov. Vi starter med at bestige det 45m høje skovtårn i Gisselfeld Kloster skov. Vejen op og ned går via 12 cirkler i en storslået konstruktion. Fra toppen er der en unik udsigt over skoven og store dele af Østsjælland, ja i klart vejr helt til København og Malmø. Herefter vandrer vi til Gisselfeld kloster og nyder hovedbygningen fra den skønne park.
Mød din underviser:
De guidede ture bliver levende formidlet af Helge Bramsen, der i en årrække har været naturguide for Geocenter Møns Klint. Helge brænder for at præsentere naturen som et lege- og træningsområde med fokus på naturbevidsthed samt at formidle det primitive liv langs de skovklædte kyster via kajak, vandring eller MTB – og gerne med sanghæftet under armen!
Morgensamlinger og foredrag
Inspirationsugen byder naturligvis også på sang og samlinger:
Morgensamlinger og foredrag:
- Idrætshøjskolens historie v/forstander Kenneth Retslov
- Rundvisning i idrætshøjskolens bæredygtige køkkenhave
- Afslapningsøvelser og udstrækning v/kursusleder
- Koordinationstræning v/ DGI underviser Ditte Maria Mors
- Foredrag om japansk kultur og te-ceremonier
- Højskolesang
- Afslutningsaften med fælles hygge, samvær samt præsentation af ugens arbejder