Oplever du fejl? Send os en e-mail

Inspirationsuge 43: raku & keramik, collografi eller akvarel

I pauserne kan du fx. nyde samværet med andre kursister over en kop kaffe. Du kan også læse avisen eller fordybe dig i et spændende magasin i vores hyggelige opholdsrum. Ændringer kan forekomme.

Keramik - kursusprogram Collografi - kursusprogram Akvarel - kursusprogram

Lidt om indholdet i din kursusuge

5 dages fordybelse og højskoleglæde!

Dagene på ugekurset er delt op på en måde, der giver dig chancen for dels at være sammen med andre, som har præcis samme interesse som dig selv; dels mulighed for også at møde andre kursister, når fællesskabet nydes under måltider, højskolesang og foredrag.

Under de enkelte temaer kan du se det foreløbige program i skemaform.

Sådan vælges de enkelte temaer

Når du tilmelder dig, vælger du hvilket af de 3 temaer, du vil fordybe dig i. Her arbejder du enten i keramikværkstedet, i billedkunstlokalet eller i det kreative værksted.

Det fælles højskoleliv udfoldes morgen og aften med interessante morgensamlinger, fællessang, spisning i spisesalen, foredrag og udflugt.

TEMA 1: Raku og keramik på højskole

En kort, men intensiv introduktion til keramik og den keramiske proces. Du får mulighed for at få en smagsprøve på, hvad keramik kan tilbyde, mens du lærer nye teknikker og arbejder med inspiration og formgivning. Undervisningen veksler mellem frie og bundne opgaver, hvor du vil få redskaber til at gå fra idé til færdigt resultat.

Gennem ugen vil vi følge leret i alle dets stadier, fra det våde ler til den færdige, brændte keramik. Vi bruger cirka 2,5 dag på arbejde med vådt ler og de sidste dage på glasering og brænding. Onsdag tager vi en pause fra værkstedet for at tage på udflugt, mens ovnen er i gang.

Undervisningen består af både demonstrationer og vejledning, hvor der også vil være plads til individuel sparring. Vi afslutter ugen med en fælles evaluering og gennemgang af vores resultater, så vi kan lære af hinanden.

På kurset vil du prøve kræfter med fire forskellige håndbygningsteknikker: Kurinuki (japansk skæreteknik), pladeteknik, klemmeteknik og pølseteknik. Hver teknik giver mulighed for at skabe unikke brugs- eller skulpturelle objekter. Du vil også lære om forskellige dekorationsteknikker og glasering, og vi brænder keramikken både i el-ovn til stentøjstemperatur og i raku-ovn udendørs, hvor vi får en tæt oplevelse af brændingsprocessen.

At arbejde med keramik indebærer også et ansvar for ressourceforbrug, både i forhold til mængden af ler og den energi, der bruges til forglødning og glasurbrænding. For at mindske spild genbruger vi overskydende ler og fokuserer på at skabe keramik af høj kvalitet. Vi vurderer løbende de ting, vi producerer, og udvælger kun de bedste værker til brænding. De øvrige ser vi som værdifulde øvelser, der hjælper os med at sikre, at du får smukke og holdbare kreationer med hjem, som du vil glædes over i lang tid.

Mød dine undervisere:

Victoria Grigat

Victoria er optaget af den intuitive og sanselige tilgang til leret og de objekter, der til sidst skabes. Det var under et højskoleophold i 2019, at Victoria blev fascineret af keramik, og siden da har hun været dedikeret sig til arbejdet med ler.

For Victoria er lerets evne til at indfange hændernes berøring og dets uendelige muligheder noget særligt. Hun er særligt optaget af former og farver, som hun udforsker gennem drejning og pølseteknik. I løbet af sin uddannelse har hun haft primært fokus på at skabe skulpturelle projekter, samtidig med at hun sideløbende har skabt brugsgenstande.

Victoria er uddannet fra Det Kongelige Akademi på Bornholm og arbejder til daglig som drejeunderviser hos Yonobi i København.

Ida Muusmann

Ida er også rundet af højskoleverdenen. Ida har eksperimenteret med sit eget keramik i værksteder i henholdsvis København og Århus. I dag går Ida på den Frie Lærerskole og har desuden opbygget egen undervisningserfaring fra andre højskoler, hvor hun har undervist i både drejning, håndbyg (fx. pladetektik, pølse teknik og kurinuki) og har også stået for alt indenfor raku brænding.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

TEMA 2: Akvarel på højskole

På akvarellinjen arbejder vi med forskellige teknikker og farver. Med at fange lyset i himlen og fjorden og med skitsebogen og den lille akvarelæske som omdrejningspunkt til maleøvelser i naturen, i forhold til menneskekroppen ved en croquismodel og ved stillebenmotiver, hvor vi maler blomster, frugter og andre finurlige ting. Kurset differentieres så du både kan være uøvet og rutineret, blot du har mod på at fordybe dig.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

TEMA 3: Collografi

Collografi er en teknik indenfor grafisk billedkunst, hvor man typisk benytter pap som trykmateriale. Collografi kan bruges både til dybtryk og højtryk eller i en kombination af begge og åbner for vide eksperimenter.

Ved at skære, radere, lave prægninger samt rive i pappet opnås dybtryk, mens højtryk opnås ved at opbygge et collagemotiv ved pålimning af pap, tekstil eller andre materialer.

Collografikursus

  • Vi vil med udgangspunkt i forskellige trykteknikker transformere pap til billeder og små visuelle fortællinger.
  • Teknikken egner sig godt til at transformere enkle fotos om til tryk.
  • Vi kan omsætte naturen med æstetiske ”briller”. Vi finder blade med smukke former, bark, frøstande, stængler, nødder og blomster og bruger dem i arbejdet med grafisk tryk, hvor vi afprøver metoderne monoprint og collografi.
  • Vi taler om hvordan man bedst bruger trykfarverne for at få et godt resultat –  lidt grafisk farvelære og en snak om stoflighed og komposition.
  • Vi trykker med grafikpresse og afprøver forskellige trykteknikker. Jeg vil også gennemgå brug af gelli-plates som alternativ til trykpressen.

Præstentation af underviser Vibeke Frost

Vibeke har i mange år arbejdet sammen med sin familie på værkstedet Kratgården på Stevns. Vibeke arbejder med keramik, Collografi, maleri og tekstil. Se mere på https://www.vibeke-frost.dk/

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

Morgensamlinger og foredrag

Inspirationsugen byder naturligvis også på sang og samlinger:

Morgensamlinger:

  • Idrætshøjskolens historie v/forstander Kenneth Retslov
  • Rundvisning i idrætshøjskolens bæredygtige køkkenhave
  • Afslapningsøvelser og udstrækning
  • Foredrag om japansk kultur
  • Højskolesang
  • Afslutning med fælles hygge

Halvdagsudflugt med højskolen

Onsdag eftermiddag byder på en halvdags udflugt: vi går mod godset Nysø, hvor der er en lille samling af Thorvaldsens gipsafstøbninger og skitser. Guldalderens kendte kunstnere tilbragte tid på Nysø hos grevinde Stampe. Herefter vandrer vi mod Præstø, hvor vi følger den lokale guide rundt i Guldalderens Præstø. Vi går på de toppede brosten i den gamle bydel og besøger kirken, som ligger på Klosternakken, hvor Antonitter-ordenens kloster lå. Efter en kaffepause er der mulighed for at shoppe lidt i Adelgades butikker. Vi vender tilbage til højskolen, hvor middagen venter.

Priser & praktisk information

Priser 2025

Dobbeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen Kr. 4.550,-

Enkeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen: Kr. 5.250,-

Dobbeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.250,-

Enkeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.950,-

Dagskursist – uden overnatning på højskolen: Kr. 4.050,-

Indkvartering

Indkvartering på dobbeltværelser og enkeltværelser i henholdsvis stueplan og 1. sal. Toiletter og bruserum findes på gangene

I stueplan er der enkelte værelser med eget bad/toilet.

Sengelinned og 1 stk. håndklæde er incl. i kursusprisen. Medbring evt. ekstra håndklæde – fx til brug i svømmehallen/saunaen.

Ankomst og afrejse

Ankomst: mandag den 20. oktober mellem kl. 11.00

Afrejse: fredag den 24. oktober kl. 13.00

Højskolens faciliteter

Som idrætshøjskole har vi en masse muligheder for træning; men der findes også en række kreative værksteder, svømmehal, opholdsstue og ikke mindst Bosei Haven, som er en stor del af højskolens bæredygtige profil. Man er velkommen til at kigge ud i alt det grønne.

Bosei Haven, giver dagligt grøntsager til højskolens køkken, og er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Vi fokuserer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, der drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

  • Vi laver maden med tanke på kostrådene.
  • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
  • Vi sikrer variation i maden ved at tage kursister, elever og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
  • Der er en vegetardag om ugen.
  • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

  • Vi bruger primært kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
  • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
  • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Hensyn og service

  • Vi vil gerne have forslag til mad fra kursister og elever. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
  • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
  • Vi tager hensyn til vegetarer.
  • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

Hjemrejse – og hva’ så?

Højskolen ligger midt skoven, så allerede når du træder ud, så møder du naturen. Fx kan man gå på opdagelse og se højskoleelevernes projekter omkring ‘Vild med Vilje’ eller tage ud til de mange små skønne strande og øvrige naturperler samt lokale kulinariske og kulturelle spots i området – fx:

GeoCenter Møns Klint

Strandtur til Feddet

Radius Destillery

Vi glæder os til at møde dig

Få ro i sindet og tilmeld dig allerede nu, så din plads er sikret. Vores øvrige kurser er ret populære og udbydes efter først-til-mølle princippet.

Har du spørgsmål? Tilmelding til 2025 er åben