Oplever du fejl? Send os en e-mail

Kys livet med et højskoletwist

I pauserne kan du fx. nyde samværet med andre kursister over en kop kaffe. Du kan også læse avisen eller fordybe dig i et spændende magasin i vores hyggelige opholdsrum. Ændringer kan forekomme.

Kys livet - kursusprogram

Lidt om indholdet i din kursusuge

Tag et par dage ud af kalenderen, forny din energi og glæde ved de gode ting i livet og lad batterierne op med samvær og latter, fordybelse og nye indtryk. Kurset sætter fokus på velvære for krop og intellekt, nærvær samt egen tid til fordybelse. Kom selv eller tag din partner/ven med, når vi inviterer til et fællesskab af valgfrie workshops med gastronomi, kor, friluftsliv, maleri, tryk og eksperimenter, mountainbike i lækkert skovterræn, yoga og morgensvømning, volley, styrketræning mv. Ligeledes tager vi temperaturen på det nyeste indenfor litteratur og film. Ligesom vi hver dag giver hjernen vitaminer med foredrag og samtaler om tidens tendenser og hvad, der rører sig i vores samfund. En højskole tilbyder et frirum væk fra hverdagens stress og rutiner. Det er en tid, hvor du kan fordybe dig i spændende fag og aktiviteter, som kan vække din nysgerrighed og kreativitet, og give dig et boost af energi og inspiration.

At være på højskole er ofte en unik og mindeværdig oplevelse. De mange forskellige fag, foredrag, workshops og fællesaktiviteter skaber en dynamisk hverdag fyldt med læring og sjove oplevelser.

Du vælger mellem 2 formiddagslinjer, som du fordyber dig i hver formiddag hele ugen: Sund krop og aktiviteter i naturen eller Maleri, snyd og eksperimenter saunagus og wellness, litteraturcafe, kortfilmscafe, bold-eksperimenter, kreative værksteder.

Maleri, snyd og eksperimenter: På linjen arbejder vi med maleriets form og farver. Med en legende tilgang eksperimenterer vi med maleriets bund, vi blander maling med sandspartelmasse, salt og kaffegrums og finder spændende strukturer. Vi trykker på lærredet og bruger stencils til at skabe effekter.  Vi forstørrer motiver på en projektor og sætter fokus på fladens komposition. Vi bruger genveje til at skabe spændende effekter, der understøtter dit personlige udtryk og fortælling, alt efter, hvor du er i din maleriske proces.

Sund krop og aktiviteter i naturen: Denne linje er for dig, der gerne vil være aktiv både kropsligt og mentalt med naturen som udgangspunkt. Eksempler kan være: Vi udforsker skoven omkring højskolen til fysisk aktivitet, henter grøntsager i køkkenhaven og lave mad på bål og i pizzaovnen og tager et dyp i fjorden med efterfølgende yoga på badebroen.

Om eftermiddagen: Vær med til gastronomiske workshops, kor som teambuilding,

Møde nye mennesker: Højskoleophold samler folk fra forskellige baggrunde og livsfaser, hvilket giver mulighed for at skabe nye venskaber og relationer. Det er en oplagt chance for at udvide dit netværk og lære at samarbejde med mennesker, du måske ikke ville have mødt ellers.

Fornyet livsenergi: En højskole tilbyder et frirum væk fra hverdagens stress og rutiner. Det er en tid, hvor du kan fordybe dig i spændende fag og aktiviteter, som kan vække din nysgerrighed og kreativitet, og give dig et boost af energi og inspiration.

Dyrke fællesskab: Højskoler er kendt for deres stærke fællesskaber, hvor samarbejde, åbenhed og sammenhold er i centrum. Fælles måltider, gruppearbejde og sociale arrangementer styrker samhørigheden, og mange oplever, at højskolen bliver et sted, hvor de virkelig føler sig hjemme.

Personlig udvikling: Ud over det faglige er der stort fokus på din personlige udvikling. Du lærer om dig selv, får mulighed for at udfordre dine grænser og udvikler nye kompetencer, både personligt og socialt.

Dine undervisere:

Udover forstanderparet Dorte Palm og Kenneth Retslov, så vil også Tine Longfors og Henrik Clausen tage dig med igennem kurset.

Tine Longfors har gennem mange år været underviser i billedkunstens formsprog. Hun er selvudøvende kunstner og eksperimenterer med maleriets farver og strukturer i spændingsfeltet mellem det abstrakte og figurative. Tine har i 10 år undervist i kunst på idrætshøjskolens familiekurser.

Henrik Clausen er uddannet naturvejleder og har gennem mange år været optaget af, hvordan vi får en sund krop og et sundt sind bl.a. gennem aktiviteter og væren i naturen. Henrik har et stort lokalt kendskab til naturen omkring Idrætshøjskolen Bosei og færdes i den på forskellig vis hele året rundt.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

Morgensamlinger og foredrag

Inspirationsugen byder naturligvis også på sang og samlinger:

Morgensamlinger og foredrag:

  • Idrætshøjskolens historie; fra tuberkulose-sanatorium til højskole
  • Rundvisning i idrætshøjskolens bæredygtige køkkenhave
  • Afslapningsøvelser og udstrækning
  • Foredrag om japansk kultur og te-ceremonier
  • Højskolesang
  • Afslutningsaften med fælles hygge, samvær samt præsentation af ugens arbejder

Inspiration til livet - hele livet

Idrætshøjskolen Bosei har tidligere været en japansk kostskole, bygget af japanerne for ca. 35 år siden. Idag er vi en klassisk dansk idrætshøjskole, men med et japansk twist, som man ikke finder andre steder. Idrætshøjskolen ligger i smukke omgivelser i Faksinge skov tæt på Præstø by og fjord. Det betyder for de morgenfriske, at man, foruden en svømmetur i vores smukke svømmehal med naturkig, har mulighed for at vælge en frisk gå- eller løbetur i skoven. Hvis man er mere gangbesværet, så har vi elevator, ramper og platformlifte, så du kan komme rundt til aktiviteterne på selve skolen. Som kursist på Idrætshøjskolen Bosei bliver du en del af en aktiv højskole med ca. 90-100 unge mennesker samt 35 ansatte, der arbejder for at skabe uforglemmelige minder i de fantastiske rammer, og hvor glæde og energi er en del af stemningen. Ikigai er et japansk udtryk, som bedst oversættes med ”det der giver livet mening”… Begrebet stammer fra øen Okinawa, som i øvrigt er det sted i verden, hvor der bor flest mennesker på over 100 år. Alle mennesker har deres egen ikigai, som naturligt ændrer sig i takt med livets faser. Hvert af vore højskolekursuser har sit eget fokus med forsøg på at skabe glæde og inspiration til livet.         Under kursusugen afholdes der blandt andet et foredrag som omhandler: Kodawari - Kunsten at gå op i detaljerne i den japanske kultur. Kodawari er et japansk ord, der afspejler en stærk værdi i det japanske samfund: At gå op i detaljerne. Det gælder alt i Japan, at man stræber efter perfektion, og at man ikke efterlader noget til tilfældigheder. I foredraget kigger vi på kodawari i japansk kunsthåndværk som klassisk arkitektur, fotokunst, madlavning, teceremoni, men også på moderne fænomener som butiksindretning, tog-logistik, byplanlægning og animation. Uanset hvad man interesser sig for, så er der meget at lære af den japanske tilgang og kodawari. Foredraget bliver fortalt af Magnus Riis, som har været højskolelærer på Idrætshøjskolen Bosei i japansk sprog og kultur i 15 år. Magnus har boet i Japan i tre år og har arrangeret over 30 studierejser i alle afkroge af landet. Derudover er han uddannet journalist og stor madentusiast.

Priser & praktisk information

Priser 2025

Dobbeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen Kr. 4.550,-

Enkeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen: Kr. 5.250,-

Dobbeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.250,-

Enkeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.950,-

Dagskursist – uden overnatning på højskolen: Kr. 4.050,-

Indkvartering

Indkvartering på dobbeltværelser og enkeltværelser i henholdsvis stueplan og 1. sal. Toiletter og bruserum findes på gangene

I stueplan er der enkelte værelser med eget bad/toilet.

Sengelinned og 1 stk. håndklæde er incl. i kursusprisen. Medbring evt. ekstra håndklæde – fx til brug i svømmehallen/saunaen.

Ankomst og afrejse

Ankomst: onsdag den 1. oktober mellem kl. 11.00

Afrejse: søndag den 5. oktober kl. 13.00

Højskolens faciliteter

Som idrætshøjskole har vi en masse muligheder for træning; men der findes også en række kreative værksteder, svømmehal, opholdsstue og ikke mindst Bosei Haven, som er en stor del af højskolens bæredygtige profil. Man er velkommen til at kigge ud i alt det grønne.

Bosei Haven, giver dagligt grøntsager til højskolens køkken, og er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Vi fokuserer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, der drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

  • Vi laver maden med tanke på kostrådene.
  • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
  • Vi sikrer variation i maden ved at tage kursister, elever og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
  • Der er en vegetardag om ugen.
  • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

  • Vi bruger primært kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
  • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
  • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Hensyn og service

  • Vi vil gerne have forslag til mad fra kursister og elever. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
  • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
  • Vi tager hensyn til vegetarer.
  • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

Hjemrejse – og hva’ så?

Højskolen ligger midt skoven, så allerede når du træder ud, så møder du naturen. Fx kan man gå på opdagelse og se højskoleelevernes projekter omkring ‘Vild med Vilje’ eller tage ud til de mange små skønne strande og øvrige naturperler samt lokale kulinariske og kulturelle spots i området – fx:

GeoCenter Møns Klint

Strandtur til Feddet

Radius Destillery

Vi glæder os til at møde dig

Få ro i sindet og tilmeld dig allerede nu, så din plads er sikret. Vores øvrige kurser er ret populære og udbydes efter først-til-mølle princippet.

Har du spørgsmål? Tilmelding til 2025 er åben