Idrætshøjskole på Bosei - velkommen! Oplever du fejl? Send os en e-mail

Foredrag – Folkets Forår

“Ryger tilliden til samfundssystemet, truer det demokratiet. At fjerne tilliden og erstatte den med frygt er præcist det, terroristerne vil i religionens navn. At lade demokratiet vokse og velfærdet gennemvæve vores liv er det bedste forsvar mod trusler mod demokratiet og det gode liv i frihed for den enkelte”.

Foredraget har titlen Folkets forår i 1848 og handler om det dramatiske år, hvor enevælden faldt i Europa og blev erstattet af folkestyre. 1848 blev uroligt i det meste af Europa. Folket rejste sig mod enevælden, og opstanden førte i mange europæiske lande til folkestyre.

I Danmark kulminerede det i marts. D. 21. marts 1848 gik 15.000 mennesker i demonstrationstog til Christiansborg Slot, for at den enevældige konge Frederik d. 7. til at opgive enevælden til fordel for folkestyre. Få dage før var en lignende demonstration i Stockholm endte i vold med 30 dræbte. Spændingen var intens denne kolde marts-aften i hovedstaden: Hvordan ville det gå i Danmark?

Foredraget med forfatter Steen Ole Hedelund Jørgensen finder sted onsdag d. 20/9 kl. 19.30 i foredragssalen på Idrætshøjskolen Bosei, Evensølundvej 5, 4720 Præstø. Alle er velkomne og der er gratis adgang.

Baggrund: Steen Ole Hedelund Jørgensen er i gang med at skrive en serie på fire bøger om demokratiets historie. Det sker i samarbejde med forlagene Saxo og Forum Humanum Forlag. Den første bog udkom sidste forår, og den anden bog i serien om demokratiets dramatiske historie har titlen:

Åbent brev til Grundtvig -kulturel parathed banede vejen for folkestyre i Danmark

Bogen præsenteres offentligt ved en række arrangementer og forelæsninger rundt omkring i Danmark bl. a. her på højskolen. Om bogserien siger Steen Ole Hedelund Jørgensen:

I en tid, hvor demokratiet i den vestlige verden angribes af udemokratiske kræfter, og uskyldige mennesker dræbes ved voldsomme terrorangreb er tre ting vigtige:

-Vi skal øge den historiske bevidsthed om demokratiets dramatiske historie,

-vi skal erkende, at demokrati ikke er en statisk og given samfundsorden,

-og vi skal blive ved at udbygge demokratiet til nye områder af samfunds- og menneskelivet”,

siger forfatteren og fortsætter:

Mangel på indsigt i den historiske kamp for demokratiet er farlig, fordi den kan sløre, at demokratiet er sårbart. Godt nok skærper vi synet på demokratiet, når terrorister slår uskyldige mennesker ihjel. Solidariteten vokser, men kan være falsk, fordi den er gratis. Den bliver valgt til og fra, fordi sorgen ikke er ægte, og den fader ud, når medierne ændrer fokus. 

Om foredragsholderen: Steen Ole Hedelund Jørgensen er født på en landsbyskole på Vestfyn i 1953. Uddannet journalist og meritlærer. Han har haft en lang karriere i Danmarks Radio (Provinsafdelingen og TV-Avisen) som reporter og redaktionschef.

I dag skribent, foredragsholder og aktiv i samfundsdebatten. Han driver forlags- og foredragsvirksomheden Forum Humanum.

Dansk Idrætshøjskole. Med et japansk tvist.

Book en rundvisning Tilmeld dig et ophold