Oplever du fejl? Send os en e-mail

Bæredygtighed – en naturlig del af Idrætshøjskolen Bosei

Siden slutningen af 2018 har vi arbejdet målrettet for at sætte mere fokus på bæredygtighed. Både som en stor arbejdsplads i lokalområdet, men naturligivis også overfor vores højskolelever, kursister og konferencegæster fra ind- og udland.

Fremtil nu har tanken om mere bæredygtighed udmyntet sig i en række konkrete tiltag, hvor også andre interssenter er blevet involveret. Idrætshøjskolens bestyrelse arbejder desuden på, at få bæredygtighed gjort yderligere målfast, som en del af højskolens nedskrevne visionsplaner.

Bæredygtighed er kommet for at blive. Og kan på flere niveauer være med til at give det enkelte individ en reel forståelse og følelse af, at man bidrager til fællesskabet. Så udover at gavne klimaet, så er bæredygtighed ganske foreneligt med selve højskoletanken.

Således forsøger Idrætshøjskolen Bosei ikke blot at arbejde med bæredygtighed men også med begrebet ‘Væredygtighed’, som den danske filosof John Engelbrecht var en af de første til at mangfoldiggøre. Det er netop væredygtighed, vi, som højskole, tilbyder vores mange kursusgæster.

Bæredygtighed på højskole – læs her hvordan

Bosei Haven

Bosei Haven er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Højskole bliver selvforsynende og lidt til

Følg naturens gang på Bosei Havens egen facebookside – og kom med til arrangementerne i haven

 

Vild med vilje – kendt fra TV

Som højskole vil vi gerne være med til at sætte bæredygtighed på dagsordenen – også ved selv at gå forrest. Derfor har vi – inspireret af TV serien Vild med vilje – taget initiativ til at skabe mere biodiversitet på egne arealer, men også at være fakkelbærer for andre lokale virksomheder og institutioner. Et projekt, som Højskoleforeningen har valgt at give ekstra bevågenhed, således at andre højskoler i Danmark også kan hente inspiration fra Bosei.

 

Mere grøn mad på bordet

Det japanske tvist som er en del af Idrætshøjskkolen Bosei fornemmer man tydeligt på vores daglige køkken. Således har vi altid haft god tradition for mange grøntsager til måltiderne. Vores chefkok har sammen med det øvrige køkkenpersonale taget initivtiv til, at tænke klimakampen endnu mere ind i dagligdagen, så vi idag har mindst to kødfrie dage. Og med produktionen af egne økologiske grøntsager fra Bosei Haven, kan afstanden fra jord til bord næppe blive mindre.

Vi inspirerer eleverne til bæredygtighed ved at fortælle og vise, at grøntsagerne, som bliver nydt, stammer fra vores egen Bosei Have. Herigennem bidrager vi til at øge kendskabet til bæredygtighed.

 

Fokus på madspild og affaldsortering

Vi forsøger at nudge vores medarbejdere, højskoleelever og gæster til at minimere madspild blandt andet ved at italesætte emnet, men også mere konkret ved at benytte mindre tallerkner til måltiderne. Hellere gå to gange end at smide mad ud.

Vores kokke har et godt blik for at gemme og udnytte ‘left-overs’ fra buffetten til næste måltid. Yderligere har vi muliggjort sortering af restaffald fra måltiderne – og benytter madaffald til lokal hønsehold.

 

Bæredygtighed på højskoleskemaet

Vi tilstræber altid at være et skridt foran i forhold til vores udbud af fag. Således har vi allerede fokus på bæredygtighed i vores fagpakke. Lige nu er det særligt valgfaget ‘Grøn Mad’ – der hitter blandt eleverne. Her er der fokus på mere klimavenlig madlavning igen med brug af egne grøntsager fra Bosei Haven.

Sankedage er et populært emne under vores temadage med højskoleleverne. Her får de mulighed for selv at komme med i den omkringliggende natur og sanke, deltage i tilberedningen efterfølgende og slutteligt nyde frugten af eget arbejde.

Vi er i løbende udvikling omkring hvordan bæredygtighedstanken kan integreres endnu mere i det daglige skema samt vores tilbud til kursister og konferencegæster.

Sankedag på Idrætshøjskolen Bosei

 

Grøn idræt – fokus på naturen

Når man dyrker idræt i naturen – slider man alt andet lige på naturen; omvendt så tror vi på at ved at bruge skoven, der omkranser højskolen, at vi derigennem også kan give brugeren en anden bevidsthed om naturen – samt at vi skal passe på den. Ting er lettere, når man føler et ejerskab.

Besøg fx vores nye trailcenter, hvor vores MTB tracks starter. Det er også her vores skov parkourbane ligger.

Se trailcenteret og parkourbanen her

 

Grøn strøm fra egne solceller

Vi er i dag nået så langt, at hele 25% af idrætshøjskolens samlede elforbrug dækkes af egne solceller. En bedrift, som vi er ret stolte af. Solcellerne er placeret på en mark bag ved Bosei Haven, og kan besigtiges efter aftale.

Læs mere om projektets tilblivelse

 

Bæredygtigt batteri gemmer strømmen

Med et ønske om at udnytte mere af strømmen produceret af vores solcelleanlæg, har vi i samarbejde med den århusianske virksomhed VisBlue fået installeret et bæredygtigt batterisystem. Batteriet gør at vi kan ”gemme” vores solskinsstrøm, således at vores højskole forsynes med grøn strøm om natten og på gråvejrsdage. Vi har valgt et batteri der er mere miljømæssig, social og økonomisk bæredygtigt end alternativerne på markedet, så vi med dette batteri kan gøre en positiv indsats og spare CO2.

 

El bil og offentlige ladestandere

Som en del af visionen om mere bæredygtighed, har idrætshøjskolen udskiftet en af sine minibusser, så der nu findes en el bil til at kunne transportere eleverne rundt i forbindelse med undervisning og øvrige aktiviteter.

Idag findes der på matriklen hele to ladestandere til el biler. Den ene er placeret offentligt tilgængeligt i bekvem nærhed af højskolens svømmehal og trailcenter.

Se vores el bil her

 

Vand fra egen brønd

Dansk idrætshøjskole. Med et japansk twist.

De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst 'live'. Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost.

Se dine muligheder, få svar på dine spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre.

Rundvisningen er dog helt uforpligtende og vi betaler selvfølgelig gerne dine udgifter til transport.

Vi glæder os til at møde dig!

Book en rundvisning Tilmeld dig et ophold