Idrætshøjskolen Bosei har tidligere været en japansk kostskole, bygget af japanerne for ca. 35 år siden. Idag er vi en klassisk idrætshøjskole, men med et asiatisk twist, som man ikke finder andre steder.
MISSION: Idrætshøjskolen Bosei bygger bro mellem asiatisk og europæisk kultur. Bosei bidrager til den enkeltes personlige fysiske og mentale udvikling, til folkelig oplysning og demokratisk dannelse.
VISION 2023: Bosei vil være det foretrukne højskolevalg for alle, der er optaget af samspillet mellem krop, sjæl og natur. Et Bosei-ophold bidrager til elevens afklaring i forhold til personlige værdier og mål.
VÆRDIER: Fordybelse, fællesskab, glæde, engagement, respekt/rummelighed, bæredygtighed.
Højskolens vision tager udgangspunkt i begrebet og mennesket: BOSEI-JIN, som er kendetegnet ved følgende egenskaber:
• En Bosei-jin er empatisk, nysgerrig og rummelig
• En Bosei-jin vil fællesskabet
• En Bosei-jin udviser forståelse for sine medmennesker
Benyt dig af vores tilbud om gratis rundvisning. Så kom forbi, se dig omkring og oplev lidt af hverdagen her hos os.
Vi har kampsportsundervisning i verdensklasse, og kan lære dig at tale japansk eller koreansk, som du bl.a. kan bruge i praksis på vores halvårlige studierejser til Japan & Sydkorea. Derudover har vi skirejser, storbyrejser og friluftsture.
Tag på idrætshøjskole og afprøv dig selv med fagtemaer indenfor: Health & fitness, Friluftsliv, Vandsport, Boldspil, Politi eller Esport. Du bestemmer selv, hvad du vil fordybe dig i, men vi kan love dig, at du vil blive optaget af emner og pop op fag, som du ikke vidste, du var interesseret i.
Boseis hovedbygning er oprindeligt opført som sanatorium. Sidenhen er stedet udvidet med en række japanskinspirerede bygninger, der blandt andet indeholder svømmehal, budosale, fitnesscenter, idrætshal og super naturomgivelser.
Skolen har også eget japansk bibliotek, et kreativt værksted, musiklokale, særlige rum til henholdsvis japanske og koreanske teceremonier og meget, meget mere. Det hele er gratis og frit tilgængeligt for alle elever.
Vores dejlige idrætshøjskole omkranses af skov, og uanset om du svømmer i svømmehallen, træner i judosalen, budosalen eller spiser i den store spisesal, så oplever du at være midt i naturen. Udenfor er der fodboldbane, beachvolleybane, tennisbaner, calesthenics playground samt udfordrende mtb-tracks i skoven.
Der er heller ikke langt til vandet, så der er rige muligheder for at bruge kroppen udendørs.
Bosei ligger i pragtfulde naturomgivelser nær ved Præstø fjord på Sydsjælland. Højskolen ligger midt i skoven – ved siden af Evensø, hvor havørnen yngler. Stedet ligger knap 3 km nord for Præstø by, kun en god times kørsel fra København.
Hvis du er henvist til at tage på højskole via en UU-vejleder, er der mulighed for at få støtte via mentorstøtteordningen.
Unge uden ungdomsuddannelse mellem 17½ – 25 år, der er i risiko for aldrig at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse kan – som led i en uddannelsesplan udarbejdet i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning – tilbydes at deltage i et afklarende og udviklende højskoleforløb med henblik på overgang til en kompetencegivende ungdomsuddannelse.
Elever under EGU er ikke omfattet af ordningen.
Mentor-eleven bliver tilknyttet en certificeret mentor (en lærer på højskolen med mentor-uddannelse), som tager samtaler med eleven efter behov (min. 1 gang ugentlig) – og har samtidig en kontaktlærer i sin gang-gruppe.
Samtalerne tager udgangspunkt i den enkeltes livssituation, og mentoren fungerer som en slags katalysator, der kan hjælpe den unge til at blive klogere på sig selv og omverdenen.
Udgangspunktet er at forsøge at hjælpe den unge til at blive mere afklaret i forhold til et fremtidigt liv og uddannelse.
Tilmelding skal ske via ansøgningsformularen på Boseis hjemmeside. En underskrevet uddannelsesplan udarbejdet sammen med UU-vejleder eftersendes eller mailes til skolens kontor.
Som elev på Idrætshøjskolen Bosei bliver du allerede den første aften placeret i en Bosei-gruppe sammen med 10-12 andre elever.
Til hver Bosei-gruppe er der tilknyttet en kontaktlærer, som i løbet af dit højskoleophold deltager og afvikler 3 samtaler sammen med dig. Den første samtale er fælles og foregår i din Bosei-gruppe. De efterfølgende to samtaler er personlige samtaler, hvor kun du og din kontaktlærer er til stede.
Ved den første samtale, som afholdes indenfor den første uge af dit ophold, skriver du oftest et forventningsbrev, som din kontaktlærer opbevarer til senere brug ved kommende møder. Dette brev kan til tider også erstattes af et referat af den samtale i har haft.
I forventningsbrevet/ i samtalen med din Bosei-lærer skriver eller fortæller du om dine forventninger til opholdet på Bosei, hvilke delmål og mål du gerne vil opnå. På dette første møde taler I også om dit uddannelsesmæssige udgangspunkt og hvad dine fremtidsplaner måtte være.
Samtale nr. to er en opfølgning på den første samtale, for sammen at finde ud af, om du følger dine mål og planer eller om der måske er behov for justeringer. Men i denne samtale bliver vi også lidt mere konkrete med hensyn til afsøgning og vejledning mod dine kommende studie-og jobmuligheder.
Den tredje og afsluttende samtale er en slut-evaluering, hvor vi reflekterer over, hvor vidt du er kommet et stykke videre frem mod dine mål – eller måske ligefrem har fået indfriet nogle af dine forventninger. Vi tager temperaturen på dine fremtidsplaner og ser om de holder og slutteligt hjælper vi dig med kommentarer til din kompetencebeskrivelse, hvis du har lyst til -og mod på at skrive sådan en.
På Bosei tror vi på, at disse tre ovenstående samtaler er yderst vigtige for både dig som elev, men også for os som højskole – og derfor er samtalerne obligatoriske for både dig og os.
Det er yderst vigtigt, at du tager samtalen seriøst og har forberedt dig og kommer relevante input, da det jo er dit liv og din fremtid, det primært handler om.
Men bare rolig; samtalerne foregår under stille og hyggelige former. Ja – vi tror faktisk, at du kommer til at se frem til disse. Og husk også, at du altid i det daglige kan få råd og vejledning om fremtidige uddannelsesmuligheder af enten højskolens studievejleder, din kontaktlærer eller af en af skolens andre undervisere.
Èn gang i hvert semester får skolen besøg af en ekstern studievejleder fra Studievalg Sjælland, som via et oplæg guider og vejleder eleverne frem mod deres fremtidige studievalg.
Denne studievejleder stiller sig efterfølgende til rådighed for personlig vejledning, sparring og opklarende spørgsmål fra skolens elever.
Enkelte lektioner i skolens fællestimer er reserveret til gruppevejledning.
I disse timer får eleverne mulighed for at dele deres historier og mål med de andre højskoleelver, og får derigennem opøvet selvværd og skabt
nye indsigter. Den fælles gruppevejledning er ud fra den overbevisning, at vi alle har potentialet til at udfordre og inspirere hinanden til afklaring og valg.
Ofte vil højskolekammerater stå med nøjagtigt de samme bekymringer om fremtiden og uddannelsesvalg som man selv gør, og chancen for at løse tingene gennem en fælles perspektivering, kan mange gange vise sig at være den bedste.
I disse seancer vil der naturligvis også være flere af skolens lærere tilstede, klar til at hjælpe til i processen.
I løbet af den første uge på højskolen vil du blive præsenteret for vores samværspolitik, så alle føler sig hjemme og trygge. Idrætshøjskolen Bosei har vedtaget en nedskrevet samværspolitik for at sikre et chikanefrit samværsmiljø for alle.
Formålet med politikken er, at tilgodese og beskytte den enkelte mod chikane, krænkelser og i værste fald, seksuelt overgreb. Ingen på Idrætshøjskolen Bosei skal opleve chikane eller krænkelser på grund af race, farve, køn, fysiske karakteristika, seksuelle orientering eller fysiske eller psykiske handicaps.
Samværspolitikken på Idrætshøjskolen Bosei tager udgangspunkt i, at hver enkelt af os:
Bosei blev foræret til det danske samfund fra det japanske universitet Tokai i 2008.
Det er nu en selvejende institution med egen bestyrelse, som er fuldstændig uafhængig af Tokai University, men Bosei ønsker at opretholde den særlige brobygning mellem dansk og japansk uddannelseskultur.
Læs den korte version af historien her
Bestyrelsen varetager den overordnede ledelse af Idrætshøjskolen Bosei
Lars Ytting – Økonomidirektør (formand)
Frank Føns Jensen – Kiropraktor (næstformand)
Ulrik Sørensen – Direktør
Gregers Münter – Virksomhedsrådgiver
Karsten Schiøtz – Coach & Organisationskonsulent
Karina Sejersbøl – Advokat
Naoto Yoshikawa /Jakob Skyt Jensen
også værdigrundlaget for og formålet med
Idrætshøjskolen Bosei
Årsplanen og øvrige dokumenter for Idrætshøjskolen Bosei 2023/2024 kan hentes i nedenstående link som PDF-fil:
CVR: 31 37 94 15
EAN: 5790 0025 02132
Dansk idrætshøjskole. Med et japansk twist.
De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst 'live'. Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost.
Se dine muligheder, få svar på dine spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre.
Rundvisningen er dog helt uforpligtende og vi betaler selvfølgelig gerne dine udgifter til transport.
Vi glæder os til at møde dig!
Book en rundvisning Tilmeld dig et ophold