Oplever du fejl? Send os en e-mail

Idrætshøjskole og Michelin-restaurant indgår spændende samarbejde

Puliceret af Carsten Petersen | D. 27. december 2019 | I

Idrætshøjskole vil være selvforsynende – og lidt til

Det skorter ikke på ambitionerne på Idrætshøjskolen Bosei, der vil anlægge en stor egenproduktion af grøntsager, som både skal forsyne skolen og to lokale restauranter – nemlig hotel Frederiksminde i Præstø og Rønnede Kro. Det er et led i et større fokus på bæredygtighed på den danske idrætshøjskole med japansk twist.

På billedet ses: Stefan Preusche Driftsleder Idrætshøjskolen Bosei, Kenneth Retslov Forstander Idrætshøjskolen Bosei, Susanne Kruse Sørensen Direktør Vordingborgerhverv, Mikael Smed Borgmester Vordingborg kommune, Jonas Mikkelsen Køkkenchef & partner Hotel Frederiksminde samt David Brook Rosen nyansat gartner og tidligere elev på Idrætshøjskolen Bosei.

Ideen om at producere egne grøntsager har ulmet i et stykke tid på Idrætshøjskolen Bosei, men under et besøg af en tidligere elev, David Rosen fra årgang 2014 som i mellemtiden har uddannet sig til gartner, blev der for alvor sat skub i sagerne. Den 1. december blev David ansat som gartner i samarbejde med to lokale restauranter – Michelinstjerne-belønnede Hotel Frederiksminde og Rønnede Kro, som både indgår i udviklingen af projektet og senere bliver aftagere af grøntsager fra den nye have, som kommer til at hedde Bosei haven.

”Det er lang tids puslen med ideer om at få et mere bæredygtigt fokus, som nu går op i en højere enhed. Den nye gartner David Rosen brænder virkelig for projektet, men sådan et initiativ kræver også, at køkkenchefen Kaspar Schøiler Linck er med på ideen, og det er han. Siden forstanderen Kenneth Retslov og ledelsen tidligere på året traf beslutningen om at etablere ”Bosei-haven, er det gået stærkt. Nu er vi bare ’all in’ på projektet, og vi er i gang med at udvælge, hvad vi vil producere, indkøbe frø og materialer og snart bliver haven etableret. Vi har et fantastisk partnerskab med både Hotel Frederiksminde og Rønne Kro,” fortæller driftsleder Stefan Preusche, der har været en del af hele projektudviklingen og står i spisen for den daglige drift.

Udviklingen af haven sker i tæt samarbejde med de to lokale restauranter.

Både Hotel Frederiksminde i Præstø og Rønnede Kro kommer med en del erfaring fra især de seneste seks år, hvor de selv sammen med en lokal landmand har produceret alle mulige økologiske grønsager og urter for deres eksklusive køkken

”For os på Frederiksminde er det en win-win. Bæredygtighed og dyrevelfærd er to af grundstenene i vores daglige arbejde, så da denne mulighed opstod, krævede det ikke lang betænkningstid. Vi har igennem de seneste mange år haft vores egen køkkenhave hos en lokal landmand, og den har vokset sig større år efter år Det har også betydet langt mere planlægning og tid derude for mine kokke, og det har været svært at få til at harmonere med et travlt arbejde i køkkenet. Vi kokke er selvlærte i en køkkenhave, da vi jo selvsagt ikke er hverken gartner eller landmandsuddannede, og det har selvfølgelig også givet nogle udfordringer, som vi glæder os til, bliver løst med en professionel kapacitet som David på holdet. Samtidig er det en fantastisk mulighed for et samarbejde mellem to store lokale institutioner. Det ser vi frem til at være en del af,” siger køkkenchef og partner Jonas Mikkelsen.

Men det er ikke kun i køkkenerne på restauranterne og skolen, at fokus på bæredygtighed bliver større. Bosei har ikke en helt traditionel højskolehistorie. Bygningerne blev foræret til det danske samfund fra det japanske universitet Tokai i 2008 og er nu en selvejende institution med egen bestyrelse, som er fuldstændig uafhængig af Tokai University. Bosei ønsker at opretholde en særlige brobygning mellem dansk og japansk uddannelseskultur, men ellers er det højskoleliv som på de øvrige godt 70 skoler i Danmark.

”Vi har længe arbejdet i en mere bæredygtig retning med forskellige initiativer inden for energiforbrug, affaldssortering etablering af solceller, indkøb af elbil osv., og dele af undervisningen vil også få et øget fokus på bæredygtighed. Som højskole har vi en særlig forpligtelse til at yde oplysning til eleverne, og vi har en mulighed for at præge de kommende generationer i en mere bæredygtig retning. Vores elever har når de kommer i starten af semester ikke alle en særlig interesse i den retning, men det giver os jo netop mulighed for at præge dem til at tænke over, hvordan de ønsker at agere og måske bidrage til en bæredygtig omstilling,” siger Stefan Preusche.

Blandt de danske højskoler findes et bæredygtighedsnetværk, som Idrætshøjskolen Bosei er ved at melde sig ind i og på den måde får de yderligere inspiration til at arbejde med emnet – også til at få det integreret i undervisningen, som det ikke har været meget af tidligere. Det bliver en ny måde at arbejde på. Til gengæld er det ikke noget nyt at producere grøntsager på højskolens matrikel – førhen lå her rent faktisk et gartneri og en frugthave.

”Man kan sige, at vi går vi tilbage til vores fortid og planter grøntsager, hvor der tidligere har været køkkenhave – det er der også en fin cirkulær historie i. Og vi slår det stort op for gartneren vil ikke – som han selv siger – gå rundt og nusse med små højbede. Der skal produceres noget, og på den måde bliver det også en bevægelse på tværs, ikke bare mellem køkken, elever og undervisere men i vores lokalsamfund,” siger Stefen Preusche.

Næste skidt er at anlægge køkkenhaven, og Hedeselskabet har støttet projektet med 145.000 kroner til lægivende plantning og hegn, som datterselskabet HedeDanmark allerede er i gang med at etablere. Her er der lagt meget fokus på at etablere beplantningen med buske som er egens typisk og understøtter et rigt dyreliv. Ud over det vil det skærme gartneri så den flotte natur i området bliver bevaret.

”Hede Danmark har været en fantastisk medspiller og partner forhold til at finde den rigtige løsning for projektet,” siger Stefan Preusche.

Hos Hedeselskabet ser man frem til at se projektet folde sig ud i løbet af det kommende år.

”Vi støtter projekter, som udvikler naturen eller vores forhold til den og også initiativer, der er med til at sikre en bæredygtig udvikling. Dette projekt indeholder det hele. Bosei er et eksempel på, hvordan man som højskole både kan gøre en forskel for naturen, sit nærområde og samtidig være med til at præge, hvordan kommende generationer agerer. Vi glæder os til at følge udviklingen,” siger Christian Bogh, kommunikationsdirektør i Hedeselskabet.

Om Hedeselskabet

Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. Hedeselskabet arbejder med langsigtet udvikling, benyttelse og beskyttelse af naturen. Vi formidler denne viden mellem praktikere og eksperter, og vi uddeler midler til projekter inden for Hedeselskabets formål. Vi skaber grøn innovation, udvikler og leverer løsninger primært til naturpleje, miljøforbedring og klimatilpasning.

Hedeselskabet ejer en række virksomheder herunder HedeDanmark. Vi beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2018 for ca. 2 mia. kr.

Læs mere på www.hedeselskabet.dk

Ud over Hedeselskabets bidrag bliver der doneret økologisk muld fra champignon-producenten Tvedemose til at forbedre jorden på den gamle fodboldbane, så den bliver klar til grønsager i det 2020.

Dansk idrætshøjskole. Med et japansk twist.

De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst 'live'. Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost.

Se dine muligheder, få svar på dine spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre.

Rundvisningen er dog helt uforpligtende og vi betaler selvfølgelig gerne dine udgifter til transport.

Vi glæder os til at møde dig!

Book en rundvisning Tilmeld dig et ophold