Oplever du fejl? Send os en e-mail

Koreanere på højskole i Danmark

Puliceret af Carsten Petersen | D. 3. maj 2023 | I

Sydkorea mellem de sydsjællandske træer

”Hvor ligger Sydkorea henne?”. Hertil ville svaret normalt nok være noget i stil med ”på den anden side af kloden”. Men måske det slet ikke er så fjernt endda, og flyturen er muligvis helt overflødig, når det kommer til at stifte bekendtskab med den koreanske kultur: den er nemlig rykket ind i Faksinge Skov på Sjælland.

Idrætshøjskolen Bosei har helt tilbage til dens dannelse i 2009 haft en nær sammenknytning til andre lande og kulturer – dog i første omgang i særdeleshed Japan. Faktisk har skolen haft rødder til Japan helt fra dens grundlæggelse tilbage i 1988, da de smukke bygninger oprindeligt blev rejst som en japansk kostskole, og det japanske sprog og kultur har siden levet videre på skolen.

Dog har der længe været mere i kikkerten, og så småt begyndte den sydkoreanske kultur også at gøre sit indtog. Taekwondo, koreansk sprog, kulturundervisning og mere til blev en fast del af programmet, og der har nogle semestre sågar været enkelte elever fra Sydkorea, som har valgt at læse sammen med de danske elever.

Der har derudover været et længeventet ønske om, at der skulle skabes et samarbejde, så der kunne komme sydkoreanske udvekslingselever på skolen. Og efter en god mængde tålmodighed og en ihærdig støbeske blev det endelig tid – det første hold sydkoreanske udvekslingsstuderende er nemlig for kort tid siden rykket ind på Bosei.

Plads til at vokse og trække vejret

I alt ni elever er det blevet til, og de vil i en hel måned deltage i højskolehverdagen på lige fod med de danske elever. Dette vil give begge parter rig mulighed for at lære af hinanden, prøve deres sproglige færdigheder af, samt mærke diversiteten af deres medbragte kulturer.

De sydkoreanske elever kommer fra Jayu Skole, der er inspireret af den danske folkehøjskoles ånd, som på nuværende tidspunkt dog ikke er et særlig udbredt koncept i Sydkorea. Iblandt eleverne er stifteren af skolen, Seokwon Yang, som har en forhåbning om, at deres egen skole skal blive endnu mere lig de danske højskoler, da han ønsker at give folk en samlet plads til at vokse, ligegyldigt hvor de er i livet:

“Vores intention er at skabe et sikkert rum, hvor folk kan finde ro og vokse. Vores mission er at hjælpe folk med at finde deres egen vej til deres mening med livet.”

Stærkere i kraft af hinanden

Netop denne ide om, at man samlet kan lære af hinanden, ligegyldigt hvilken kultur eller alder man kommer med, var noget af det der fangede Mikyoung Lee, som ligeledes er en af udvekslingseleverne på Bosei dette semester.

Mikyoung føler, at det koreanske samfund er meget præget af et højt tempo, hvor det ofte er speederen frem for bremsen, der bliver taget i brug. Dog tror hun på, at der er en styrke i det at være sammen med andre mennesker og sænke tempoet for en stund, hvilket hun ønskede at undersøge på Bosei:  

 ”Jeg tror på, at kraften som holder mennesker i live, er andre mennesker. Og jeg tror at folk, ligegyldigt om de er unge eller gamle, har noget at lære. Så selvom jeg ikke er god til engelsk, så ønskede jeg at møde en masse mennesker og lære af hinandens liv gennem livlige samtaler.”

”Jeg har lært at leve i øjeblikket”

En anden af eleverne, Minhee Kim, følte sig også netop draget af højskoleånden. Hun havde nemlig et ønske om at finde et sted, hvor hun kunne stoppe op og bare trække vejret, hvilket hun synes kan være svært at finde i Korea. Men efter blot kort tids ophold på Idrætshøjskolen Bosei, kan Minhee mærke at inspirationen allerede er begyndt at blomstre, da hun sammen med de andre elever har muligheden for at nyde nuet:

”Jeg har lært at leve i øjeblikket. Når du ser virkeligheden i øjnene, har du intet valg, og du er nødt til at fokusere på dine planer for fremtiden. Men jeg er blevet inspireret af Bosei og folkene der, i forhold til at leve i nuet. Derudover varer programmet kun en måned for os koreanske elever, så jeg vil nyde de nye erfaringer og den afslappede tid på Bosei fuldt ud.”

Indsigt og udsigt

Udvekslingssamarbejdet giver altså rig mulighed for både læring og grobund for udvikling, og det er noget, der går begge veje. Netop af denne grund er der et stort ønske om, at udvekslingen for fremtiden gerne skal blive en gentagelse hvert semester.

Ikke nok med, at de koreanske elever får den danske kultur og højskoleånden ind under huden, så er udvekslingen nemlig også mindst lige så givende for de danske elever på Bosei.

De får en unik mulighed for at lære mere om den koreanske kultur på tæt hold, og kan derigennem få indblik og viden, der måske endda kan agere som et springbræt videre til Korea.

Til de elever der har koreansk sprog på skemaet, så får de også rig mulighed for at styrke deres sproglige færdigheder, da de virkelig kan få testet dem selv og prøve kræfter med sproget udenfor klasseværelset.

Og selv for de elever, hvor det muligvis ikke oprindeligt er den koreanske kultur der trækker, så lægger udvekslingen stadig an til en rig, og måske endda den vigtigste, mulighed – nemlig det, at der kan blive skabt unikke venskaber på tværs af landegrænser.

På billedet ses bl. andre skoleleder Seokwon Yang (nr. 4 fra venstre). Øverst til venstre står Mikyoung Lee og nederst til venstre sidder Minhee Kim.

Dansk idrætshøjskole. Med et japansk twist.

De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst 'live'. Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost.

Se dine muligheder, få svar på dine spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre.

Rundvisningen er dog helt uforpligtende og vi betaler selvfølgelig gerne dine udgifter til transport.

Vi glæder os til at møde dig!

Book en rundvisning Tilmeld dig et ophold