Inspirationsuge 37 - Grundtvigs Sydsjælland | Svampe, sylt og vildt
Grundtvigs Sydsjælland
I denne uge går vi i vores store salmedigter N.F.S. Grundtvigs sydsjællandske fodspor. Vi skal høre spændende oplæg om Grundtvigs liv og levned, og så skal vi selvfølgelig ud på tur og opleve nogle af de steder, hvor Grundtvig færdedes på Sydsjælland. Vi skal til Udby Præstegaard nær Vordingborg, hvor Grundtvig blev født den 8. september 1783. Her skal vi se Udby Kirke, besøg museet Grundtvigs Mindestuer, vandre i den tilhørende haven og se hans fars grav.
Vi skal også til Rønnebæksholm og høre historien om Grundtvigs store kærlighed, godsejerfruen Marie Toft, og så skal vi naturligvis i Grundtvigs fodspor her i Præstø, hvor Grundtvig boede fra 1821-22, mens han var præst i Præstø og Skibinge Kirker. Vi besøger også den lokale kunstmuseum Thorvaldsen Samlingen på Nysø, hvor vi får en særomvisning, der sætter fokus på Grundtvigs forhold til herregården Nysø, familien Stampe og billedhuggeren Bertel Thorvaldsen. I sommeren 1839 indviede Grundtvig Thorvaldsens lille værksted i Nysø Have under stor festivitas, og den historie får vi naturligvis også. Vi runder af med en byvandring i Præstø, hvor vi bl.a. kommer forbi Grundtvigs hus og hans mors grav på Præstø Kirkegård.
I løbet af dagene får vi besøg af spændende oplægsholdere, som sætter Grundtvig og hans tanker i perspektiv. Forfatter og ph.d. Lone Kølle Martinsen kommer og fortæller om Grundtvig og feminismen, der knytter an til historien på Rønnebæksholm, og Jens Wendel-Hansen fortæller om den politiske Grundtvig.
Mød underviserne:
Anne Mette Liedecke Dall er cand.mag. i dansk og litteraturvidenskab fra SDU og har igennem flere år beskæftiget sig med det kulturelle miljø, der knyttede sig til herregården Nysø i 1800-tallet, herunder Grundtvigs tætte relation til familien Stampe.
Helge Rørtoft-Madsen er pastor emeritus og har igennem mange år beskæftiget sig med N.F.S. Grundtvigs forfatterskab og hans relation til Præstø.
Anne Mette og Helge leder kurset i fællesskab, holder oplæg og er guider i løbet af ugen.
Svampe, sylt og vildt
Efterårets skønne råvarer står i centrum på dette kursus. Vi arbejder med svampe – på glas, i pâté og som garniture – og kombinerer dem med vildt fra markedet eller lokale jægere. Vi tilbereder en vildtragout med friske citrusnoter og ser på garniture med årstidens bær. Sprøde kartoffelpandekager giver ekstra tekstur og fremhæver svampenes smag. Der vil også være fokus på syltning og andre metoder til at forlænge sæsonens råvarers smag. Så elsker du at lave mad og ønsker du at finde ny inspiration til hverdagen med årstidens frugt og grønt, er dette kursus lige noget for dig.
På kurset møder du andre kursister, som også elsker at lave mad og finder glæde i at trylle i køkkenet. I vores dejlige undervisningskøkken har vi plads til 16 kursister, og her vi I opleve fællesskabet ved at lave mad sammen og udveksle erfaringer med madlavning. Undervisningskøkkenet danner rammen om inspirerende samtaler om mad, fødevarer og ingredienser, og undervejs i kurset vil der også blive krydret med faglige oplæg og gode madhistorier.
I løbet af ugen får du også alt det andet, der hører med til et herligt højskoleophold; hyggeligt samvær med andre kursister, spændende foredrag, bevægelse, udflugter og mulighed for dejlige ture i naturen. Vores højskole har japanske rødder, så den historie får du også undervejs.
Mød underviseren:
Birgitte Kristine Kampmann er uddannet kok fra French Culinary Institute i New York og har igennem årene bl.a. arbejdet som kok for den amerikanske viceambassadør i København, undervist på kokkeskolen, udviklet opskrifter og skrevet kogebøger. Birgitte er bestyrelsesmedlem i Danske Madpublicister, medlem af Guild of Food Writers, London, Oxford Food Symposium and Cookery, og Slow Food. Birgitte er desuden leder af The Kitchen Lab, som er et online mødested for en mangfoldig international kreds af bl.a. madhistorikere, gartnere, kogebogsforfattere, antropologer. Birgittes har specialiseret sig i storytelling om mad og vin og afholder også selv løbende kurser, webmøder og events, og hun udvikler podcast om mad og madudvikling.