Inspirationsuge 46: Keramik og raku, Mixed media, Trædrejning eller Grøn mad til familie og venner

Udover undervisningen vil du opleve alt det, der også hører til et klassisk højskoleophold – hyggeligt samvær med andre kursister, lækker mad, spændende foredrag og mulighed for masser af bevægelse i den skønne natur, der omgiver vores højskole.

Mixed media - kursusprogramGrøn mad til familie og venner - kursusprogramKeramik og raku - kursusprogram Trædrejning - kursusprogram

Lidt om indholdet i din kursusuge

5 dages fordybelse og højskoleglæde!

Dagene på ugekurset er delt op på en måde, der giver dig chancen for dels at være sammen med andre, som har præcis samme interesse som dig selv; dels mulighed for også at møde andre kursister, når fællesskabet nydes under måltider, højskolesang og foredrag.

Under de enkelte temaer kan du se det foreløbige program i skemaform.

Sådan vælges de enkelte temaer

Når du tilmelder dig, vælger du hvilket af de 4 temaer, du vil fordybe dig i. Her arbejder du enten på i værkstederne eller i køkkenet

Det fælles højskoleliv udfoldes morgen og aften med interessante morgensamlinger, fællessang, spisning i spisesalen, foredrag og udflugt.

TEMA 1: Mixed media - maleglæde

På dette kursus giver vi os i kast med fire skønne mixed-media-teknikker og skaber baggrunde på lærred med papir, tapet og akrylfarver.

Dernæst “fremkalder” vi vores motiver, abstrakte eller figurative, ved brug af bl.a. stencils, blindtegning og overførselsteknikker.

Du vil lære om komposition og farver, og vi eksperimenterer med, hvad der skal til, for at et maleri synes “færdigt”. Du vil også møde ”den hemmelige ingrediens”.

Hver dag dykker vi ned under det åbenlyse, så vi kan mærke den kreative kilde gennem små skriveøvelser og “creative quickies”. Det er slet ikke svært; vi skal bare lige huske at gøre det.

Alle kan deltage – både begyndere og øvede.

NB: Forklæder stilles til rådighed, men medbring også eventuelt gerne selv tøj, som tåler en plet. På kurset får du selvfølgelig også alt det andet, der hører med til et klassisk højskoleophold;
hyggeligt samvær med andre kursister, spændende foredrag, bevægelse, dejlig mad fra vores køkken, udflugter og mulighed for gåture i naturen. Vores højskole har japanske rødder, så den historie får du også undervejs.

Mød underviseren:
Lise Meijer er kunstner, forfatter og kreativitetsguide. Hendes værker er ofte inspireret af landskaber – de indre så vel som de ydre. Hun har skabt sin egen serie af produkter, baseret på
hendes kunst; notesbøger, kalender, orakelkort og kunstprint, som du bl.a. finder i hendes egen webshop. Lise underviser jævnligt i maleri og kreativitet i sit atelier syd for Præstø.
Du finder Lises hjemmeside og shop her: www.lisemeijer.dk

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

TEMA 2: Grøn mad til familie og venner

Smagfulde og flotte forretter og snacks
Vi tilbereder elegante småretter, tapenader, pestoer samt bønne- og grøntsagsspreads. Altså en version af dansk grøn tapas – perfekt til både familie og venner, og altid et sikkert hit til festen.
Fokus er på delevenlig mad, hvor smag, tekstur, farver og præsentation spiller en vigtig rolle. Alt tilberedes af grøntsager, bælgfrugter og kornprodukter, som kan købes i supermarkedet.

Hovedretter – én grøntsag, mange muligheder
Vi skaber grønne retter, der kan steges, bages, pureres eller grilles. Retterne bliver altid toppet med noget sprødt og farverigt. Alle retter kommer i følgeskab af lækkert tilbehør og årstidens friske salat. Vi arbejder med temaer, hvor f.eks. blomkål, selleri, hokkaido og svampe er i fokus – og bliver til retter, der fornøjer alle omkring bordet. Du får også tips til, hvordan social dining fungerer bedst, når smage, teksturer og farver kombineres.

Det lille ekstra
Vi sylter, langtidsbager og laver lyn- chutneyer, mayoer og urteolier. Alt sammen elementer der løfter enkle grønsagsretter, så de ser indbydende ud, smager fantastisk og giver gæsterne en ekstra oplevelse.

Dej og det søde køkken
Vi arbejder med dej på flere niveauer, bl.a. fordej og lyndej. Derudover tilbereder vi kager og desserter, hvor grøntsager og bælgfrugter indgår som en del af ingredienserne.

Hvem er kurset for?
Kurset er for alle madinteresserede – uanset erfaring. Det henvender sig til dig der vil have mere erfaring i det grønne køkken og som søger inspiration til nye måder at servere grønne retter på. Medbring forklæde og tag gode, komfortable og køkkenvenlige sko på.

Mød underviseren
I over 35 år har Anja Normann tryllet i køkkenet sammen med skolens køkkenchef, Pia Prehn. Deres fælles interesse for madlavning og råvarer udspringer af en ukuelig nysgerrighed, bygget på smag, udtryk, metoder, teksturer, fællesskab, umage og mere smag. Grøntsagerne har altid spillet hovedrollen for dem begge, og sammen har de udviklet deres grønne kulinariske madmod fra et utal af kurser, foredrag, samtaler om mad og den magi, der ligger i madlavning. Altid har de to kunnet få selv den kedeligste gulerod til at synge og et måltid til at grine. Anja er den faste underviser gennem hele kurset.
Hun får selskab af Mette Knøsgaard, som til daglig arbejder som kok på skolen. På dette kursus vil Mette stå for bagning og desserter. Hun er tidligere dessertkok på Geranium og elsker at lave kager, der smager.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

TEMA 3: Keramik og raku

På kurset får du mulighed for at dykke ned i keramikkens forunderlige verden og spændende rakuteknikker. Du vil i løbet af ugen blive introduceret til forskellige keramik-, dekorations- og rakuteknikker.

Keramikteknikker: kurinuki, tebineri, glitning, slip (lerlim), pladeteknik, teksturer, brug af gipsforme og terra sigillata.

5 forskellige rakuteknikker

Dekorations- og rakuteknikker: rakuglasurer, majolica, hestehår/fjer, obvara, kobber mat og saggar. Desuden forglødning i rakuovn.

Underviser Ebbe Dam Nielsen, ekspert i raku, deler ud af sine erfaringer og lærer dig alt om arbejdsmetoder, teknikker og selve rakubrændingens processer – en intens og spændende metode, hvor keramikken hentes direkte ud af rakuovnen i rødglødende tilstand og placeres i savsmuld, som giver dramatiske farveeffekter og spændende teksturer. Der vil være fokus på både kvalitet og kunstnerisk udtryk.

På kurset former og dekorerer du 6 emner til rakubrænding. Øvrige emner bliver forglødet (første brænding i keramikovn).

Mandag arbejder du med hvid stentøjsler, der grundet det høje indhold af chamotte, egner sig særdeles godt til rakubrænding. I arbejdet med leret bliver du introduceret til kurinuki og tebineri (der er japanske keramikteknikker), pladeteknik, fremstilling af slip, teksturer og brug af gipsforme og terra sigillata, (der er en meget findelt ler, der bruges til indfarvning og glitning af keramikken).

Mens din keramik er i keramikovnen til første brænding (forglødning), vil Ebbe Dam Nielsen tirsdag formiddag holde et informativt foredrag om, hvad raku er, og hvordan du selv kan komme godt i gang med raku.

Onsdag og torsdag vil foregå hhv. i keramikværkstedet og udendørs rakubrænding. Du får mulighed for at glasere dine emner med forskellige farvede rakuglasurer og brug af majolica teknikken, hvor der dekoreres med glasur på glasur. Du bliver introduceret til den østeuropæiske dekorationsteknik obvara og smoke firing, hvor man arbejder med aftryk af hestehår og fjer. Der vil blive mulighed for at prøve den svære flerfarvede teknik kobber mat og saggar, hvor keramikken behandles med forskellige metalliske pulvere og pakkes ind i aluminiumsfolie. Der vil også blive demonstreret, hvordan man kan foretage den første brænding (forglødning) i en rakuovn, så man ikke behøver at købe en dyr elektrisk keramikovn for at komme i gang med raku.

Se fotos øverst på siden.

Husk praktisk tøj i bomuld, lukkede sko og handsker, der tåler varme. Medbring gerne forklæde, håndcreme og dine egne keramikværktøjer. Vi sørger naturligvis for et trygt og sikkert arbejdsmiljø, når der rakubrændes.

Raku er en spændende og kreativ måde at brænde keramik på. Hvis du elsker at arbejde med keramik og ønsker at eksperimentere med en anderledes og spændende brændeteknik, kan dette kursus være noget for dig!.

Læs mere om de enkelte teknikker www.raku.dk

Om underviseren Ebbe Dam Nielsen

Ebbe er eksperimenterende rakubrænder. Siden 2016 har han arbejdet med rakubrændt keramik.

Ebbe er fascineret af den uforudsigelighed, der er ved raku. Og at raku giver rig mulighed for at eksperimentere. For ham er raku en rejse, man begiver sig ud på, hvor man ikke altid kender destinationen.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

TEMA 4: Trædrejning

Det er dejligt at lave spåner på en drejebænk! Højskolekurset i trædrejning henvender sig til begyndere og letøvede. Du vil få indgående kendskab til, hvordan man kan dreje i træ. Du arbejder på drejebænken under kyndig instruktion og frembringer de skønneste figurer, skåle og brugsgenstande.

Introduktion til materialer og værktøj: Du kommer til at arbejde med forskellige træsorter og får kendskab til de forskellige typer værktøj, der bruges i trædrejning – herunder drejebænken, forskellige håndværktøjer og slibning af værktøj.

Teknikker: Kurset dækker forskellige drejningsteknikker, f.eks. langsdrejning (til ting som ben, stager og forskellige dyr), tværsdrejning (til skåle, tallerkener og fade) og endetræsdrejning (til dåser, krus, små fade) Du vil også lære om værktøjets vinkler, god skærimg i træet, hvordan du opnår en jævn overflade og forskellige overfladebehandlinger.

Personligt projekt: Kurset give dig mulighed for at arbejde på personlige projekter, hvor du kommer til at arbejde med alt fra skåle, lysestager til mere komplekse drejede figurer. Dette giver plads til både kreativitet og praktisk anvendelse af de lærte teknikker.

Sikkerhed: Trædrejning involverer maskiner og skarpe værktøjer, så der vil være et stort fokus på sikkerhed og korrekt brug af udstyret for at undgå skader.

Individuel vejledning: Kurserne er ofte små, så underviserne kan give individuel vejledning og feedback. Dette gør det lettere at udvikle sine færdigheder i eget tempo, hvad enten du er nybegynder eller har erfaring.

Materialer: Højskolen stiller materialer til rådighed, så du kan koncentrere dig om at lære teknikkerne uden at bekymre dig om at skaffe træ eller værktøj.

Under kurset besøger vi også Foreningen af gamle håndværk på Præstø Havn, hvor vi vil få en rundvisning og tale med de frivillige, der blandt andet bygger både.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

Morgensamlinger og foredrag

Inspirationsugen byder naturligvis også på sang og samlinger:

Morgensamlinger:

  • Idrætshøjskolens historie v/forstander Kenneth Retslov
  • Rundvisning i idrætshøjskolens bæredygtige køkkenhave
  • Afslapningsøvelser og udstrækning v/kursusleder Dorte Palm
  • Foredrag om japansk kultur
  • Højskolesang
  • Afslutning med fælles hygge

Halvdagsudflugt med højskolen

I løbet af det dit ophold tager vi også på en halvdagstur ud af huset. Her besøger vi et museum eller et andet vigtigt kultur- eller natursted på Sydsjælland eller øerne (Møn, Falster eller Lolland), som har en vigtig lokal betydning for vores region. Her får vi guidede omvisninger og sat kunsten, stedet og naturen ind i en større sammenhæng.

Turen går også nogle gange til Præstøs historiske bymidte, hvor vi på en byvandring hen over de toppede brosten hører om byens tilblivelse, middelalderens antonittermunke samt bl.a. guldalderhelte som H.C. Andersen, N.F.S. Grundtvig og Bertel Thorvaldsen, der alle kom her i byen i 1800-tallet. I programmet for ugen kan du se, hvor turen går hen for den enkelte kursus.

Inspiration til livet - hele livet

Idrætshøjskolen Bosei har tidligere været en japansk kostskole, bygget af japanerne for ca. 35 år siden. Idag er vi en klassisk dansk idrætshøjskole, men med et japansk twist, som man ikke finder andre steder. Idrætshøjskolen ligger i smukke omgivelser i Faksinge skov tæt på Præstø by og fjord. Det betyder for de morgenfriske, at man, foruden en svømmetur i vores smukke svømmehal med naturkig, har mulighed for at vælge en frisk gå- eller løbetur i skoven. Hvis man er mere gangbesværet, så har vi elevator, ramper og platformlifte, så du kan komme rundt til aktiviteterne på selve skolen. Som kursist på Idrætshøjskolen Bosei bliver du en del af en aktiv højskole med ca. 90-100 unge mennesker samt 35 ansatte, der arbejder for at skabe uforglemmelige minder i de fantastiske rammer, og hvor glæde og energi er en del af stemningen. Ikigai er et japansk udtryk, som bedst oversættes med ”det der giver livet mening”… Begrebet stammer fra øen Okinawa, som i øvrigt er det sted i verden, hvor der bor flest mennesker på over 100 år. Alle mennesker har deres egen ikigai, som naturligt ændrer sig i takt med livets faser. Hvert af vore højskolekursuser har sit eget fokus med forsøg på at skabe glæde og inspiration til livet.         Under kursusugen afholdes der blandt andet et foredrag som omhandler: Kodawari - Kunsten at gå op i detaljerne i den japanske kultur. Kodawari er et japansk ord, der afspejler en stærk værdi i det japanske samfund: At gå op i detaljerne. Det gælder alt i Japan, at man stræber efter perfektion, og at man ikke efterlader noget til tilfældigheder. I foredraget kigger vi på kodawari i japansk kunsthåndværk som klassisk arkitektur, fotokunst, madlavning, teceremoni, men også på moderne fænomener som butiksindretning, tog-logistik, byplanlægning og animation. Uanset hvad man interesser sig for, så er der meget at lære af den japanske tilgang og kodawari. Foredraget bliver fortalt af Magnus Riis, som har været højskolelærer på Idrætshøjskolen Bosei i japansk sprog og kultur i 15 år. Magnus har boet i Japan i tre år og har arrangeret over 30 studierejser i alle afkroge af landet. Derudover er han uddannet journalist og stor madentusiast.

Priser & praktisk information

Priser 2025

Dobbeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen Kr. 4.550,- pr. person

Enkeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen: Kr. 5.250,-

Dobbeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.250,- pr. person

Enkeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.950,-

Dagskursist – uden overnatning på højskolen: Kr. 4.050,-

Dette kursus er en del af vores rabataftale med Ældre Sagen. Hvis du er medlem af Ældre Sagen, kan du derfor opnå rabat, såfremt du tilmelder dig kurset via Ældresagen.dk.

Der udbetales IKKE rabat efter tilmelding.

Indkvartering

Indkvartering på dobbeltværelser og enkeltværelser i henholdsvis stueplan og 1. sal. Toiletter og bruserum findes på gangene

I stueplan er der enkelte værelser med eget bad/toilet.

Sengelinned og 1 stk. håndklæde er incl. i kursusprisen. Medbring evt. ekstra håndklæde – fx til brug i svømmehallen/saunaen.

Ankomst og afrejse

Ankomst: mandag den 10. november mellem kl. 11.00

Afrejse: fredag den 14. november kl. 13.00

Højskolens faciliteter

Som idrætshøjskole har vi en masse muligheder for træning; men der findes også en række kreative værksteder, svømmehal, opholdsstue og ikke mindst Bosei Haven, som er en stor del af højskolens bæredygtige profil. Man er velkommen til at kigge ud i alt det grønne.

Bosei Haven, giver dagligt grøntsager til højskolens køkken, og er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Vi fokuserer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, der drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

  • Vi laver maden med tanke på kostrådene.
  • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
  • Vi sikrer variation i maden ved at tage kursister, elever og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
  • Der er en vegetardag om ugen.
  • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

  • Vi bruger primært kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
  • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
  • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Hensyn og service

  • Vi vil gerne have forslag til mad fra kursister og elever. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
  • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
  • Vi tager hensyn til vegetarer.
  • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

Hjemrejse – og hva’ så?

Højskolen ligger midt skoven, så allerede når du træder ud, så møder du naturen. Fx kan man gå på opdagelse og se højskoleelevernes projekter omkring ‘Vild med Vilje’ eller tage ud til de mange små skønne strande og øvrige naturperler samt lokale kulinariske og kulturelle spots i området – fx:

GeoCenter Møns Klint

Strandtur til Feddet

Radius Destillery

Vi glæder os til at møde dig

Få ro i sindet og tilmeld dig allerede nu, så din plads er sikret. Vores øvrige kurser er ret populære og udbydes efter først-til-mølle princippet.

Har du spørgsmål? Tilmelding til 2025 er åben