Oplever du fejl? Send os en e-mail

Inspirationsuge 5: keramik, højskolesang eller akvarel

I pauserne kan du fx. nyde samværet med andre kursister over en kop kaffe. Du kan også læse avisen eller fordybe dig i et spændende magasin i vores hyggelige opholdsrum. Ændringer kan forekomme.

Keramik - kursusprogram Højskolesang - kursusprogram Akvarel - kursusprogram

Lidt om indholdet i din kursusuge

5 dages fordybelse og højskoleglæde!

Dagene på ugekurset er delt op på en måde, der giver dig chancen for dels at være sammen med andre, som har præcis samme interesse som dig selv; dels mulighed for også at møde andre kursister, når fællesskabet nydes under måltider, højskolesang og foredrag.

Under de enkelte temaer kan du se det foreløbige program i skemaform.

Sådan vælges de enkelte temaer

Når du tilmelder dig, vælger du hvilket af de 3 temaer, du vil fordybe dig i. Her arbejder du enten på værkstedet, synger rundt om flyglet eller i malerværkstedet.

Det fælles højskoleliv udfoldes morgen og aften med interessante morgensamlinger, fællessang, spisning i spisesalen, foredrag og udflugt.

Tema 1: Keramik og tryk med et højskole twist

En kort, men intensiv introduktion til keramik og den keramiske proces. Du får mulighed for at få en smagsprøve på, hvad keramik kan tilbyde, mens du lærer nye teknikker og arbejder med inspiration og formgivning. Undervisningen veksler mellem frie og bundne opgaver, hvor du vil få redskaber til at gå fra idé til færdigt resultat.

Gennem ugen vil vi følge leret i alle dets stadier, fra det våde ler til den færdige, brændte keramik. Vi bruger cirka 2,5 dag på arbejde med vådt ler og de sidste dage på glasering og brænding. Onsdag tager vi en pause fra værkstedet for at tage på udflugt, mens ovnen er i gang.

Undervisningen består af både demonstrationer og vejledning, hvor der også vil være plads til individuel sparring. Vi afslutter ugen med en fælles evaluering og gennemgang af vores resultater, så vi kan lære af hinanden.

På kurset vil du prøve kræfter med fire forskellige håndbygningsteknikker: Kurinuki (japansk skæreteknik), pladeteknik, klemmeteknik og pølseteknik. Hver teknik giver mulighed for at skabe unikke brugs- eller skulpturelle objekter. Du vil også lære om forskellige dekorationsteknikker og glasering, og vi brænder keramikken både i el-ovn til stentøjstemperatur og i raku-ovn udendørs, hvor vi får en tæt oplevelse af brændingsprocessen.

At arbejde med keramik indebærer også et ansvar for ressourceforbrug, både i forhold til mængden af ler og den energi, der bruges til forglødning og glasurbrænding. For at mindske spild genbruger vi overskydende ler og fokuserer på at skabe keramik af høj kvalitet. Vi vurderer løbende de ting, vi producerer, og udvælger kun de bedste værker til brænding. De øvrige ser vi som værdifulde øvelser, der hjælper os med at sikre, at du får smukke og holdbare kreationer med hjem, som du vil glædes over i lang tid.

Mød dine undervisere:

Victoria Grigat

Victoria er optaget af den intuitive og sanselige tilgang til leret og de objekter, der til sidst skabes. Det var under et højskoleophold i 2019, at Victoria blev fascineret af keramik, og siden da har hun været dedikeret sig til arbejdet med ler.

For Victoria er lerets evne til at indfange hændernes berøring og dets uendelige muligheder noget særligt. Hun er særligt optaget af former og farver, som hun udforsker gennem drejning og pølseteknik. I løbet af sin uddannelse har hun haft primært fokus på at skabe skulpturelle projekter, samtidig med at hun sideløbende har skabt brugsgenstande.

Victoria er uddannet fra Det Kongelige Akademi på Bornholm og arbejder til daglig som drejeunderviser hos Yonobi i København.

Ida Muusmann

Ida er også rundet af højskoleverdenen. Ida har eksperimenteret med sit eget keramik i værksteder i henholdsvis København og Århus. I dag går Ida på den Frie Lærerskole og har desuden opbygget egen undervisningserfaring fra andre højskoler, hvor hun har undervist i både drejning, håndbyg (fx. pladetektik, pølse teknik og kurinuki) og har også stået for alt indenfor raku brænding.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

Tema 2: Højskolesang- sangglæde på højskole

Kom og oplev glæden ved at synge sammen med andre og lad din stemme og dit humør løfte sig gennem musikken. Dem, der synger sammen, trækker vejret sammen og lever sammen!

Oplev den danske sangtradition med fokus på fællesskab.

Højskolesangbogen spiller en central rolle, og vi synger et bredt udvalg af sange, både klassikerne og de helt nye sange. Vi dykker ned i sangenes historie og baggrund og betydning, og vi taler om teksternes og melodiernes forfattere og den tid, de er skrevet i.

Vi synger i flok og i fællesskabet oplever vi humøret stige og glæden bobler i hele kroppen. Alle kan bidrage på deres niveau. Der er plads til både nybegyndere og erfarne sangere. Fælles er, at du vil være en del af en fantastisk sangtradition.

Præsentation Addi Vaupel

Addi er musikunderviser, korleder, pianist og organist, og hun har i godt 60 år beskæftiget sig med “Den danske Sangskat”, som den udtrykkes i Højskolesangbogens forskellige udgaver – lige fra d. 14. til den nuværende 19. udgave. Hun er Cand. Pæd. i musik og har undervist på Læreruddannelsen og i folkeskolen.  Sideløbende startede Addi Præstø-koret, som hun var leder af i 30 år. Orgelspil har også været en stor del af Addis liv, og hun har spillet i forskellige kirker og højskole- og fællesarrangementer.

Præsentation Kenneth Retslov

Højskolens forstander Kenneth Retslov er uddannet musiklærer og har undervist på folkeskoler og efterskoler, og er nu den centrale del af højskolens musikliv. Han har sunget i mange forskellige kor og undervis er på højskolen og er desuden central i Spis, Syng, Snak-arrangementerne på højskolen, hvor lokalbefolkningen inviteres ind til et måltid mad, langbordssnak og fællessang. Kenneth synger lige nu i oktetten Real Moments.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

Akvarel på højskole

Temaet for de 5 dage er: Fantasifulde akvarellandskaber, naturen, omgivelserne og årstiden.

På akvarelkurset inviteres du på en rejse ind i akvarelmaleriets mange muligheder og udfordringer, hvor du vil prøve kræfter med udvalgte øvelser og teknikker. Du vil blive vejledt trin for trin i forskellige maleteknikker som: vådt i vådt, abstrakt, figurativt, lys, skygger, kontraster og farver m.m. Gennem de forskellige akvareløvelser får du en dybdegående indføring i akvarelmaleriets tekniske muligheder og udfordringer.

Kurset er åbent for alle, uanset erfaring med akvarelmaling. Der tages hensyn til den enkeltes ønsker og niveau, og du vil blive vejledt gennem de forskellige øvelser.

Akvarelkurset indeholder:

  • Trin for trin-vejledning i akvarelmaling
  • Introduktion til abstrakte og figurative akvareløvelser
  • Indføring i akvarelmaleriets tekniske muligheder og udfordringer
  • Fælles billedgennemgang med feedback og forslag
  • Mulighed for at male både udendørs og indendørs, afhængig af vejret

Indhold på kurset: På kurset vil du få mulighed for at øve forskellige akvarelteknikker som vådt i vådt, lys, kontrast og farveteknikker. Gennem disse teknikker vil du få en indføring i akvarelmaleriets tekniske muligheder og udfordringer.

Målsætningen med kurset er at komme i kontakt med din kreativitet og skabe grobund for kunstnerisk udfoldelse. Derudover vil kurset give dig mulighed for at opleve og erfare den kreative proces.

Kurset er for alle, uanset erfaring med akvarelmaling. Der tages hensyn til den enkeltes ønsker og niveau, og du vil blive vejledt igennem de forskellige øvelser.

Dette akvarelkursus henvender sig til både nybegyndere og mere erfarne malere, der ønsker at udvikle deres færdigheder i akvarelmaling. Gennem en kombination af tekniske øvelser, eksperimenter og kunstnerisk udforskning vil deltagerne blive introduceret til forskellige aspekter af akvarelteknikker.

Kurset fokuserer på de grundlæggende principper som:

  • Farveblanding og lag-på-lag-teknikker
  • Vandkontrol og penselføring
  • Lys, skygge og komposition
  • Brug af akvarel på forskelligt papir og materialer
  • Hvordan man skaber dybde og stemning i et billede

Under kurset vil deltagerne arbejde med temaer som landskaber, portrætter, abstrakte former og naturstudier. Der vil være både fælles gennemgange, individuelle øvelser og personlig feedback fra underviseren.

Undervisningsform:

  • Dagsprogrammet vil variere mellem praktiske øvelser, demonstrationer og individuel vejledning.
  • Der vil være plads til fordybelse, eksperimenter og refleksion, og der skabes et trygt læringsmiljø, hvor alle kan udforske deres kreativitet i eget tempo.

Materialer: Deltagerne vil få mulighed for at arbejde med professionelt akvareludstyr, herunder akvarelmaling af høj kvalitet, forskellige pensler og papirtyper. Kursisterne opfordres til at medbringe eget udstyr, hvis de ønsker det, men højskolen vil også stille materialer til rådighed.

Formål: Målet med kurset er at give deltagerne en grundlæggende forståelse af akvarelteknikker og udvikle deres individuelle kunstneriske udtryk. Højskolens naturskønne omgivelser vil inspirere til skabelsen af unikke kunstværker, som kursisterne kan tage med hjem.

Præsentation underviser Uffe Boesen

Uffe Boesen har siden 2013 undervist i akvarel ved forskellige aftenskoler samt i Kræftens Bekæmpelse. Han er uddannet i animation fra Dansk Tegnefilms Kompagni, Dukkemageruddannelsen ved Thy Teater og har klassisk tegne erfaring fra Ny Carlsberg Glyptoteket. Uffe har erfaring med materialer, proportioner, formgivning og teknikker. Naturen er ofte omdrejningspunktet i Boesens egne motiver, da den kan danne grundlag for både figurative og mere fantasifulde værker.

Du kan se Uffe Boesen i “Danmarks Bedste Portrætmaler”, hvor han maler to monochrome akvareller af skuespilleren Rasmus Bjerg. Se linket: https://uffeboesen.dk/danmarks-bedste-portraetmaler

Se mere på: uffeboesen.dk

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

 

Morgensamlinger og foredrag

Inspirationsugen byder naturligvis også på sang og samlinger:

Morgensamlinger og foredrag:

  • Idrætshøjskolens historie v/forstander Kenneth Retslov
  • Rundvisning i idrætshøjskolens bæredygtige køkkenhave
  • Afslapningsøvelser og udstrækning
  • Foredrag om japansk kultur og te-ceremonier
  • Højskolesang
  • Japanske temaer med skolens undervisere
  • Afslutningsaften med fælles hygge, samvær samt præsentation af ugens arbejder

Foredrag af spændende foredragsholdere

Halvdagsudflugt med højskolen

Onsdag eftermiddag byder på en halvdags udflugt: vi går mod godset Nysø, hvor der er en lille samling af Thorvaldsens gipsafstøbninger og skitser. Guldalderens kendte kunstnere tilbragte tid på Nysø hos grevinde Stampe. Herefter vandrer vi mod Præstø, hvor vi følger den lokale guide rundt i Guldalderens Præstø. Vi går på de toppede brosten i den gamle bydel og besøger kirken, som ligger på Klosternakken, hvor Antonitter-ordenens kloster lå. Efter en kaffepause er der mulighed for at shoppe lidt i Adelgades butikker. Vi vender tilbage til højskolen, hvor middagen venter.

Inspiration til livet - hele livet

Idrætshøjskolen Bosei har tidligere været en japansk kostskole, bygget af japanerne for ca. 35 år siden. Idag er vi en klassisk dansk idrætshøjskole, men med et japansk twist, som man ikke finder andre steder. Idrætshøjskolen ligger i smukke omgivelser i Faksinge skov tæt på Præstø by og fjord. Det betyder for de morgenfriske, at man, foruden en svømmetur i vores smukke svømmehal med naturkig, har mulighed for at vælge en frisk gå- eller løbetur i skoven. Hvis man er mere gangbesværet, så har vi elevator, ramper og platformlifte, så du kan komme rundt til aktiviteterne på selve skolen. Som kursist på Idrætshøjskolen Bosei bliver du en del af en aktiv højskole med ca. 90-100 unge mennesker samt 35 ansatte, der arbejder for at skabe uforglemmelige minder i de fantastiske rammer, og hvor glæde og energi er en del af stemningen. Ikigai er et japansk udtryk, som bedst oversættes med ”det der giver livet mening”… Begrebet stammer fra øen Okinawa, som i øvrigt er det sted i verden, hvor der bor flest mennesker på over 100 år. Alle mennesker har deres egen ikigai, som naturligt ændrer sig i takt med livets faser. Hvert af vore højskolekursuser har sit eget fokus med forsøg på at skabe glæde og inspiration til livet.         Under kursusugen afholdes der blandt andet et foredrag som omhandler: Kodawari - Kunsten at gå op i detaljerne i den japanske kultur. Kodawari er et japansk ord, der afspejler en stærk værdi i det japanske samfund: At gå op i detaljerne. Det gælder alt i Japan, at man stræber efter perfektion, og at man ikke efterlader noget til tilfældigheder. I foredraget kigger vi på kodawari i japansk kunsthåndværk som klassisk arkitektur, fotokunst, madlavning, teceremoni, men også på moderne fænomener som butiksindretning, tog-logistik, byplanlægning og animation. Uanset hvad man interesser sig for, så er der meget at lære af den japanske tilgang og kodawari. Foredraget bliver fortalt af Magnus Riis, som har været højskolelærer på Idrætshøjskolen Bosei i japansk sprog og kultur i 15 år. Magnus har boet i Japan i tre år og har arrangeret over 30 studierejser i alle afkroge af landet. Derudover er han uddannet journalist og stor madentusiast.

Priser & praktisk information

Priser 2025

Dobbeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen Kr. 4.550,-

Enkeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen: Kr. 5.250,-

Dobbeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.250,-

Enkeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.950,-

Dagskursist – uden overnatning på højskolen: Kr. 4.050,-

Indkvartering

Indkvartering på dobbeltværelser og enkeltværelser i henholdsvis stueplan og 1. sal. Toiletter og bruserum findes på gangene

I stueplan er der enkelte værelser med eget bad/toilet.

Sengelinned og 1 stk. håndklæde er incl. i kursusprisen. Medbring evt. ekstra håndklæde – fx til brug i svømmehallen/saunaen.

Ankomst og afrejse

Ankomst: mandag den 27. januar mellem kl. 11.00

Afrejse: fredag den 31. januar kl. 13.00

Højskolens faciliteter

Som idrætshøjskole har vi en masse muligheder for træning; men der findes også en række kreative værksteder, svømmehal, opholdsstue og ikke mindst Bosei Haven, som er en stor del af højskolens bæredygtige profil. Man er velkommen til at kigge ud i alt det grønne.

Bosei Haven, giver dagligt grøntsager til højskolens køkken, og er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Vi fokuserer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, der drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

  • Vi laver maden med tanke på kostrådene.
  • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
  • Vi sikrer variation i maden ved at tage kursister, elever og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
  • Der er en vegetardag om ugen.
  • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

  • Vi bruger primært kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
  • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
  • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Hensyn og service

  • Vi vil gerne have forslag til mad fra kursister og elever. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
  • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
  • Vi tager hensyn til vegetarer.
  • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

Hjemrejse – og hva’ så?

Højskolen ligger midt skoven, så allerede når du træder ud, så møder du naturen. Fx kan man gå på opdagelse og se højskoleelevernes projekter omkring ‘Vild med Vilje’ eller tage ud til de mange små skønne strande og øvrige naturperler samt lokale kulinariske og kulturelle spots i området – fx:

GeoCenter Møns Klint

Strandtur til Feddet

Radius Destillery

Vi glæder os til at møde dig

Få ro i sindet og tilmeld dig allerede nu, så din plads er sikret. Vores øvrige kurser er ret populære og udbydes efter først-til-mølle princippet.

Har du spørgsmål? Tilmelding til 2025 er åben