Inspirationsuge 6 - Fællessang på højskole | Middelhavets grønne køkken | Akryl - landskabernes mørke og lys

Fællessang på højskole

Mens det endnu er mørkt og koldt udenfor, mødes vi om glæden ved at synge og mærker, hvordan fællessang både løfter humør og giver fornyet energi. Her kan du lade din stemme og dit humør løfte sig gennem musikken. Dem, der synger sammen, trækker vejret sammen og lever sammen!

Højskolesangbogen er vores udgangspunkt, og vi synger et bredt udvalg af både klassikere og helt nye højskolesange. Undervejs dykker vi også ned i sangskrivernes historie, sangenes baggrund og betydning, og vi ser på den tid, sangene er skrevet i.

Vi synger i flok og i fællesskabet oplever vi humøret stige og glæden bobler i hele kroppen. Alle kan være med, og der er naturligvis plads til både nybegyndere og erfarne sangere. Fælles er, at vi alle har glæden ved at synge og gerne vil være en del af en fantastisk sangtradition.

På kurset får du selvfølgelig også alt det andet, der hører med til et klassisk højskoleophold; hyggeligt samvær med andre kursister, spændende foredrag, bevægelse, dejlig mad fra vores køkken, udflugter og mulighed for gåture i naturen. Vores højskole har japanske rødder, så den historie får du også undervejs.

Mød underviserne:

Martin Valsted er pianist og komponist og har igennem sin karriere fungeret som både kapelmester, sangskriver og musikalsk idémand i flere projekter. Siden teenageårene har musikken været hans levevej, og han har spillet en lang række koncerter i både ind- og udland for kunstnere som Benjamin Koppel, Chris Minh Doky og Alex Riel. Martin har udgivet flere soloalbums, bl.a. <em>Ugens salme</em>, der er fortolkninger af nogle af vores mest elskede samler. Siden 2020 har han også udgivet egen musik. På kurset vil Martin føre os gennem herlige moderne klassikere o Højskolesangbogen, ligesom han vil sætte fokus på temaer som bl.a. årstider, klassiske fædrelandssange smukke salmer.

Addi Vaupel har beskæftiget sig med den danske musikskat fra Højskolesangbogen i mere end 60 år. Addi er cand.pæd. i musik og har igennem årene arbejdet som underviser, korleder, pianist og organist. Sideløbende har Addi etableret Præstøkoret, som hun har været leder af i 30 år. Hun har spillet orgel og piano i flere kirker, på højskoler og ved et væld af fællesarrangementer. På kurset tager Addi os bl.a. med rundt om Grundtvig, Poul Henningsen og Jens Rosendahl, ligesom vi skal synge højskolesange, der er blevet brugt i film og teater.

Kenneth Retslov er højskolens forstander. Kenneth er uddannet musiklærer og har undervist på både folke- og efterskoler. I dag er han den bærende kraft i højskolens musikliv og underviser fortsat i musik på højskolen. Han har sunget i flere forskellige kor og står også i spidsen for de populære Spis, Syng og Snak-arrangementer på højskolen. Her inviteres indenfor til fællesspisning, langbordssnak og ikke mindst fællessang. I sin fritid synger Kenneth i oktetten Real Moments. På kurset oplever du Kenneth i forskellige musikalske sammenhænge og ved et foredrag om højskolens historie.

Middelhavets grønne køkken

På dette kursus kaster vi os ud i lækker madlavning og bliver inspireret til, hvordan vi selv kan gå videre med skønne ingredienser og fascinerende opskrifter i hverdagen. Vi skal lave dejlige retter fra Sydeuropa og Mellemøsten, hvor grøntsager altid er hovedpersonen. Vi har fokus på farverige, sunde og smagfulde retter, der også nemt kan bruges i hverdagen efter højskoleopholdet.

Formålet er at du både får håndværksmæssige færdigheder og en større forståelse for de kulturelle sammenhænge, maden indgår i. Temaet Middelhavets grønne køkken præsenteres med udgangspunkt i råvarer, historie og teknik, og der lægges vægt på at kombinere viden med konkrete, anvendelige redskaber, som efterfølgende kan bruges i eget køkken

På kurset møder du andre kursister, som også elsker at lave mad og finder glæde i at trylle i køkkenet. I vores dejlige undervisningskøkken har vi plads til 16 kursister, og her vi I opleve fællesskabet ved at lave mad sammen og udveksle erfaringer med madlavning. Undervisningskøkkenet danner rammen om inspirerende samtaler om mad, fødevarer og ingredienser, og undervejs i kurset vil der også blive krydret med faglige oplæg og gode madhistorier.

I løbet af ugen får du også alt det andet, der hører med til et herligt højskoleophold; hyggeligt samvær med andre kursister, spændende foredrag, bevægelse, udflugter og mulighed for dejlige ture i naturen. Vores højskole har japanske rødder, så den historie får du også undervejs.

Mød underviseren:

Birgitte Kristine Kampmann er uddannet kok fra French Culinary Institute i New York og har igennem årene bl.a. arbejdet som kok for den amerikanske viceambassadør i København, undervist på kokkeskolen, udviklet opskrifter og skrevet kogebøger. Birgitte er bestyrelsesmedlem i Danske Madpublicister, medlem af Guild of Food Writers, London, Oxford Food Symposium and Cookery, og Slow Food. Birgitte er desuden leder af The Kitchen Lab, som er et online mødested for en mangfoldig international kreds af bl.a. madhistorikere, gartnere, kogebogsforfattere, antropologer. Birgittes har specialiseret sig i storytelling om mad og vin og afholder også selv løbende kurser, webmøder og events, og hun udvikler podcast om mad og madudvikling.

Akryl - landskabernes mørke og lys

Er du fascineret af landskabernes mørke og lys, og befinder du dig godt med farver, pensel og lærred? Så er dette kursus formentlig lige noget for dig. Uanset om du er nybegynder eller øvet, lærer du på dette kursus mere om, hvordan du med akrylfarver kan fremkalde spændende kontraster i maleriet, så dine landskaber ”lyser”.

Vi blander naturens farver fra bunden, og akrylfarverne påføres både med pensel og med … en klud! Vi anvender masking-tape til at markere de horisontale linjer, og i skitsebogen øver vi hver dag hurtige streger med såvel blyant som pensel, inden vi selvfølgelig også maler på vores eget lærred.

Vi maler efter fotos, og du kan derfor medbringe dine egne fotos af landskaber, og Lise vil også medbringe sine egne printede fotos, som også kan være til inspiration og er til fri afbenyttelse. Alle kan være med; det kræver ingen særlige forudsætninger at deltage. En del af teknikkerne vil vise sig at være lettere, end du umiddelbart tror.

Når vi ikke arbejder med vores malerier, får du sammen med de andre kursister alt det andet, der gør opholdet til et herligt højskoleophold – masser af højskolesang og hyggeligt samvær, spændende foredrag, god mad fra køkkenet og ture ud af huset. Der bliver også tid til at nyde vores skønne omkringliggende natur fx i skovene, ved vandet og på skole egne dejlige grønne områder.

Mød underviseren:

Lise Meijer har malet, siden hun var helt ung og lever i dag af at være kunstner, forfatter og kreativitetsguide. Lise arbejder med både akryl og akvarel og finder ofte inspiration i naturen og landskaber, de indre så vel som de ydre, og har skabt sin egen produktserie med udgangspunkt i sin egen kunst; notesbøger, kalender, orakelkort og kunstprint. Lise har udstillet flere steder og underviser jævnligt i maleri og kreativitet i sit atelier syd for Præstø.

Du finder Lises hjemmeside og webshop her

DET DER PLEJER AT STÅ MED SMÅT

Priser & praktisk information

Dansk Idrætshøjskole – japansk twist

Idrætshøjskolen Bosei har tidligere været en japansk kostskole, bygget af japanerne for ca. 35 år siden. Idag er vi en klassisk dansk idrætshøjskole, men med et japansk twist, som man ikke finder andre steder.

Idrætshøjskolen ligger i smukke omgivelser i Faksinge skov tæt på Præstø by og fjord. Det betyder for de morgenfriske, at man, foruden en svømmetur i vores smukke svømmehal med naturkig, har mulighed for at vælge en frisk gå- eller løbetur i skoven.

Hvis man er mere gangbesværet, så har vi elevator, ramper og platformlifte, så du kan komme rundt til aktiviteterne på selve skolen.

 

Som kursist på Idrætshøjskolen Bosei bliver du en del af en aktiv højskole med ca. 90-100 unge mennesker samt 35 ansatte, der arbejder for at skabe uforglemmelige minder i de fantastiske rammer, og hvor glæde og energi er en del af stemningen.

Ikigai er et japansk udtryk, som bedst oversættes med ”det der giver livet mening”… Begrebet stammer fra øen Okinawa, som i øvrigt er det sted i verden, hvor der bor flest mennesker på over 100 år. Alle mennesker har deres egen ikigai, som naturligt ændrer sig i takt med livets faser. Hvert af vore højskolekursuser har sit eget fokus med forsøg på at skabe glæde og inspiration til livet.

Priser 2026

Dobbeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen Kr. 4.950,- pr. person

Enkeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen: Kr. 5.750,-

Dobbeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.750,- pr. person

Enkeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 6.550,-

Dagskursist – uden overnatning på højskolen: Kr. 4.550,-

Indkvartering

Indkvartering på dobbeltværelser og enkeltværelser i henholdsvis stueplan og 1. sal. Toiletter og bruserum findes på gangene

I stueplan er der enkelte værelser med eget bad/toilet.

Sengelinned og 1 stk. håndklæde er incl. i kursusprisen. Medbring evt. ekstra håndklæde – fx til brug i svømmehallen/saunaen.

Ankomst og afrejse

Ankomst sker mandag i kursusugen.

Afrejse sker fredag i kursusugen.

Se reelt ugeprogram for detaljeret information.

Ankommer man i elbil – kan denne lades på højskolen.

Der er busstop ca. 800 meter fra højskolen.

Lidt om indholdet i din kursusuge

5 dages fordybelse og højskoleglæde!

Dagene på ugekurset er delt op på en måde, der giver dig chancen for dels at være sammen med andre, som har præcis samme interesse som dig selv; dels mulighed for også at møde andre kursister, når fællesskabet nydes under måltider, højskolesang og foredrag.

 

Sådan vælges de enkelte temaer

Hvis kursusugen består af flere temaer, så vælger du ved tilmedling hvilket af de enkelte temaer, du vil fordybe dig i.

I pauserne kan du fx. nyde samværet med andre kursister over en kop kaffe. Du kan også læse avisen eller fordybe dig i et spændende magasin i vores hyggelige opholdsrum.

Højskolens faciliteter

Som idrætshøjskole har vi en masse muligheder for træning; men der findes også en række kreative værksteder, svømmehal, opholdsstue og ikke mindst Bosei Haven, som er en stor del af højskolens bæredygtige profil. Man er velkommen til at kigge ud i alt det grønne.

Bosei Haven, giver dagligt grøntsager til højskolens køkken, og er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Vi fokuserer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, der drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

  • Vi laver maden med tanke på kostrådene.
  • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
  • Vi sikrer variation i maden ved at tage kursister, elever og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
  • Der er en vegetardag om ugen.
  • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

  • Vi bruger primært kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
  • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
  • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Hensyn og service

  • Vi vil gerne have forslag til mad fra kursister og elever. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
  • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
  • Vi tager hensyn til vegetarer.
  • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

Hjemrejse – og hva’ så?

Højskolen ligger midt skoven, så allerede når du træder ud, så møder du naturen. Fx kan man gå på opdagelse og se højskoleelevernes projekter omkring ‘Vild med Vilje’ eller tage ud til de mange små skønne strande og øvrige naturperler samt lokale kulinariske og kulturelle spots i området – fx:

GeoCenter Møns Klint

Strandtur til Feddet

Radius Destillery

Vi glæder os til at møde dig

Få ro i sindet og tilmeld dig allerede nu, så din plads er sikret. Vores korte ugekurser er ret populære og udbydes efter først-til-mølle princippet.

Har du spørgsmål? Tilmelding til 2026 er åben