Oplever du fejl? Send os en e-mail

Retreat med langsomme sting – Indigo og sashiko

Dette ekstra kursus tager udgangspunkt i to gamle japanske håndarbejdsteknikker.

Dette kursus er nu fuldt booket

Vi vil tage os tid til at fordybe os i at skabe unikke tekstiler ved hjælp af gamle japanske teknikker. Sashiko-broderi og shibori-farvning med indigo vil være indholdet, omgivet af højskolelivets stemning, inspiration, ro og fordybelse.

Skønhed tager tid og kræver fordybelse, og det tager lang tid at sy de mange små sting, der skal til for at lave smukke mønstre. Det er et arbejde, man kan falde ind i og bare være til stede i.

Vi vil have fokus på wabi sabi” – skønheden i det uperfekte som opstår, når vi lader hænder og tekstiler mødes og arbejde frit sammen.

Du vil forlade dette ophold med skønne tekstiler, du selv har farvet, sashiko- og boroprøver, dine hænder har fremstillet, og masser af inspiration og tillid til at fortsætte, når du kommer hjem.

Det kræver ingen forudsætninger i forhold til tidligere erfaring med håndarbejde for at deltage på dette kursus, ligesom gengangere også vil finde nye ting at lære!

“Det var en forbavsende dyb og nærende oplevelse at være på kunsthåndværkskursus på Bosei. Skæringspunktet hvor kulturer mødes, naturen indrammer og beriger, og håndens og åndens arbejde går op i en højere enhed. […] Til den stoflighed som jeg ellers nyder ved håndarbejdet blev der føjet en ny dimension, indfarvningen. Det blæksorte vand opslugte mit håndarbejde og forærede mig det tilbage markeret med helt nye – rumlige – dimensioner. Det var nærende og udfordrende og inspirerende og lige, hvad jeg havde brug for”

– Karen, tidligere deltager på Retreat med langsomme sting

Shibori er en indfarvningsteknik, hvor man isolerer områder af stoffet, så det ikke kan tage imod farve under indfarvning. På dette kursus lærer vi at farve med indigo. Shibori har været kendt tilbage fra 800-tallet, og du kender den måske som tie-dye eller viklebatik. Vi skal fordybe os i at skabe smukke mønstre ved hjælp af forskellige foldeteknikker og syninger. Du vil kunne indfarve mindre stofprøver, silketørklæder eller måske en gammel damask-dug? Valget er dit.

Sashiko har sit udspring i boro, som er måden, man ved hjælp af løbesting har repareret og forstærket tekstiler. Boro har været kendt i Japan siden 1500-tallet. Senere blev stingene forfinet og blev til det, vi kender som sashiko. Vi skal lave små prøver på forskellige mønstre, reparationer med synlige og usynlige lapper på stoffet. Medbring gerne tøj eller tekstiler, du gerne vil reparere eller have vejledning til at reparere. Du kan også vælge sy ting ud af dine af dine prøver.

Højskolelivet danner rammen for disse tre dage. Skoven ligger tæt op af skolen og inviterer til gåture i det begyndende efterår. Svømmehallen vil også være åben en enkelt aften. Der vil desuden være tid til at arbejde videre på forskellige teknikker om aftenen. Maden og opvasken klarer højskolens køkken for os, så vi skal bare fordybe os i håndens arbejde.

Du skal medbringe:

  • Dit sy-kit: Nål, tråd og saks
  • Broderigarn
  • Pennalhus
  • Evt. tekstiler du vil reparere eller arbejde med
  • Bomuld, silke eller andet naturmateriale at farve på

Det vil også være muligt at købe materialer og arbejdskompendier på stedet.

Om underviseren:
ShiboriThea Dam Søby er uddannet tekstil- og beklædingsformgiver fra Hellerup Textil Seminarium i 2000.

Hun har arbejdet med mange forskellige områder og teknikker indenfor tekstilformidling. De sidste 10 år bl.a. med forskellige former for shibori. Hun er passioneret omkring bæredygtighed og reparationer af beklædning, herunder boro og sashiko.

I sin undervisning lægger Thea vægt på at få kursisterne til at stole på deres eget udtryk og til at se “wabi-sabi”; skønheden i det uperfekte. Hun er desuden fast underviser på Boseis familie-sommerkurser.

Dansk idrætshøjskole. Med et japansk twist.

De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst 'live'. Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost.

Se dine muligheder, få svar på dine spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre.

Rundvisningen er dog helt uforpligtende og vi betaler selvfølgelig gerne dine udgifter til transport.

Vi glæder os til at møde dig!

Book en rundvisning Tilmeld dig et ophold