Oplever du fejl? Send os en e-mail

Retreat med langsomme sting – Indigo og sashiko

Kurset afholdes 28. september-1. oktober 2020 og tager udgangspunkt i to gamle japanske håndarbejdsteknikker.

Kurset er nu overtegnet.

Vi vil tage os tid til at fordybe os i at skabe unikke tekstiler ved hjælp af gamle japanske teknikker. Sashiko-broderi og shibori-farvning med indigo vil være indholdet, omgivet af højskolelivets stemning, inspiration, ro og fordybelse. Det er tredje gang, vi afholder dette kursus på Bosei.

Skønhed tager tid og kræver fordybelse, og det tager lang tid at sy de mange små sting, der skal til for at lave smukke mønstre. Det er et arbejde, man kan falde ind i og bare være til stede i.

Vi vil have fokus på wabi sabi” – skønheden i det uperfekte som opstår, når vi lader hænder og tekstiler mødes og arbejde frit sammen.

Du vil forlade dette ophold med skønne tekstiler, du selv har farvet, sashiko- og boroprøver, dine hænder har fremstillet, og masser af inspiration og tillid til at fortsætte, når du kommer hjem.

Det kræver ingen forudsætninger i forhold til tidligere erfaring med håndarbejde for at deltage på dette kursus, ligesom gengangere også vil finde nye ting at lære!

“Det var en forbavsende dyb og nærende oplevelse at være på kunsthåndværkskursus på Bosei. Skæringspunktet hvor kulturer mødes, naturen indrammer og beriger, og håndens og åndens arbejde går op i en højere enhed. […] Til den stoflighed som jeg ellers nyder ved håndarbejdet blev der føjet en ny dimension, indfarvningen. Det blæksorte vand opslugte mit håndarbejde og forærede mig det tilbage markeret med helt nye – rumlige – dimensioner. Det var nærende og udfordrende og inspirerende og lige, hvad jeg havde brug for”

– Karen, tidligere deltager på Retreat med langsomme sting

Shibori er en indfarvningsteknik, hvor man isolerer områder af stoffet, så det ikke kan tage imod farve under indfarvning. På dette kursus lærer vi at farve med indigo. Shibori har været kendt tilbage fra 800-tallet, og du kender den måske som tie-dye eller viklebatik. Vi skal fordybe os i at skabe smukke mønstre ved hjælp af forskellige foldeteknikker og syninger. Du vil kunne indfarve mindre stofprøver, silketørklæder eller måske en gammel damask-dug? Valget er dit.

Sashiko har sit udspring i boro, som er måden, man ved hjælp af løbesting har repareret og forstærket tekstiler. Boro har været kendt i Japan siden 1500-tallet. Senere blev stingene forfinet og blev til det, vi kender som sashiko. Vi skal lave små prøver på forskellige mønstre, reparationer med synlige og usynlige lapper på stoffet. Medbring gerne tøj eller tekstiler, du gerne vil reparere eller have vejledning til at reparere. Du kan også vælge sy ting ud af dine af dine prøver.

Højskolelivet danner rammen for disse fire dage. Derfor vil dette tekstilretreat også byde på bl.a. meditation, foredrag, te-ceremoni og svømning i den aftenstille svømmehal oplyst af stearinlys.

Skoven ligger tæt op af skolen og inviterer til gåture i det begyndende efterår. Der vil være tid til at arbejde videre på forskellige teknikker om aftenen. Maden og opvasken klarer højskolens køkken for os, så vi skal bare fordybe os i håndens arbejde.

Du skal medbringe:

Dit sy-kit: Nål, tråd og saks.
Broderigarn
Pennalhus
Evt. tekstiler du vil reparere eller arbejde med.
Bomuld, silke eller andet naturmateriale at farve på.

Det vil også være muligt at købe materialer og arbejdskompendier på stedet.

Om underviseren:
ShiboriThea Dam Søby er uddannet tekstil- og beklædingsformgiver fra Hellerup Textil Seminarium i 2000.

Hun har arbejdet med mange forskellige områder og teknikker indenfor tekstilformidling. De sidste 10 år bl.a. med forskellige former for shibori. Hun er passioneret omkring bæredygtighed og reparationer af beklædning, herunder boro og sashiko.

I sin undervisning lægger Thea vægt på at få kursisterne til at stole på deres eget udtryk og til at se “wabi-sabi”; skønheden i det uperfekte. Hun er desuden fast underviser på Boseis familie-sommerkurser.

Ja tak! Jeg vil gerne deltage

Dansk idrætshøjskole. Med et japansk twist.

Vi tilbyder en højskolesnak, hvor du telefonisk eller ved fremmøde kan høre om dine muligheder under opholdet og få svar på spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre.

Højskolesnakken er dog helt uforpligtende.

Book din personlige højskolesnak lige her. Vi glæder os til at tale med dig!

Book en højskolesnak Tilmeld dig et ophold