Oplever du fejl? Send os en e-mail

Vandring ved vand

Højskolekurset i uge 22 sætter fokus på at møde kulturen i naturen.

Højskolekurset henvender sig til dig, der gerne vil være aktiv i naturen samtidig med, at du via fortælling får et indblik i den spændende kultur og de karakteristiske naturlandskaber i den sydøstlige del af Sjælland og Møn. Turene ledsages af kyndig lokalguide, der er i besiddelse af bred, historisk og naturfaglig viden. Vi kommer til at gå ca. 10 km dagligt.

(Tak til VISM for udlån af billede)


Fællesskab & fordybelse


Start din morgen med en tur i svømmehallen og saunaen, inden du går ombord i morgenmadsbuffeten. Den efterfølgende morgensamling giver vitaminer til både krop og sjæl pakket ind i sange fra højskolesangbogen.

Kursusugen byder på 5 guidede dagsture med hver deres fokus på den flotte natur og kulturhistorie, som kun findes på Sydsjælland og Møn. På turene nydes en lækker madpakke fra højskolekøkkenet, der også sørger for kaffe og kage til turen.

Hjemvendt fra dagsturen venter aftensmaden på idrætshøjskolen. Om aftenen vil der være foskellige rolige aktiviteter, syng-med-aften samt foredrag med kajakfotograf Per Rasmussen.

De guidede ture bliver levende formidlet af Helge Bramsen, der tidligere har været naturguide for Geocenter Møns Klint. Helge brænder for at præsentere naturen som et lege- og træningsområde med fokus på naturbevidsthed samt at formidle det primitive liv langs de skovklædte kyster via kajak, vandring eller MTB – og gerne med sanghæftet under armen!

Længere nede på siden kan du læse om de 5 forskellige dagsture - hvor vi hver dag vandrer ved vand.

Hvis du har nogen spørgsmål angående vores ugekurser på højskole, så ring til os på tlf. 55 90 90 90 eller udfyld vores kontaktformular. Vi glæder os til at se dig! Ret til programændringer forbeholdes.

I samme uge afholder vi andre højskolekurser; men med et andet fokus. På den måde kan ægteparret og venneparret deltage, selvom man har forskellige interesser. Ankommer du alene, så vil du blot møde endnu flere mennesker, at dele din kursusuge med.

Her er hvad kursusugen byder på

En hel uge med forkælelse og hvor Bosei teamet søger for at aktivere dig

Indholdet i din kursusuge

Sådan ser programmet for din kursusuge ud.

Vi håber du er klar til at vandre og har påklædningen og ikke mindst fodtøjet i orden. Forvent at gå ca. 10 km i varieret terræn om dagen.

I pauserne kan du fx. nyde samværet med andre kursister over en kop kaffe. Du kan også læse avisen eller fordybe dig i et spændende magasin i vores hyggelige opholdsrum.

Ændringer kan forekomme.

Mandag: Romantikken i Præstø

Præstøs historie går helt tilbage til den tidlige middelalder; men vi koncentrerer os især om romantikkens tid. Her var baronesse Christine Stampe på Nysø Gods værtinde for mange af datidens kunstnere. Billedhugger Bertel Thorvaldsen og H.C. Andersen havde deres faste gang på godset. I haven på Nysø ligger Thorvaldsens atelier, og hans værker kan besigtiges i Thorvaldsens Samling. I Præstø Kirke var Grundtvig en overgang præst. Vi besøger selvfølgelig klosterkirken og hører om Antonitter-munkenes periode i Præstø.

I de gamle pakhuse ved havnen holder foreningen for traditionelle håndværk til. Entusiastiske håndværkere holder liv i gamle arbejdsmetoder og renoverer / nybygger gamle både efter oprindelige tegninger.

Herefter fortsætter vi turen over den indre bys toppede brosten, og der krydres med anekdoter fra en svunden tid og tilbage til Idrætshøjskolen Bosei.

Tirsdag: Sydsjællandske landskaber

Dagsturen starter i Stavreby Havn. Her ligger den restaurerede postbåd ”Røret” klar til at sejle os ud i det snævre farvand Bøgestrømmen. Målet er øen Nyord, hvor man i byen af samme navn bliver sat tilbage til 50’ernes fredelige landsbyidyl med nydelige bindingsværkshuse og små haver omkranset af buksbom. Øen har Østdanmarks største rastested for ande- og vadefugle. Vi vandrer via den lille bro til den skønne halvø Ulvshale på Møn. I 2022 blev Ulvshale pga. de mange naturtyper udnævnt til Naturnationalpark.

Vi nyder turen videre mod Møns ”hovedstad”, Stege. Vi går på opdagelse i byen og hører om fortidens sildeeventyr og om nutiden, hvor Møn er blevet en turistmagnet med gallerier, butikker, middelalderkirkegård, caféer og markedsstemning. Den medbragte kaffe og kage nydes, inden vi vender hjem igen til Idrætshøjskolen Bosei.

Onsdag: Danmarks fødsel

Denne dag går turen til Liselund Slot med efterfølgende vandring langs den spektakulære Møns klint til Geocentret.

Vi køres til Liselund nyklassicistiske miniatureslot, der er omgivet af det, i norden, bedst bevarede parkanlæg fra romantikken. Både parken, der er anlagt med lysthuse, småbygninger og havemonumenter og selve slottet, er opført af adelsmanden Antoine de la Calmette til sin elskede hustru Lise.

Vi vandrer langs den spektakulære kridtkyst til Møns Klint. Under turen finder vi fossiler fra dyr, der levede i det varme kridthav for mere end 65 mio. år siden. Mens vi fra klinterne nyder udsigten over Østersøen, beskriver guiden i korte vendinger grundlaget for Danmarks tilblivelse.

Turen fortsættes forbi radaranlægget, der stammer fra den kolde krig, videre forbi det lille fyr og til Busene Have, hvor der fortælles om det oversvømmede fiskerleje fra 1600-tallet.

Vi vender tilbage til Idrætshøjskolen Bosei sidst på eftermiddagen.

Torsdag: Skovtårnet og Stevns

Denne dag byder på nutid og fortid. Vi starter med at gå op i det 45 meter høje skovtårn i Gisselfeld Klosters skov. Vejen op og ned går via 12 cirkler i en storslået konstruktion. Fra toppen er der en unik udsigt over skoven og store dele af Østsjælland, ja i klart vejr helt til København og Malmø.

Vel nede igen kører vi mod Stevns Klint, hvor vi vandrer ad Trampestien fra nord mod syd. Første stop er Stevns Fyr, hvorfra man kan ane den svenske kyst. Næste stop er ved Højerup Kirke, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Koret styrtede i vandet i 1928. Resten af kirken er understøttet, så muligheden for at nyde havudsigten fra gavlenden er sikret!

Trampestien fortsætter til Koldkrigsmuseet Stevnsfortet. Under den kolde krig var der her stor aktivitet. Fortet er hugget ind i kridtklinten. Opgaven var at kontrollere den sydlige indsejling til Øresund. Man ville forhindre Warszawa-pagtens flåde i at nå ud i verdenshavene. Vi går i de underjordiske tunneller, som i 40 år husede beredskabet.

Vel oppe på overfladen vandrer vi et kort stykke til Boesdal Kalkbrud, hvor der siden 1914 er gravet kalk til brug for jordforbedring og brændt mørtel. Vi slutter dagens tur ved den hyggelige Rødvig Havn, hvor vi nyder en forfriskning.

Mætte af indtryk vender vi hjem til Idrætshøjskolen Bosei sidst på eftermiddagen.

Fredag: Jungshoved - Gøngehøvdingens land

Herregårdene er kommet på mode. Vores sidste dagstur starter med et besøg på Oremandsgård Gods, som er hjemsted og kendt for destilleri, bondemarkeder, økologi, produktion af luksuskød, bryllupsvirksomhed, koncerter m.m.

Herefter går turen gennem skoven, rundt om Jungshoved Nor til Jungshoved Kirkehavn, hvor der langt tilbage i tiden lå et lille slot med fæstning og forsvarsværk i vandet ved indsejlingen til havnen. Historien går kort fortalt tilbage til kampe mod venderne, svenskerne og i sidste omgang mod englænderne. Turen fortsætter til landsbyen Stavreby, som i sin egenart har formået at bevare liv og sammenhold trods en beliggenhed i en udkant. Byen oplever en tilflytning, der fint går i tråd med lokalbefolkningen. Vi skal høre om de tiltag, som er nødvendige for et liv på landet i 2024.

Frokosten indtages på Restaurant Muldiverset, som har et yderst velsmagende repertoire på menukortet. Restauranten lægger vægt på formidlingen af at tænke naturen ind i vores forbrug via økologi, bæredygtighed og etik. Alt i alt en herlig oplevelse!

Kl. 16 vender vi tilbage til Idrætshøjskolen Bosei.

Mød naturguide Helge Bramsen

Helge Bramsen, er lokalt bosiddende i Præstø tæt på idrætshøjskolen og har i mange år levet af at kombinere undervisning og formidling i natur, friluftsliv, teambuilding, bevægelse og musik rundt på Sydsjælland og Møn. Helge har desuden været tilknyttet Geocenter Møns Klint som naturguide. Helge vil være din guide på alle dagsturene i kursusugen.

At præsentere naturen som et lege- og træningsområde med fokus på naturbevidsthed er dét, som Helge brænder for. Formidling det primitive liv langs de skovklædte kyster via kajak, vandring eller MTB – gerne med sanghæftet under armen – sådan møder du Helge! Som kursist vil du mærke Helges viden om de Sydsjællandske kyster med forkærlighed for Storstrømmen og Præstø Fjord og ikke mindst Møns Klint.

Mød kajakfotograf Per Rasmussen

Kursusugen byder blandt andet på et foredrag med kajakfotografen Per Rasmussen. Stort set hver morgen, før solopgang, året rundt, stævner fotograf Per Rasmussen ud i sin kajak fra Vordingborg Ro- og Kajakklub. Med om bord har han sit kameraudstyr, og de næste timer ror han rundt langs kysten nær Vordingborg og opsøger dyrelivet.

Nogle timer senere kan alle vi andre komme på turen. Per Rasmussen lægger sine pletskud fra morgenens rotur op på Instagram og Facebook i løbet af dagen. Det er magisk at se kyststrækningen, lyset og dyrelivet portrætteret gennem Per Rasmussens linse.

Nu kan du opleve Per Rasmussens billeder og høre ham fortælle om sine oplevelser i kajakken og med dyrelivet.

Priser & praktisk information

Priser 2024

Dobbeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen Kr. 4.900,-

Enkeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen: Kr. 5.600,-

Dobbeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.600,-

Enkeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 6.300,-

Dagskursist – uden overnatning på højskolen: Kr. 4.300,-

Indkvartering

Indkvartering på dobbeltværelser og enkeltværelser i henholdsvis stueplan og 1. sal. Toiletter og bruserum findes på gangene

I stueplan er der enkelte værelser med eget bad/toilet.

Sengelinned og 1 stk. håndklæde er incl. i kursusprisen. Medbring evt. ekstra håndklæde – fx til brug i svømmehallen/saunaen.

Ankomst og afrejse

Ankomst: søndag den 26. maj mellem kl. 15.00 – 16.00.

Afrejse: lørdag den 1. juni kl. 09.00 – 10.00.

Højskolens faciliteter

Som idrætshøjskole har vi en masse muligheder for træning; men der findes også en række kreative værksteder, svømmehal, opholdsstue og ikke mindst Bosei Haven, som er en stor del af højskolens bæredygtige profil. Man er velkommen til at kigge ud i alt det grønne.

Bosei Haven, giver dagligt grøntsager til højskolens køkken, og er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Vi fokuerer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, der drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

  • Vi laver maden med tanke på kostrådene.
  • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
  • Vi sikrer variation i maden ved at tage kursister, elever og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
  • Der er en vegetardag om ugen.
  • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

  • Vi bruger primært kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
  • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
  • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Hensyn og service

  • Vi vil gerne have forslag til mad fra kursister og elever. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
  • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
  • Vi tager hensyn til vegetarer.
  • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

Hjemrejse – og hva’ så?

Højskolen ligger midt skoven, så allerede når du træder ud, så møder du naturen. Fx kan man gå på opdagelse og se højskoleelevernes projekter omkring ‘Vild med Vilje’ eller tage ud til de mange små skønne strande og øvrige naturperler samt lokale kulinariske og kulturelle spots i området – fx:

GeoCenter Møns Klint

Strandtur til Feddet

Radius Destillery

Vi glæder os til at møde dig

Få ro i sindet og tilmeld dig allerede nu, så din plads er sikret. Vores øvrige kurser er ret populære og udbydes efter først-til-mølle princippet.

Har du spørgsmål? Tilmelding til kurset er åben