Oplever du fejl? Send os en e-mail

Inspirationsuge 8: avanceret strik, yoga eller maleri & tryk

I pauserne kan du fx. nyde samværet med andre kursister over en kop kaffe. Du kan også læse avisen eller fordybe dig i et spændende magasin i vores hyggelige opholdsrum. Ændringer kan forekomme.

Avanceret strik - kursusprogram Maleri & tryk - kursusprogram Yoga - kursusprogram

Lidt om indholdet i din kursusuge

5 dages fordybelse og højskoleglæde!

Dagene på ugekurset er delt op på en måde, der giver dig chancen for dels at være sammen med andre, som har præcis samme interesse som dig selv; dels mulighed for også at møde andre kursister, når fællesskabet nydes under måltider, højskolesang og foredrag.

Under de enkelte temaer kan du se det foreløbige program i skemaform.

Sådan vælges de enkelte temaer

Når du tilmelder dig, vælger du hvilket af de 3 temaer, du vil fordybe dig i. Her arbejder du enten i håndarbejdsværkstedet, i yogasalen eller i billedkunstlokalet

Det fælles højskoleliv udfoldes morgen og aften med interessante morgensamlinger, fællessang, spisning i spisesalen, foredrag og udflugt.

TEMA 1: Avanceret strik på Højskole

Vi sætter fokus på at udforske strikkens kunst – rammet ind i morgensang, god mad, samvær med ligesindede og højskolehygge.

Har du en passion for strikning og søger nye udfordringer? Drømmer du om at mestre avancerede teknikker og fordybe dig i strikkens fascinerende univers? Så er vores ugekursus på Idrætshøjskolen Bosei perfekt for dig!

Vi har samlet to dygtige strikkeentusiaster, der vil guide dig gennem en inspirerende og lærerig uge. Oplev en verden af særlige teknikker og mønstre, og kast dig ud i nye, kreative eventyr.

Underviser Stine Hoelgaard Johansen

Stine Hoelgaard Johansen er uddannet strikke- og hækledesigner fra Hellerup Håndarbejdsseminarium i 1994, og i hendes lille firma, arbejder hun alsidigt med en kombination af strikke og hækledesigns til forskellige garnfirmaer og ugeblade, foruden undervisning.

I hendes fritid har garnet også en central rolle. Stine eksperimenterer gerne med de garnrester hun har tilovers fra diverse opgaver. Det bliver både til restedesigns i strik og hækling, men også til spændende, og eksperimenterende arbejde med sammensætning af forskellige strikketeknikker til unikastrik.

Stine Hoelgaard Johansen har eksperimenteret en del med den simple teknik til flerfarvet rib, som hun vil vise dig flere forskellige variationer over.

Har du en masse dejlige garnrester i forskellige farver, tykkelser og kvaliteter og aner ikke hvad du skal bruge dem til, så kom til workshop og lær at strikke tofarvet rib, en gammel teknik, kendt fra Fair Isle strik (flerfarvestrik).

Der lægges op til at du strikker en lille pung/projektpose, hvortil der benyttes teknikker som Judy’s Magic cast on (lukket opslagning), Magic Loop, flerfarvestrik og en afsluttende I-cord kant, alle teknikker som Stine står klar til at vise dig.

Du medbringer: Forskellige garnrester, gerne i forskellige kvaliteter og tykkelser, da tynde tråde kan lægge sammen til en tyk tråd + rundpind (80 cm) med blød wire i størrelse 5. Hvis du har flere rund- og strømpepinde omkring størrelse 5, altså 4½, 5½ og 6, så tag også gerne dem med, så vi sammen kan finde den rigtige tykkelse til dine medbragte garnrester.

Underviser Guðrun Heðinsdóttir

Gudrun er født og opvokset på Færøerne i et hjem med pinde. hun lærte, som ganske lille, at strikke af sin mor, mens der endnu ikke var fjernsyn midt i Nordatlanten. I dag er Gudrun optaget af færøsk strikkultur – af alle de flotte mønstre og designs, som er i bybilledet. Hun interesserer sig også for farver og lækkert garn kombineret med traditionelt uldgarn fra får.

Gudrun er uddannet lærer med linjefag i håndværk og design. Herudover har hun studeret strikdesign, håndværk og formidling på Københavns Professionshøjskole. Gudrun har undervist i den danske folkeskole i knapt 30 år, og hun har haft strikkehold i ungdomsskolen og aftenskolen.

I øjeblikket driver Gudrun en café på den lille ø Nólsoy udenfor Thorshavn på Færøerne. Ud over at sælge kaffe og BMO til turister, har hun også pindeaftener hver uge. Disse pindeaftener er ganske godt besøgt. Der er forplejning og undervisning i strik. Konceptet er at strikke med rester og putte glimmer i – og udfordre sig selv lidt. Det er blevet til mange party-bluser.

Når der er tid til det, designer Gudrun sweatre, hvor det er tydeligt, at hun er inspireret af færøsk strikkultur.

Kursets sidste to dage er dedikeret til færøsk mønsterstrik, præsenteret af netop Gudrun Hedinsdottir. Gudrun bibringer viden om autentiske strikketeknikker, herunder den unikke færøske strikketeknik, hvor man strikker med garn i hver sin hånd. Gudrun vil også introducere dig til strik med glimmer, som giver dine projekter en ekstra dimension af skønhed og elegance.

Strik mønstre, som du selv har tegnet, med bundfarve og mønsterfarve i hver sin hånd.

Vi skal studere færøske mønstre, og ud fra disse skal vi skabe vores egne unikke mønstre

Vi bruger traditionelle garner og vilde garner, så som teddybear/bouclé, glimmergarn og langhåret mohair – vi undersøger de forskellige kvaliteter i mønsterstrik.

Der bliver gang i strikkepindene. Medbring gerne egne strikketøj, pinde og restgarn. Har du farveblyanter, så tag dem med til mønstertegning
Kurset foregår i højskolens hyggelige rammer, hvor vi nyder lækker mad fra vores egen urtehave, deltager i fællessang og lytter til inspirerende foredrag. Dette skaber en unik atmosfære, hvor læring og fællesskab går hånd i hånd.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

TEMA 2; Yoga med Højskoletwist

Uanset om du i forvejen har yoga og mindfulness i din hverdag, eller det er en ny verden for dig er du velkommen på dette kursus, hvor vi skal have yoga og mindfulness mere ind under huden.

Du kommer til at møde yoga og mindfulness i praksis og vil kunne mærke efter, hvad der virker for dig og finde ud af, hvordan du kan bruge det, du lærer udenfor yogamåtten.

Desuden kommer du til at opleve højskolehverdagen med foredrag, fællesspisning, sangaften, morgensvømning og vores skønne natur.

Aktiviteterne

Hatha: Den klassiske yoga form som er baseret på balance af sindet og kroppen, ved både at arbejde med styrke og afspænding af muskler i samspil med din vejrtrækning.

Yin yoga:  Yoga hvor bindevæv samt den kinesiske medicin baseret på Meridianbaner er i fokus. Du er er længere tid i stillingerne, hovedsageligt strækkende stillinger, således at bindevævet over tid blødgøres.

Meditation: At være i stilhed med sig selv, finde roen i nuet. Kan være i en guidet form.

Mindfulness: Det er en metode til at arbejde med bevidst nærvær, det handler om at være til stede i nuet. Du guides til at være til stede med opmærksomhed på dine tanker, følelser og kropssansninger.

Pilates: Pilates er en skånsom måde at træne kroppens muskler på. Pilates er baseret på samarbejde mellem vejrtrækning og muskelkontrol

Danseinspireret yoga: Oplev yoga tilsat Cubanske rytmer

Yoga i vand: Vi rykker ned i svømmehallen og laver yoga i vand. Efterfulgt af saunagus

Flow yoga: I denne time arbejder vi med flow; hvordan kombineres rolige stræk, styrkeøvelser, balancer i flows med udgangspunkt i solhilsner

Præsentation af underviser:

Diana Due

International advanced certificeret yoga underviser – med titel CYT500. Diana er uddannet indenfor Vinyasa, Hatha, Yin og Restorative yoga og har 12 års erfaring som underviser.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

TEMA 3: Maleri, tryk og eksperimenter på højskole

Kom som du er, der hvor du er og fordyb dig i en uge i samvær med mennesker, der er optaget af det samme som dig. At male og eksperimentere med tryk, farver og teknikker. Vi skal eksperimentere med maleriets muligheder fra opbygning af maleriets bunde til et færdigt udtryk. Vi arbejder på lærred, papir, falsæskekarton, tetrapak emballage og masonit. Vi arbejder med ekspressive teknikker og med mixed medier i form af akrylmaling, farvekridt, tuscher, gelliplates, sandspartelmasse mv. Vi arbejder med motivets balance mellem det figurative og nonfigurative og vi finder mønstre og former fra natur og kultur.

Hver morgen indledes med introduktion af nye teknikker og inspiration fra kulturens billeder med valgfrie øvelser og ideer til det videre arbejde.

Ugen afsluttes med en lille fernisering og et glas bobler.

Underviser er Tine Longfors.

KLIK OG SE KURSUSPROGRAM

Morgensamlinger og foredrag

Inspirationsugen byder naturligvis også på sang og samlinger

Morgensamlinger:

  • Idrætshøjskolens historie v/forstander Kenneth Retslov
  • Rundvisning i idrætshøjskolens bæredygtige køkkenhave
  • Afslapningsøvelser og udstrækning
  • Foredrag om japansk kultur
  • Højskolesang
  • Afslutning med fælles hygge

Halvdagsudflugt med højskolen

Onsdag eftermiddag byder på en halvdags udflugt: vi går mod godset Nysø, hvor der er en lille samling af Thorvaldsens gipsafstøbninger og skitser. Guldalderens kendte kunstnere tilbragte tid på Nysø hos grevinde Stampe. Herefter vandrer vi mod Præstø, hvor vi følger den lokale guide rundt i Guldalderens Præstø. Vi går på de toppede brosten i den gamle bydel og besøger kirken, som ligger på Klosternakken, hvor Antonitter-ordenens kloster lå. Efter en kaffepause er der mulighed for at shoppe lidt i Adelgades butikker. Vi vender tilbage til højskolen, hvor middagen venter.

Inspiration til livet - hele livet

Idrætshøjskolen Bosei har tidligere været en japansk kostskole, bygget af japanerne for ca. 35 år siden. Idag er vi en klassisk dansk idrætshøjskole, men med et japansk twist, som man ikke finder andre steder. Idrætshøjskolen ligger i smukke omgivelser i Faksinge skov tæt på Præstø by og fjord. Det betyder for de morgenfriske, at man, foruden en svømmetur i vores smukke svømmehal med naturkig, har mulighed for at vælge en frisk gå- eller løbetur i skoven. Hvis man er mere gangbesværet, så har vi elevator, ramper og platformlifte, så du kan komme rundt til aktiviteterne på selve skolen. Som kursist på Idrætshøjskolen Bosei bliver du en del af en aktiv højskole med ca. 90-100 unge mennesker samt 35 ansatte, der arbejder for at skabe uforglemmelige minder i de fantastiske rammer, og hvor glæde og energi er en del af stemningen. Ikigai er et japansk udtryk, som bedst oversættes med ”det der giver livet mening”… Begrebet stammer fra øen Okinawa, som i øvrigt er det sted i verden, hvor der bor flest mennesker på over 100 år. Alle mennesker har deres egen ikigai, som naturligt ændrer sig i takt med livets faser. Hvert af vore højskolekursuser har sit eget fokus med forsøg på at skabe glæde og inspiration til livet.         Under kursusugen afholdes der blandt andet et foredrag som omhandler: Kodawari - Kunsten at gå op i detaljerne i den japanske kultur. Kodawari er et japansk ord, der afspejler en stærk værdi i det japanske samfund: At gå op i detaljerne. Det gælder alt i Japan, at man stræber efter perfektion, og at man ikke efterlader noget til tilfældigheder. I foredraget kigger vi på kodawari i japansk kunsthåndværk som klassisk arkitektur, fotokunst, madlavning, teceremoni, men også på moderne fænomener som butiksindretning, tog-logistik, byplanlægning og animation. Uanset hvad man interesser sig for, så er der meget at lære af den japanske tilgang og kodawari. Foredraget bliver fortalt af Magnus Riis, som har været højskolelærer på Idrætshøjskolen Bosei i japansk sprog og kultur i 15 år. Magnus har boet i Japan i tre år og har arrangeret over 30 studierejser i alle afkroge af landet. Derudover er han uddannet journalist og stor madentusiast.

Priser & praktisk information

Priser 2025

Dobbeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen Kr. 4.550,-

Enkeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen: Kr. 5.250,-

Dobbeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.250,-

Enkeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.950,-

Dagskursist – uden overnatning på højskolen: Kr. 4.050,-

Indkvartering

Indkvartering på dobbeltværelser og enkeltværelser i henholdsvis stueplan og 1. sal. Toiletter og bruserum findes på gangene

I stueplan er der enkelte værelser med eget bad/toilet.

Sengelinned og 1 stk. håndklæde er incl. i kursusprisen. Medbring evt. ekstra håndklæde – fx til brug i svømmehallen/saunaen.

Ankomst og afrejse

Ankomst: mandag den 17. februar mellem kl. 11.00

Afrejse: fredag den 21. februar kl. 13.00

Højskolens faciliteter

Som idrætshøjskole har vi en masse muligheder for træning; men der findes også en række kreative værksteder, svømmehal, opholdsstue og ikke mindst Bosei Haven, som er en stor del af højskolens bæredygtige profil. Man er velkommen til at kigge ud i alt det grønne.

Bosei Haven, giver dagligt grøntsager til højskolens køkken, og er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Vi fokuserer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, der drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

  • Vi laver maden med tanke på kostrådene.
  • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
  • Vi sikrer variation i maden ved at tage kursister, elever og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
  • Der er en vegetardag om ugen.
  • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

  • Vi bruger primært kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
  • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
  • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Hensyn og service

  • Vi vil gerne have forslag til mad fra kursister og elever. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
  • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
  • Vi tager hensyn til vegetarer.
  • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

Hjemrejse – og hva’ så?

Højskolen ligger midt skoven, så allerede når du træder ud, så møder du naturen. Fx kan man gå på opdagelse og se højskoleelevernes projekter omkring ‘Vild med Vilje’ eller tage ud til de mange små skønne strande og øvrige naturperler samt lokale kulinariske og kulturelle spots i området – fx:

GeoCenter Møns Klint

Strandtur til Feddet

Radius Destillery

Vi glæder os til at møde dig

Få ro i sindet og tilmeld dig allerede nu, så din plads er sikret. Vores øvrige kurser er ret populære og udbydes efter først-til-mølle princippet.

Har du spørgsmål? Tilmelding til 2025 er åben