Oplever du fejl? Send os en e-mail

Sund & stærk hele livet

Højskolekurset i uge 22 sætter fokus på sundhed via træning, bevægelse og naturoplevelser

Få inspiration til det sunde liv efter arbejdsmarkedet - rammet ind i træning, morgensang, natur, god mad, samvær med andre ligesindende & højskolehygge.

Kurset er for alle der har lyst til en uge med inspiration for både krop og hoved. Hver dag vil byde på bevægelse, træning, oplægsholdere, naturoplevelser og livsglæde. Vi går i dybden med nogle af følgende emner: Styrketræning, kajak (ikke obligatorisk) dans og naturoplevelser i skoven. Ud over det vil der være små inspirerende workshops, masser af højskolesang og gode oplevelser.

Din hjerne er glad for nye ting. Den sætter pris på selskab. Og så vil den gerne ud og opleve noget nyt. Det er de vigtigste hjernetræningsråd fra hjerne- og aldringsforsker Ellen Garde, Center for Sund Aldring.


Fællesskab & fordybelse


Start din morgen med en tur i svømmehallen og saunaen, inden du går ombord i morgenmadsbuffeten. Den efterfølgende morgensamling giver vitaminer til både krop og sjæl pakket ind i sange fra højskolesangbogen.

Om formiddagen kan du deltage i træningsworkshops med varierende fokus. Køkkenet anretter sunde og velsmagende frokostmåltider. Efter en velfortjent pause, fortsætter dagen med aktiviteter som for eksempel dans, vandaerobic, boldspil og SMART træning.

Efter aftensmaden vil der være aktiviteter, som fuldender din dag og samler holdet. Fx. yoga, dans, sangaften samt foredrag med naturskribent og redekoordinator Ivan Ingemansen, der fortæller mere om havørnene, som bor lige udenfor idrætshøjskolen. Derudover kommer kajakfotograf Per Rasmussen og fortæller om sine naturoplevelser på vandet set gennem linsen.

Onsdag byder på en guidet heldagstur uden for højskolen til Liselund, med den bedst bevarede romantiske have i Danmark. Der bliver også lejlighed til at møde den storslåede natur på Møns Klint sammen med de øvrige deltagere. Helge Bramsen, der tidligere har været naturguide for Geocenter Møns Klint, guider jer sikkert igennem dagen. Helge brænder for at præsentere naturen som et lege- og træningsområde med fokus på naturbevidsthed samt at formidle det primitive liv langs de skovklædte kyster via kajak, vandring eller MTB – og gerne med sanghæftet under armen!

Hvis du har nogen spørgsmål angående vores ugekurser på højskole, så ring til os på tlf. 55 90 90 90 eller udfyld vores kontaktformular. Vi glæder os til at se dig! Ret til programændringer forbeholdes.

I samme uge afholder vi andre højskolekurser; men med et andet fokus. På den måde kan ægteparret og venneparret deltage, selvom man har forskellige interesser. Ankommer du alene, så vil du blot møde endnu flere mennesker, at dele din kursusuge med.

Her er hvad kursusugen byder på

En hel uge med forkælelse og hvor Bosei teamet søger for at aktivere dig

Indholdet i din kursusuge

Sådan ser programmet for din kursusuge ud

Dagen på kurset er delt op på en måde, der giver dig chancen for at prøve forskellige aktiviteter i dit eget tempo, eller måske blot nyde samværet med andre kursister over en kop kaffe. Du kan også læse avisen eller fordybe dig i et spændende magasin i vores hyggelige opholdsrum.

Man skal ikke deltage i alt; men hvis man er frisk på nye udfordringer, så har vi en masse spændende at byde på.

Heldagsturen om onsdagen kræver, at man kan gå ca. 10 km. i kuperet terræn. Alternativt, så nydes livet på idrætshøjskolen eller i den lokale by Præstø.

Hver aften under dit ophold vil der være aktiviter som fuldender din dag og samler holdet. Vi skal synge og mærke den magiske højskoleånd. Vi skal danse, lave yoga og så kommer der et spændende foredrag.

Ændringer kan forekomme.

 

Fysisk træning

Seniorkurset tager højde for kroppens aldring. Om du er vant til at holde dig igang, eller du gerne vil igang (igen) – så hjælper vi dig til at at få nye vaner og styrke kroppen fysisk. Som ældre mister man hurtigt sin muskelmasse; men selv ved let træning kan man fx. fastholde seniorlivet længere tid i eget hjem og holde til flere oplevelser sammen med familie og venner.

Styrketræning er alfa og omega, når man bliver ældre, og sundhedsstyrelsen anbefaler denne træningsform til alle som er over 40 år. Styrketræning vedligeholder både muskelmassen og nervesystemet og dermed vedligeholdes bevægeligheden og kropskontrollen gennem hele livet.

På dette kursus afprøver vi to forskellige typer af styrketræning: TRX-træning og Senior cirkeltræning. Begge typer træning tilpasses den enkelte, så alle uanset niveau kan deltage. Vi arbejder med den gode træningsatmosfære, så alle føler sig velkomne og har det sjovt. Alle deltagerne får et træningsprogram for TRX med hjem.

Kredsløbstræning og dans:

Dans er godt for krop og sjæl. Vi har valgt dans som denne kursusuges kredsløbstræning. Vi nyder musikken og afprøver forskellige dansestilarter, mens vi får pulsen til at stige, så vi får styrket hjerte og kredsløb. Dansestilarterne i denne uge er zumba, linedance og swing.

 • Zumba er en sjov og effektiv træningsform som danses til latinamerikanske rytmer.
 • Linedance er en folkedans, hvor man danser i rækker og gentager de samme trin flere gange til samme sang. Så der er rig mulighed for at lære trinene. Der danses til mange forskellige typer musik, men mest udbredt er western og country.
 • Swingdance er en gruppe af sociale danse, der udviklede sig til jazzmusikkens swingstil i 1920’erne – 1940’erne. Swing på Idrætshøjskolen Bosei er pardans, hvor vi hele tiden skifter partner.

Alle uanset niveau kan være med, og skulle du blive meget forpustet, så tager du en pause på sidelinjen til du er klar igen.

Udover dans har vi også valgt at have vandaerobic og boldspil med som kredsløbstræning. Vandaerobic er en meget skånsom træning, da vandet aflaster leddene. Musikken er også en stor del af vandaerobic. Boldspil er sjovt, og mange bliver motiveret af de tekniske og taktiske elementer, som fjerner fokus fra, at man puster og hiver efter vejret.

Hjernegymnastik

Idrætshøjskolen Bosei samarbejder med DGI og derfor vil kurset her tilbyde dig SMART træning for hjernen.

Træningen består af fysiske øvelser, aktiviteter og lege, hvor fokus er på at sætte logiske, motoriske og sensoriske momenter i spil samtidig og derfor kræver din fulde koncentration. Øvelserne er ikke fysisk krævende men din hjerne kommer på hårdt arbejde.

Alle kan have gavn af træningen og alle kan være med. Træningen foregår på hold, hvor der er fokus på det sociale aspekt og på, at det skal være sjovt at træne sammen.

SMART træning indeholder elementer, der kan være med til at:

 • Forbedre din koncentrationsevne
 • Forbedre din hukommelse og opmærksomhed
 • Styrke din balance og koordination
 • Gøre dig bedre til at skabe overblik og strukturere komplekse opgaver
 • Styrke din indlæringsevne
 • Gøre dig bedre til at træffe beslutninger
 • Forbedre dit samsyn, så du bedre kan styre og time dine bevægelser

Naturoplevelser

Hver eftermiddag skal vi en tur i Faksinge skov, som er lige uden for døren af vores smukt beliggende idrætshøjskole.

I starten af kursusugen fortæller, pensionist/naturskribent/naturguide, Ivan Ingemansen om havørnene, der bor lige op ad idrætshøjskolen. Ivan har været engageret i Danmarks Naturfrednings Forenings arbejde i Vordingborg Kommune i over 39 år blandt andet som redekoordinator for ‘projekt Ørn’.

Naturen har en særlig kraft på mennesket. I løbet af kursusugen kan du afprøve den japansk inspirerede skovbadning, der dog handler ikke om at bade i skovens vandløb eller nærliggende sø – men om at bade i sanseindtrykkene fra skoven. Vi skal også kigge på biodiversiteten i skoeven.

Sidst men ikke mindst kan du også prøve kræfter med at lave bålmad og mærke bålets intensitet. Vi skal naturligvis nyde den lækre mad i flammernes skær og hinandens selskab.

Kajak

På kajakholdet kan du komme både som nybegynder og erfaren roer. Vores første træning vil være i svømmehallen, og her vil være mulighed for at sidde i en kajak for første gang og øve kæntring på roligt vand og i et trygt miljø.

Er du erfaren, er træning i svømmehallen en oplagt mulighed for at lærer at rulle under kyndig vejledning, eller træne de rul du allerede kender.

Turen på præstø Fjord vil indholde teori og forskellige tekninske øvelser og paddeltag, der forbedrer din evne til at manøvrere kajakken, og giver dig en forståelse for, hvordan vind og bølger påvirker kajakken.

Vi skal nyde naturen og samværet samt udfordre os selv og hinanden på det niveau, som vi hver især er på.

Mød kajakfotograf Per Rasmussen

Kursusugen byder blandt andet på et foredrag med kajakfotografen Per Rasmussen. Stort set hver morgen, før solopgang, året rundt, stævner fotograf Per Rasmussen ud i sin kajak fra Vordingborg Ro- og Kajakklub. Med om bord har han sit kameraudstyr, og de næste timer ror han rundt langs kysten nær Vordingborg og opsøger dyrelivet.

Nogle timer senere kan alle vi andre komme på turen. Per Rasmussen lægger sine pletskud fra morgenens rotur op på Instagram og Facebook i løbet af dagen. Det er magisk at se kyststrækningen, lyset og dyrelivet portrætteret gennem Per Rasmussens linse.

Nu kan du opleve Per Rasmussens billeder og høre ham fortælle om sine oplevelser i kajakken og med dyrelivet.

Priser & praktisk information

Priser 2024

Dobbeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen Kr. 4.900,-

Enkeltværelse med delte baderum/toiletter på gangen: Kr. 5.600,-

Dobbeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 5.600,-

Enkeltværelse med bad/toilet på værelset: Kr. 6.300,-

Dagskursist – uden overnatning på højskolen: Kr. 4.300,-

Indkvartering

Indkvartering på dobbeltværelser og enkeltværelser i henholdsvis stueplan og 1. sal. Toiletter og bruserum findes på gangene

I stueplan er der enkelte værelser med eget bad/toilet.

Sengelinned og 1 stk. håndklæde er incl. i kursusprisen. Medbring evt. ekstra håndklæde – fx til brug i svømmehallen/saunaen.

Ankomst og afrejse

Ankomst: søndag den 26. maj mellem kl. 15.00 – 16.00.

Afrejse: lørdag den 1. juni kl. 09.00 – 10.00.

Højskolens faciliteter

Som idrætshøjskole har vi en masse muligheder for træning; men der findes også en række kreative værksteder, svømmehal, opholdsstue og ikke mindst Bosei Haven, som er en stor del af højskolens bæredygtige profil. Man er velkommen til at kigge ud i alt det grønne.

Bosei Haven, giver dagligt grøntsager til højskolens køkken, og er et samarbejde mellem Idrætshøjskolen Bosei, Rønnede Kro samt michelin restauranten Hotel Frederiksminde. Bosei Haven er desuden blevet til med økonomisk støtte fra Hedeselskabet og med hjælp til etablering af HedeDanmark.

Vi fokuerer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, der drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

 • Vi laver maden med tanke på kostrådene.
 • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
 • Vi sikrer variation i maden ved at tage kursister, elever og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
 • Der er en vegetardag om ugen.
 • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

 • Vi bruger primært kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
 • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
 • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Hensyn og service

 • Vi vil gerne have forslag til mad fra kursister og elever. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
 • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
 • Vi tager hensyn til vegetarer.
 • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

Hjemrejse – og hva’ så?

Højskolen ligger midt skoven, så allerede når du træder ud, så møder du naturen. Fx kan man gå på opdagelse og se højskoleelevernes projekter omkring ‘Vild med Vilje’ eller tage ud til de mange små skønne strande og øvrige naturperler samt lokale kulinariske og kulturelle spots i området – fx:

GeoCenter Møns Klint

Strandtur til Feddet

Radius Destillery

Vi glæder os til at møde dig

Få ro i sindet og tilmeld dig allerede nu, så din plads er sikret. Vores øvrige kurser er ret populære og udbydes efter først-til-mølle princippet.

Har du spørgsmål? Tilmelding til kurset er åben