Selvudvikling på højskole
På Idrætshøjskolen Bosei har vi flere pop op fag indenfor selvudvikling
Who are you
Bliv klogere på dig selv og andre.
Kunne du godt tænke dig at lære mere om dig selv og om andre? Lær hvordan vi kan bruge hinandens forskelligheder i dagligdagen!
I faget Who are you kigger vi på vores personligheder og værdier. Vi tager forskellige personlighedstests, og diskuterer hvad de kan hjælpe os med. De tests, vi tager, kan være alt fra sjove tests såsom hvilket Hogwarts hus, vi hører til, til de mere seriøse tests som the Big Five og MBTI.
Vi kigger på teorien bag nogle af de store personlighedstests, som du måske vil møde i dit senere jobliv, og ser om vi kan bruge vores resultater til at lære mere om os selv og andre igennem sjove øvelser og dialoger med hinanden.
Undervisningen er en blanding af:
- Testtagning – både de sjove og de mere seriøse
- Refleksion over forskellige emner og spørgsmål
- Snak i mindre grupper
- Snakke og diskussioner i større grupper
- Teambuilding øvelser
- Tanker og ideer man kan tage med sig videre
Man møder rigtig mange forskellige mennesker på et højskoleophold, og det er netop i mødet med andre mennesker, at vi bliver klogere – ikke mindst på os selv – men også på andre! Vi finder måske ud af, hvorfor vi kommer rigtig godt ud af det med nogle, men også hvordan vi kan arbejde på, at blive bedre til at forstå folk der er anderledes end os selv. Alt dette kan vi bruge til at få skabt nogle endnu federe oplevelser – både her og nu men også senere i livet.
Who are you er for alle der kunne tænke sig at lære mere om mennesker, vores uundværlige evner og hvordan vi interagerer med hinanden.
Dit liv, din fremtid
Hvordan mon du vil tage del i verden?
Ingen kan forudsige fremtiden; men i dette fag undersøger vi dine drømme, passioner, evner og hvordan du måske kan forme din fremtid.
I faget Dit liv, din fremtid arbejder vi nysgerrigt sammen på at finde ud af, hvordan du ser dig selv som en del af verden, hvad du har lyst til at udforske omkring dig selv og vereden omkring dig.
Det meste af tiden bruger vi på at snakke med hinanden, reflektere på hinandens drømme og tanker og derigennem også bliver lidt klogere os selv. Måske kan vi endda inspirere hindenden til nye muligheder og hvordan, vi hver især vil leve vores liv.
Faget fungerer også som en form for ‘studievejledning’ – fx. ser vi helt praktisk på, hvordan man laver en god ansøgning til uddannelse via kvorte 2.
Din selvfortælling
Fortæl din livshistorie og lad dig berøre af andres
Fortællingen om os selv er med til at skabe, hvem vi er.
Var du bange for mørke som barn? Har du backpacket langt væk hjemmefra? Er dine forældre skilt? Havde du et kæledyr som barn? Har du gjort noget, du aldrig nogensinde havde troet, du turde?
Vi har alle en masse historier med os – om os selv. Nemlig de historier vi fortæller andre, når vi gerne vil imponere eller modtage sympati eller forklare, hvorfor vi gør, som vi gør.
Vi er defineret af vores historier. I faget ‘Din selvfortælling’ fortæller vi vores egne livshistorier, lytter til de andres og bliver klogere på os selv og hinanden.
Fortællingen om os selv er med til at skabe, hvem vi er. Kom og fortæl din livshistorie og lad dig berøre af andres.
Anime analyse
Hvad er det, der gør, at Batman er fascinerende? Hvorfor er Ghibli-filmene populære? Hvilke karakterer fra spil husker vi bedst og hvorfor?
Det er nogle af de spørgsmål, vi diskuterer i valgfaget ”Anime analyse”.
Måske er spil, anime og superhelte bare underholdning. Men måske siger de noget om os som mennesker.
I ”Anime analyse” ser vi film/serier/spil og diskuterer, hvad vi kan lære af dem. Vi analyserer og debatterer ligesom i den undervisning, som du kender det fra det almindelige skolesystem. Men i stedet for digte og støvet litteratur, så kigger vi på superhelte, anime og andet populærkultur.
Her er nogle eksempler på, hvad vi kan komme til at debatere i faget:
- Mytologien bag superhelte som Batman, Spider-man og Superman
- Verdensopbygningen i anime-serier som Fullmetal Alchemist, Naruto
- Magi i Harry Potter
- Brug af rigtig græsk mytologi i God of War
- X-Men som en metafor for kampen for civile rettigheder
- Miljø og klima-spørgsmålene i filmene fra Studio Ghibli
Eleverne er også velkomne til at komme med input til emner til debat.