Oplever du fejl? Send os en e-mail

Fitness, sundhed, ernæring & vægttab

Tag på højskole og kom i dit livs form – både fysisk og mentalt. Nu kan du også tage uddannelsen som fitness instruktør i samarbejde med DIF & DGI.

Du giver den gas på vores udendørs calisthenics træningsbane, i sportshallen og i det nye fitnessrum. Du sveder, forbrænder kalorier og løfter jern. Fokus ligger på at træne og spise rigtigt, så din krop bliver stærk og sund. Health & Fitness temaet er anderledes end almindelig fitness, fordi vi her på Bosei ikke synes, at træning kun skal handle om udseende og Gains! I stedet har vi pakket spejlene væk, og træningen er fokuseret, så du bliver sund både fysisk og mentalt.

Health & Fitness er delt op i to træningsfag: Konditionstræning og styrketræning. Du vælger selv, om du vil træne begge dele og hvor meget. I alle fag vil der, udover den fysiske træning, være fokus på hvordan træningen påvirker din generelle sundhed. Vi kommer også til at tale om fitnesskultur, og om hvordan fx kropsidealer ikke altid er i overensstemmelse med sundhedsanbefalingerne.

På idrætshøjskolen kan du udover Health & Fitness udvide din træning med yoga, meditation, teori om anatomi, fysiologi og træningslæring samt få viden om god ernæring.

Få et boost i 19 eller 24 uger! Start januar eller august. Der er også kultur- og skirejser!

Ring og hør hvordan på 55 90 90 90 eller læs mere her.


Besøg Bosei - Book en rundvisning!


Bosei skal opleves: De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst "live". Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost. Hør om dine muligheder, få svar på spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre. Start din rundvisning lige her. Vi glæder os til at møde dig!

Læs også artiklen: Hvad koster et højskoleophold?

Højskolevejen til sundhed, en stærk krop og mentalt overskud

Få et boost i 19 eller 24 uger! Se hvordan!

På Health & Fitness-linjen på Bosei udvikler du dig både fysisk og mentalt. Du får en kombination af flere forskellige fag:

Fysisk træning og fitness

Styrketræning og konditionstræning er i fokus i fagtemaet Health & Fitness.

Fysisk træning og fitness på vores idrætshøjskole handler ikke kun om at få store muskler, men om at blive stærkere, hurtigere, mere eksplosiv og komme i bedre form.

Vi sveder og presser os selv til at hoppe højere, løbe hurtigere og længere og løfte tungere vægte.

Træningen tager udgangspunkt i den enkelte, og den er tilrettelagt så alle uanset niveau bliver udfordret og kommer i deres livs form.

Ofte vil vægttab være en af de positive “sideeffekter”. Vi arbejder med individuelle målsætninger og fysiske test, så du kan følge din udvikling under forløbet.

Der vil blandt andet være:

 • Styrketræning
 • Calisthenics og Cross fit (ikke konkurrence cross fit)
 • Konditionstræning
 • Cirkeltræning
 • Smidighedstræning
 • Skadesforebyggende træning
 • Balancetræning

Men frem for alt handler fysisk træning og fitness om sundhed. Hvordan påvirker de forskellige træningsformer vores sundhed? Og hvorfor?

Hvor meget skal man træne for at være sund? Og kan motion blive usundt? Hvordan kan man få motion ind i sin dagligdag, når man begynder at studere og får travlt med lektier og måske også et studiejob? Sådanne debatter vil også være en del af hverdagen med Health & Fitness som fagtema.

Styrketræning på højskole

Faget Styrketræning handler om sundhed gennem træning. Sammen vil vi gennem træning forsøge at optimere kroppens fysik og den mentale sundhed.

Semesteret starter med forskellige styrketest – fx: Armstrækkere, pull-ups, mavebøjninger og springtest for at vise dig dit nuværende styrkeniveau og din generelle sundhed. I slutningen af semesteret tester vi igen, så du kan se din personlige udvikling.

Faget Styrketræning har sit hovedfokus i tung styrketræning med frie vægte, god teknik og makkersamarbejde.

Træningen vil både foregå indendørs og udendørs; men vi arbejder også med helt klassisk tung styrketræning i form af vægtløftning, squats, lateral pull down og bænkpres. Uanset din erfaring, så sikrer vi, at du lærer at træne sikkert og effektivt. Hvordan man varmer op, læser et træningsprogram, hvordan øvelserne udføres og hvordan man hjælper sin makker. De mere erfarne får desuden mulighed for at nørde teknik, løfte tungt og hjælpe de mindre erfarne.

Træningsprogrammet går igen, så du får en oplevelse af at lære øvelserne grundigt og mærker en udvikling i din krop. Undervejs vil vi afprøve forskellige midler til at blive bedre teknisk fx ved hjælp af video. Dette kan du efterfølgende selv bruge, hvis du vil træne efter højskoleopholdet.

Konditionstræning på højskole

Faget Konditionstræning handler om sundhed gennem træning. Sammen vil vi gennem træning forsøge at optimere kroppens fysik og den mentale sundhed.

Semesteret starter med forskellige sundhedsetest – fx: Konditest, styrketest, bodyscanning, blodtryk og hvilepuls. Iden forbindelse taler vi også om sundhed og risici ved ikke at bevæge sig og spise forkert. I slutningen af semesteret tester vi igen, så du kan se din personlige udvikling.

Faget Konditionstræning har sit hovedfokus i udholdenhed, samarbejde og koordination. Uanset om du aldrig har trænet før, eller du allerede trives med fitness, så er der plads til dig på holdet.

Vil skal løbe, lege, samarbejde og arbejde med vores generelle koordination og motorik.

Det meste vil foregå udenfor i vores skønne skov. Vi gør det, fordi vi kan og fordi det bare er sindsygt fedt at give den gas imellem træerne. Vi træner også indendørs i vores sportshal, svømmehal og i dojo’en, hvor der normalt trænes kampsport.

En gang om ugen arbejdes der med march og/eller løb, og her vil vi langsomt øge distancen. Vi skal blandt andet også arbejde med opvarmningsteori, kigge på gode og dårlige vaner, coretræning, flowløb og restitutionstræning.

Bliv Fitness instuktør

Fitness instruktør er et fag (uddannelse) for dig, der vil nørde med teori omkring krop og træning. Her lærer du, hvordan kroppen fungerer, og om hvordan du træner mest hensigtsmæssigt.

Der vil være basisviden i anatomi og fysiologi, og du lærer, hvordan man lægger individuelle træningsprogrammer. Uddannelsen er lavet i samarbejde med DGI & DIF, som er Danmarks to største idrætsorganisationer. Hvis du gennemfører alle 40 timer af uddannelsen, vil du blive certificeret fitness instruktør. Lige til at smide på C.V.’et!

Faget vil give dig en god, solid basisviden, som du kan bruge, hvis du er interesseret i at læse idræt, fysioterapi, medicin, sygeplejerske, eller hvis du på nogen måde vil arbejde med kroppen senere i dit liv.

Calisthenics workout

På calisthenics banen får du rig lejlighed til at lave street workout. Calisthenics er nemlig en del af Idrætshøjskolen Boseis Health and Fitness linje hvor du udvikler dig både fysisk og mentalt.

Calisthenics er en progressiv træningsform, hvor du benytter din egen kropsvægt til at styrke kroppen. Træningen er meget varieret og derfor udfordrende på en sjov måde.  Undervisning i progressiv styrketræning betyder for dig, at du lærer forskellige øvelser, der træner den samme muskelgruppe. De forskellige øvelser er inddelt i niveauer/sværhedsgrader, så uanset om du er nybegynder eller meget trænet, vil du blive udfordret i en given øvelse. For nogle vil målet være at kunne tage armstrækkere på tæerne, og for andre vil det være at tage 20 armstrækkere på en hånd.

I Calisthenics er der fokus på at træne hele kroppen, og der er som udgangspunkt 6 øvelser, som rammer alle kroppens muskler, for hver øvelse er der 10 niveauer.

Fordi denne street workout tilrettelægges med udgangspunkt i den enkelte, kan alle være med og komme i deres livs form.

Street workout giver dig flere fordele

Calisthenics eller street workout har den fordel, at du træner med egen kropsvægt. Det betyder, at du ikke behøver noget udstyr! –Det er gratis. Du lærer, hvordan du med din egen krop som ”gym” kan træne gratis og hvor som helst i verden. Så er du ude at rejse og har ikke adgang til et fitnesslokale – så kan du stadig træne, og endda meget effektivt.

Calisthenics banen er oplyst

Selv om Boseis playground naturligvis ligger lige ud til skoven, kan du sagtens træne døgnet rundt, idet banen er oplyst. Samtidig har vi placeret træningsprogrammer til calisthenics, så du altid hurtigt kan starte din egen workout, når det passer dig.

Kost & sundhed

Kost og sundhed på højskolen indeholder både teori, debat og praksis, så du kan sætte fokus på din sundhed.

Der vil være teori om kostens betydning for din sundhed, hvordan sammensætter du kosten mest hensigtsmæssigt, så du får alt dét, du har brug for, men ikke for meget at dét, du ikke har brug for.

Vi kommer også i skolekøkkenet og prøver selv at tilberede noget af den sunde velsmagende mad, og her vil fokus blandt andet være at lave sund mad på et lavt budget – hvilket jo er meget praktisk, hvis du skal på S.U. efter højskoleopholdet…

Sundhed er mere end træning og kost, og vi vil debattere andre aspekter af sundhed for eksempel den mentale sundhed, og om hvordan vi får det godt med os selv.

I den første højskoleuge kan du afprøve fag og få en snak med dine undervisere, inden du vælger skema

Vi giver dig fleksibilitet i dit skema

På Idrætshøjskolen Bosei får du muligheden for at vælge alle fag i ét fagtema eller udvælge enkelte fag fra flere temaer. Samtidig kan du frit tilvælge de pop op fag samt de instruktørfag, som du finder interessante - dét, mener vi, giver dig den bedste fleksibilitet i dit højskoleophold.

DET DER PLEJER AT STÅ MED SMÅT

Priser & praktisk information

Start for Højskoleophold

Efterårssemesteret 2024 starter søndag d. 11. august og slutter lørdag d. 21. december (varighed: 19 uger)

Forårssemesteret 2025 starter søndag d. 5. januar og slutter lørdag d. 21. juni (varighed: 24 uger)

Alle kan komme på højskole. Det kræver ingen forudgående uddannelse eller lignende. Det eneste krav er, at man er fyldt minimum 17½ år, den dag semesteret begynder. De fleste elever er mellem 18 – 25 år, men vi har også gode erfaringer med elever, som er i sidst i tyverne eller starten af 30’erne..

Priser – skolepenge

Højskoleopholdet koster kr. 1.675,- pr. uge i 2024 og kr. 1.775,- or. uge i 2025.

Efterårssemesteret 2024 koster kr. 31.825,- for 19 uger. (pristalsregulering kan forekomme)

Forårssemesteret 2025 koster kr. 42.600,- for 24 uger. (pristalsregulering kan forekomme)

Prisen dækker indkvartering på dobbeltværelse med trådløst internet samt fuld forplejning alle ugens 7 dage, undervisning samt eget fritidsforbrug af gaming room, japansk bibliotek, fitnessrum, idrætsfaciliteter, svømmehal etc.

Elever på Pit-stop, kan finde mere information her.

For norske elever, der søger via Lånekassen.no kan det oplyses, at af ugeprisen på dkr. 1.775,- udgør undervisning (skolepenge) dkr. 1.207,- (68%).

 

De førnævnte priser for selve opholdet omfatter ikke de rejser som idrætshøjskolen tilbyder.

Det samme gælder kr. 2.000,– som dækker udgifter til materialer og lignende i forbindelse med den almindelige undervisning i løbet af semesteret.

Når du tilmelder dig et højskoleophold, betaler du et tilmeldingsgebyr på kr. 2.000,-.  Det dækker administrative omkostninger og refunderes ikke.

Ca. 1 måned efter din tilmelding fremsendes første rate af skolepengene svarende til ca. 1/4 (forår) eller 1/3 (efterår) til betaling indenfor 8 dage. De øvrige 2-3 rater betaling efter semesterstart.

Enkelte kommuner giver støtte til højskoleophold – ring til din kommune og forhør dig. Du kan læse mere om støtte til højskoleophold her.

Sådan ser en typisk uge ud

Skemaet er alene vejledende!

Det endelige skema for dit hold vil blive udarbejdet efter introduktionsugen, når alle eleverne har valgt fag.

Vælg minimum 12 positioner af fag – SAMLINGER, SKOLEMØDE & HØJSKOLEAFTEN er obligatoriske og tæller ikke med. Du skal have fag før ogf efter frokost alle dage. Undervejs vil det blive muligt at skifte fag i nogle blokke, når der ændres skemaperiode.

Der vil desuden være en masse aktiviteter ud over skemaet, hvor der er åbent i svømmehallen, lejrbål i skoven, teceremoni og meget mere.

Mentorstøtteordning på Bosei

Hvis du er henvist til at tage på højskole via en UU-vejleder, er der mulighed for at få støtte via mentorstøtteordningen.

Unge uden ungdomsuddannelse mellem 17½ – 25 år, der er i risiko for aldrig at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse kan – som led i en uddannelsesplan udarbejdet i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning – tilbydes at deltage i et afklarende og udviklende højskoleforløb med henblik på overgang til en kompetencegivende ungdomsuddannelse.

Elever under EGU er ikke omfattet af ordningen.

Mentor-eleven bliver tilknyttet en certificeret mentor (en lærer på højskolen med mentor-uddannelse), som tager samtaler med eleven efter behov (min. 1 gang ugentlig) – og har samtidig en kontaktlærer i sin gang-gruppe.

Samtalerne tager udgangspunkt i den enkeltes livssituation, og mentoren fungerer som en slags katalysator, der kan hjælpe den unge til at blive klogere på sig selv og omverdenen.

Udgangspunktet er at forsøge at hjælpe den unge til at blive mere afklaret i forhold til et fremtidigt liv og uddannelse.

Tilmelding skal ske via ansøgningsformularen på Boseis hjemmeside. En underskrevet uddannelsesplan udarbejdet sammen med UU-vejleder eftersendes eller mailes til skolens kontor.

Du får vejledning både individuelt og i grupper på Bosei

Som elev på Idrætshøjskolen Bosei bliver du allerede den første aften placeret i en Bosei-gruppe sammen med 10-12 andre elever.

Til hver Bosei-gruppe er der tilknyttet en kontaktlærer, som i løbet af dit højskoleophold deltager og afvikler 3 samtaler sammen med dig. Den første samtale er fælles og foregår i din Bosei-gruppe. De efterfølgende to samtaler er personlige samtaler, hvor kun du og din kontaktlærer er til stede.

Ved den første samtale, som afholdes indenfor den første uge af dit ophold, skriver du oftest et forventningsbrev, som din kontaktlærer opbevarer til senere brug ved kommende møder. Dette brev kan til tider også erstattes af et referat af den samtale i har haft.

I forventningsbrevet/ i samtalen med din Bosei-lærer skriver eller fortæller du om dine forventninger til opholdet på Bosei, hvilke delmål og mål du gerne vil opnå. På dette første møde taler I også om dit uddannelsesmæssige udgangspunkt og hvad dine fremtidsplaner måtte være.

Samtale nr. to er en opfølgning på den første samtale, for sammen at finde ud af, om du følger dine mål og planer eller om der måske er behov for justeringer. Men i denne samtale bliver vi også lidt mere konkrete med hensyn til afsøgning og vejledning mod dine kommende studie-og jobmuligheder.

Den tredje og afsluttende samtale er en slut-evaluering, hvor vi reflekterer over, hvor vidt du er kommet et stykke videre frem mod dine mål – eller måske ligefrem har fået indfriet nogle af dine forventninger. Vi tager temperaturen på dine fremtidsplaner og ser om de holder og slutteligt hjælper vi dig med kommentarer til din kompetencebeskrivelse, hvis du har lyst til -og mod på at skrive sådan en.

På Bosei tror vi på, at disse tre ovenstående samtaler er yderst vigtige for både dig som elev, men også for os som højskole – og derfor er samtalerne obligatoriske for både dig og os.

Det er yderst vigtigt, at du tager samtalen seriøst og har forberedt dig og kommer relevante input, da det jo er dit liv og din fremtid, det primært handler om.

Men bare rolig; samtalerne foregår under stille og hyggelige former. Ja – vi tror faktisk, at du kommer til at se frem til disse. Og husk også, at du altid i det daglige kan få råd og vejledning om fremtidige uddannelsesmuligheder af enten højskolens studievejleder, din kontaktlærer eller af en af skolens andre undervisere.

Èn gang i hvert semester får skolen besøg af en ekstern studievejleder fra Studievalg Sjælland, som via et oplæg guider og vejleder eleverne frem mod deres fremtidige studievalg.

Denne studievejleder stiller sig efterfølgende til rådighed for personlig vejledning, sparring og opklarende spørgsmål fra skolens elever.

 

Gruppevejledning

Enkelte lektioner i skolens fællestimer er reserveret til gruppevejledning.

I disse timer får eleverne mulighed for at dele deres historier og mål med de andre højskoleelver, og får derigennem opøvet selvværd og skabt

nye indsigter. Den fælles gruppevejledning er ud fra den overbevisning, at vi alle har potentialet til at udfordre og inspirere hinanden til afklaring og valg.

Ofte vil højskolekammerater stå med nøjagtigt de samme bekymringer om fremtiden og uddannelsesvalg som man selv gør, og chancen for at løse tingene gennem en fælles perspektivering, kan mange gange vise sig at være den bedste.

I disse seancer vil der naturligvis også være flere af skolens lærere tilstede, klar til at hjælpe til i processen.

Vi fokuerer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, som du kan læse om herunder. Kostpolitikken drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

 • Vi laver maden med tanke på kostrådene. Det er så op til eleverne at sammensætte måltidet hensigtsmæssigt.
 • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
 • Vi sikrer variation i maden ved at tage eleverne og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
 • Der er en vegetardag om ugen.
 • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.
 • Som regel er der et varmt måltid, som bliver serveret til frokost.
 • Til frokost er der som regel en kødret, en suppe og to slags grønt tilbehør.
 • Der er kage til caféaftenen, som bliver holdt en gang om ugen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

 • Vi bruger næsten kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
 • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
 • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Vores madkultur

 • Hvis eleverne absolut vil have ketchup til maden, må de selv hente det i køkkenet.
 • Vi synliggør højtider og traditioner gennem maden. Bl.a. ved at servere and mortensaften.
 • Eleverne hjælper til med servering, oprydning og opvask.

Hensyn og service

 • Vi vil gerne have forslag til mad fra eleverne. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
 • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
 • Vi tager hensyn til vegetarer.
 • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

 

Vi håber, at vi ved hjælp af denne kostpolitik kan åbne elevernes øjne for nye oplevelser i madens verden.

Er der nogen regler?

Ja, men ikke mange:

 • Brug af ulovlige rusmidler (herunder cannabis) er forbudt.
 • Alkohol er alene tilladt fredage/lørdage.
 • Alle Boseis lokaler og værelser er røgfrie. Rygning foregår udendørs.
 • Deltagelse i samlinger og de fag, du har valgt, er obligatorisk.
 • Vi spiser sammen, da det er mest hyggeligt.
 • Du deltager i oprydning i spisesalen og opvask samt i rengøring af din bogruppes fælles faciliteter (bl.a. badeværelser).
 • Husdyr er desværre ikke tilladt.

Samværspolitik 

I løbet af den første uge på højskolen vil du blive præsenteret for vores samværspolitik, så alle føler sig hjemme og trygge. Idrætshøjskolen Bosei har vedtaget en nedskrevet samværspolitik for at sikre et chikanefrit samværsmiljø for alle.

Formålet med politikken er, at tilgodese og beskytte den enkelte mod chikane, krænkelser og i værste fald, seksuelt overgreb.

Ingen på Idrætshøjskolen Bosei skal opleve chikane eller krænkelser på grund af race, farve, køn, fysiske karakteristika, seksuel orientering eller fysiske eller psykiske handicaps.

Samværspolitikken på Idrætshøjskolen Bosei tager udgangspunkt i, at hver enkelt af os:

 • er empatisk, nysgerrig og rummelig.
 • vil fællesskabet.
 • udviser forståelse for sine medmennesker

Kan man vaske tøj på Bosei?

Ja, der er vaskemaskiner, tørretumblere og tørrerum i kældrene under elevboligerne. Det er billigt at vaske tøj på Bosei – ca. kr. 20,- pr vask inkl. vaskepulver.

Hvad med sengetøj?

Du skal selv medbringe dyne, pude og sengelinned (lagen, dyne- og pudebetræk). I begrænset omfang kan du evt. leje det på skolen.

VI HAR FOKUS PÅ SOCIALT SAMVÆR

Højskolelivet

Højskole handler om at leve sammen med andre mennesker, som går op i nogle af de samme ting som dig.

Besøg højskolen og fornem selv de fantastiske oplevelser og mennesker, der venter dig her på Bosei.

TAG MED BOSEI PÅ KULTURREJSE TIL JAPAN ELLER SYDKOREA, TIL EN EUROPÆISK STORBY, PÅ SKIREJSE TIL ØSTRIG ELLER NORGE SAMT FRILUFTSTURE I DANMARK

Rejs ud i verden med højskolen

Under hvert højskoleophold kan du komme af sted på rejser, som varer 1 til 2 uger. Det er noget helt specielt at rejse af sted med sine højskolekammerater, så grib chancen for en helt unik rejseoplevelse.

Vi glæder os til at se dig

De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst 'live'. Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost.

Se dine muligheder, få svar på dine spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre.

Rundvisningen er dog helt uforpligtende og vi betaler selvfølgelig gerne dine udgifter til transport.

Vi glæder os til at møde dig!

Book en rundvisning Tilmeld dig et ophold