Friluftsliv byder på aktiviteter med højt adrenalinniveau som træklatring, bouldering og mountainbike. Derudover kan du også vælge roligere aktiviteter som bueskydning, knivbygning og orientering
Få et boost i 19 eller 24 uger! Se hvordan!
Særligt om certificeret klatrekursus på højskolens fagtema Friluftsliv
Friluftsliv giver dig mulighed for at tage Begynderkursus i træklatring under Træklatreforeningen i Danmark. Vælger du denne certificering klatrekurserne er der en merbetaling på ca. kr. 1.500,-.
Mountainbike med trailbuilding
Berms, tabletops og flow! Er du klar til mountainbike på højskole?
Tag på højskole og kør mountainbike. I Faksinge Skov ved siden af Idrætshøjskolen Bosei ligger et 6 km langt single-track mountainbike spor. Sporet har 125 højdemeter og snor sig igennem den varierede skov.
På Bosei kører vi på mountainbike, fordi det er en sjov måde at komme i form på, og fordi det er fedt at lære nye teknikker til at køre hurtigt og sikkert.
Nogle foretrækker nedkørsler med berms, tabletops og fly-outs, andre er til stejle opkørsler, hvor konditionen sættes på prøve. Selvfølgelig er der også plads til dig, der vil prøve sporten for første gang og bare komme i god form.
Undervisningen i mountainbike understøtter alle niveauer.
Som en del af træningen er du med til at bygge spor. Som trailbuilder lærer du om, hvordan man bygger et tørt spor med flow og ikke mindst sætter du dit personlige præg på sporet.
På Bosei har du mulighed for at fordybe dig yderligere og blive DGI mountainbike instruktør, så du kan undervise andre i eksempelvis en klub eller forening.
Fully eller hardtail – click eller flats! På Bosei kan du det hele!
Idrætshøjskolen har enkelte cykler, som du kan låne, men vi anbefaler at du medbringer din egen. Vi har indendørs, opvarmet og aflåst cykelparkering til mountainbikes.
Vi ses på sporet.
Bouldering
Bouldering på Idrætshøjskolen Bosei er meget mere end bare en sport. Det er en chance for at fordybe dig i et fællesskab med dine venner og skabe minder sammen. Her er hvorfor:
1. Sociale Fordele: Når vi boulder sammen, opbygges et stærkt socialt bånd. Det handler ikke kun om at nå toppen, men om den sjove rejse dertil sammen med dine venner.
2. Motivation: Med dine venner ved din side vil du blive motiveret til at udfordre dig selv mere. I opmuntrer hinanden til at prøve nye og sværere ruter, og I fejrer sejre sammen.
3. Samarbejde: Ofte kræver bouldering teamwork. Det styrker jeres evne til at arbejde sammen og finde kreative løsninger.
4. Læring: Ved at se og få feedback fra dine venner kan du lære nye teknikker og forbedre dine færdigheder.
5. Sikkerhed: Sikkerhed kommer først, og med venner ved din side kan I holde øje med hinanden og sikre, at alle boulder sikkert.
6. Sjov: Bouldering med venner er sjovt og underholdende. I skaber en positiv atmosfære, hvor I kan nyde både klatringen og hinandens selskab.
7. Fælles Mål: Ved at sætte fælles mål og udfordringer styrker I båndet mellem jer. I arbejder sammen mod fælles mål og fejrer jeres succeser.
8. Stressreduktion: Bouldering og det sociale samvær kan hjælpe med at reducere stress og forbedre dit generelle velvære.
Alt i alt handler bouldering med venner ikke kun om at træne din krop, men også om at styrke venskaber, lære af hinanden og have det sjovt sammen på højskolen. Selve anlægget er bygget indendørs; men med udsigt til naturen. Vi har skabt et hyggemiljø med sofaer – og de udskiftelige greb gør, at ruterne kan ændres løbende og gøres lettere eller sværere.
Træklatring og masteklatring på højskole
Hvad enten du er til svimlende højder eller en sej klatreteknisk udfordring så får du chancen når Friluftsliv klatrer på Idrætshøjskolen Bosei.
I de lyse måneder bruger vi træerne i skoven rundt om skolen, og her har du mulighed for at tage begynderkursus i træklatring fra Dansk Træklatreforening.
Efter et semester på Bosei bliver du altså godt kørende på klatrefronten!
Når vejret tillader det besøger vi Go-High baner hos Camp Adventure, hvor du kan kaste dig ud på Skandinaviens længste svævebane på over 400 meter. Du starter i næsten 20 meters højde, så det er lidt af en oplevelse for de fleste.
Som en lille ekstra aktivitet har vi fået godkendt vores skorsten til maste klatring, så her har du muligheden for at klatre 25 meter lige op i luften. Ses vi på toppen?
Udendørs fysisk træning
Faget Svinetræning er hårdt og sjovt! Det foregår udendørs i skoven, på stranden, på marken eller i vandet, det er kun fantasien der sætter grænser. Vi træner med de ting vi finder i naturen.
“Når du laver svinetræning bliver du beskidt som et svin og glad som en lille gris!”: citat Nicolas, underviser i Friluftsliv
Træningsprincipperne er taget fra mange forskellige træningsgenrer som crossfitt, trailløb og OCR. Vi kombinerer styrke-, kardio-, behændigheds- og balancetræning.
Du vil opleve, hvor fedt og effektivt, det er at træne med små midler. Så hvis du savner en anderledes form form træning fremfor traditionel fitness, så er Svinetræning noget for dig! Her bruger vi naturen og dens hjælpemidler fx i form af kampesten, trækævler, bakker og vandløb.
Svinetræning er for alle, der ønsker en stærk krop bygget af træning i naturen. Træningen i naturen styrker dit forhold til naturen og du lærer at se nye muligheder for træning i dine omgivelser. Alle lektioner er bygget op om et tema – fx: ‘The hill’, ‘the heat’, ‘the stick’, ‘the river’ og mange flere…
Heldigvis ligger Idrætshøjskolen Bosei omkranset af skov, vandløb og søer – så vi skal bare udenfor døren, så kan træningen gå igang! Alle kan være med, da der både er øvelser for begynderen og for den stærke!
Ta’ udfordringen op og bliv svinestærk og ikke mindst klog på din træning.
Lejrliv og bålet på Bosei
Friluftsliv på Bosei er ikke kun for adrenalin-junkier. Vi laver også bål.
Et bål på Bosei er ikke bare et bål. Vi fordyber os i bålteknikker og vores motto er: et bål én tændstik. Vi oplever at mange har svært ved at slippe bålet, når først vi er kommet i gang.
Måske har du lyst til at sidde og filosofere og snakke med dine kammerater i skæret fra bålet. Derfor har du muligheden for at overnatte ude i de shelters, der ligger tæt på skolen.
Bueskydning på højskole
Når vi skyder med bue og pil i friluftslivsundervisningen er der fokus på det mentale. Hvis du skal ramme dit mål må du være 100% fokuseret.
I faget bueskydning opholder vi os både iden smukke natur, der omgiver skolen samt indenfor i sportshallen. Vi skyder altså både inde og ude.
Vi har almindelige målskiver, men vi bygger også en forhindringsbane i skoven, hvor du skyder efter kunstige, men meget naturtro, kopier af dyr.
Vi skyder med traditionelle langbuer, som både kan betjenes af højre- og venstrehåndede. Har du din egen bue, er du meget velkommen til at medbringe denne.
Knivkonstruktion
Det er næsten umuligt at undvære en kniv, når du færdes i naturen. Du bygger din egen kniv helt fra bunden, hvor du selv hugger træet ned, som skal udgøre skæftet. Herefter designer du udseendet og går i gang med at snitte, save og slibe i vores hyggelige knivværksted, hvor der er te på kanden og snakken går under arbejdet.
Efter nogle uger står du med din helt egen personlige kniv. Kun fantasien sætter grænserne.
Du kan arbejde i både træ og ben/horn. Desuden bruger vi norske kvalitetsklinger, så du har en kniv for livet.
Orientering
Placeringen af idrætshøjskolen er oplagt til at lave forskellige former for orientering.
Vi bruger vores egen skov som en slags ”kravlegård” før vi tager ud til andre skove og byer for at finde vej.
Alle de færdigheder i orientering du tilegner dig i undervisningen skal du senere bruge på vores vandring over Sjælland.
På et tidspunkt i løbet af semesteret går vi tværs over Sjælland i markskel, småstier og lignende. Det er en tur på ca. 30km.
Natur & Kultur på højskole
Hvor meget bruger du egentlig i naturen i hverdagen, og hvor meget har naturen brug for dig?
I faget Natur & Kultur kigger vi på forholdet mellem naturen, kulturen og os selv. Vi undersøger hvordan naturen og kulturen spiller sammen og går i dybden med udvalgte emner som økologi, bæredygtig livsførelse, flora og fauna.
Desuden tager vi på småture rundt i lokalmiljøet og kigger på forskellige naturlige temaer. Kontakten til den lokale natur diskuteres i forhold til den globale natur.
Hvad betyder eksempelvis en ørnerede for den lokale natur og kultur?
I forlængelse af ovenstående filosoferes der over, om det overhovedet er muligt at finde rigtig natur?
Tidligere var vi tvunget til at forsyne os i skovens spisekammer, nu er det forbundet med overskud og kvalitet at bruge naturens planter, svampe osv. til madlavning. Vi kigger på nogle af de muligheder, der ligger for at spise sig mæt i en ganske almindelig skov og prøver det også af i praksis.
Når man bruger naturen som spisekammer, er det naturligt at forholde sig til naturen cyklus. Hvornår finder man de forskellige planter, svampe osv. og hvorfor er naturen indrettet på den måde den er? Dette afføder diskussioner om forholdet mellem de cyklusser, der er i kulturen og naturen.
Altså:
- Vi tager på svampejagt, hvor vi finder, tilbereder og spiser svampe
- Vi lærer, at bål er kunst – Basta!
- Vi besøger et Rudolf Steiner inspireret økologisk og biodynamisk landbrug
- Vi filosoferer rundt om bålet mens vores skumfiduser bliver brune og bløde
- Vi lærer om spiselige blomster – og spiser dem selv…
- Vi går en stille tur gennem skoven, hvor vi forholder os til hvem vi er, hvem vi gerne vil være og hvor vi er på vej hen
- Vi krammer et træ
- Vi spiser/prøvesmager alt det i naturen, som underviseren i Friluftsliv Nicolas finder
Skirejserne
Oplev Japow i efteråret!
I efterårssemesteret tilbyder vi, som eneste højskolei Danmark, en kombineret ski- & kulturejse til Japan, hvor du prøve den ægte puddersne samtidig med, at du også kan bade i varme kilder og smage udsøgt japansk mad.
På forårssemesteret går skirejsen til Østrig nærmere betegnet Wagrain.
Turen er for både begyndere og øvede. Det at køre på ski og færdes i vinterlandskaber er en naturlig del af det at beskæftige sig med outdoor.
Ud over, at undervisningen drejer sig om at køre på ski på de 2 ture, fordyber vi os også i den skikultur, som vi bliver en del af. Hvem kører på ski, hvorfor køre på ski, hvad sker der inde i dig, når du kører på ski?