Oplever du fejl? Send os en e-mail

Friluftsliv, outdoor, trailbuilding, klatring & naturoplevelser - Udnyt dit fulde potentiale på højskole

Få friluftsliv og outdoor-aktiviteter på skemaet mindst 3 gange om ugen! Du kan også blive certificeret i havkajak, klatring og MTB

På Frilufts-linjen fordyber du dig i mountainbike, trailbuilding, basis lejrliv, vægklatring, træklatring, masteklatring, knivkonstruktion, orienteringsløb i skove, strand og byer, kajakpolo, vinterbadning, bålet, friluftslivs-filosofi og bueskydning. Som elev her kommer du med på tur - lige fra svampeture til klatreture i 25 meters højde. Alle aktiviteter har en oplevelsesdimension men også et perspektiv der udvikler dig som menneske. Du finder måske ud af, at du kan mere end du tror eller finder en ny måde at anskue gamle problemstillinger på. Naturen og de aktiviteter vi laver sammen i den frie luft virker meget stærkere.

Få 19 ugers boost i 2022 fra 10. august! Der er også kultur-, sports- og skirejser!

Ring og hør hvordan på 55 90 90 90 eller læs mere her.


Besøg Bosei - Book en rundvisning!


Bosei skal opleves: De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst "live". Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost. Hør om dine muligheder, få svar på spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre. Start din rundvisning lige her. Vi glæder os til at møde dig!

Læs også artiklen: Hvad koster et højskoleophold?

Friluftsliv-linjen er delt op i en række fag. Nogle vælger alle fag - andre plukker lidt fra hylden...

Friluftsliv byder på aktiviteter med højt adrenalinniveau som væg- og træklatring og mountainbike. Derudover kan du også vælge roligere aktiviteter som bueskydning, knivbygning og orientering

Få 19 ugers boost i 2022 fra 10. august

Der er også kultur-, sports- og skirejser!


Det er selvfølgelig en mulighed at vælge begge blokke på Friluftsliv-linjen. Klatrekurserne ligger i en helt separat blok. Faktisk har du altså mulighed for at vælge friluftsliv hele 3 gange om ugen. Vælger du klatrekurserne er der en merbetaling på ca. kr. 1500,- . Hvis 3 gange om ugen ikke er nok friluftsliv, så hopper du bare med på valgfaget Natur og Kultur.

Særligt om klatrekurserne på højskolens Friluftsliv-linje

Friluftsliv-linjen giver dig mulighed for at tage K1 og K2 kursus i vægklatring fra Dansk Klatreforbund samt Begynderkursus i træklatring under Træklatreforeningen i Danmark.

Mountainbike med trailbuilding

Skal du også være med på en af tidens hotteste outdoor aktiviteter?

Mountainbiking er i vild fremdrift i Danmark og i Europa.På Bosei har vi vores eget mountainbike spor bestående af 100% single track, drops, hop, tabletops, rock garden, berms og ikke mindst mange højdemeter. Her bliver du klar til at køre de fleste spor i Danmark!

Du bliver fortrolig med mountainbikens muligheder som effektivt træningsredskab. På mountainbiken træner du ikke kun benene, men hele kroppen så du får en stærk core. Du træner på grundlæggende elementer som op- og nedkørsler, flow og svingteknik.

Som en ægte Trailbuilder er du med til at udvikle sporet. Synes du, at der mangler et hop eller har en ide til, hvordan man kan skabe mere flow i sporet. Vi tager arbejdshandskerne og ikke mindst cykelhandskerne med ud på sporet. Først bygger vi og så kører vi. Det giver dig grundlæggende kendskab til sporkonstruktion og det er altså ret fedt at køre på et sving, som man selv har lavet.

Oplev sporet nu! Vi kører også andre steder som eksempelvis Sporet i Klinteskoven som er på listen over de bedste spor i Danmark samt World Cup sporet i Fruens Plantage i Næstved, som også er blevet brugt ved Danmarks mesterskaberne.

Højskolen har enkelte cykler, som du kan låne, men vi anbefaler at du medbringer din egen. Vi har indendørs, opvarmet og aflåst cykelparkering til mountainbikes.

Træklatring, vægklatring og masteklatring

Hvad enten du er til svimlende højder eller en sej klatreteknisk udfordring så får du chancen når Outdoor linjen klatrer på Bosei.

Vi har et godt samarbejde med Næstved Klatreklub (NKK), som vi besøger på deres udendørs tårn. Her er alle sværhedsgrader lige fra begynder til den meget øvede.

I de lyse måneder bruger vi træerne i skoven rundt om skolen, og her har du mulighed for at tage begynderkursus i træklatring fra Dansk Træklatreforening.

Når det bliver koldere og mørkere trækker vi indenfor hos Camp Adventure i Rønnede, hvor du får vægklatrekurserne S1 og S2 fra Dansk Klatreforbund.

Efter et semester på Bosei bliver du altså godt kørende på klatrefronten!

Når vejret tillader det besøger vi Go-High baner hos Camp Adventure, hvor du kan kaste dig ud på Skandinaviens længste svævebane på over 400 meter. Du starter i næsten 20 meters højde, så det er lidt af en oplevelse for de fleste.

Som en lille ekstra aktivitet har vi fået godkendt vores skorsten til maste klatring, så her har du muligheden for at klatre 25 meter lige op i luften. Ses vi på toppen?

Lejrliv og bålet på Bosei

Friluftsliv på Bosei er ikke kun for adrenalin-junkier. Vi laver også bål.

Et bål på Bosei er ikke bare et bål. Vi fordyber os i bålteknikker og vores motto er: et bål én tændstik. Vi oplever at mange har svært ved at slippe bålet, når først vi er kommet i gang.

Måske har du lyst til at sidde og filosofere og snakke med dine kammerater i skæret fra bålet. Derfor har du muligheden for at overnatte ude i de shelters, der ligger tæt på skolen.

Knivkonstruktion

Det er næsten umuligt at undvære en kniv, når du færdes i naturen. Du bygger din egen kniv helt fra bunden, hvor du selv hugger træet ned, som skal udgøre skæftet. Herefter designer du udseendet og går i gang med at snitte, save og slibe.

Efter nogle uger står du med din helt egen personlige kniv. Kun fantasien sætter grænserne.

Vi bruger norske kvalitetsklinger, så du har en kniv for livet.

Orientering

Placeringen af idrætshøjskolen er oplagt til at lave forskellige former for orientering.

Vi bruger vores egen skov som en slags ”kravlegård” før vi tager ud til andre skove og byer for at finde vej.

Alle de færdigheder i orientering du tilegner dig i undervisningen skal du senere bruge på vores vandring over Sjælland.

På et tidspunkt i løbet af semesteret går vi tværs over Sjælland i markskel, småstier og lignende. Det er en tur på ca. 30km.

Bueskydning

Når vi skyder med bue og pil i outdoor undervisningen er der fokus på det mentale. Hvis du skal ramme dit mål må du være 100% fokuseret.

Vi skyder både inde og ude. Vi har almindelige målskiver, men vi bygger også en forhindringsbane i skoven, hvor du skyder efter kunstige, men meget naturtro, kopier af dyr.

Vi skyder med traditionelle langbuer. Har du din egen bue, er du meget velkommen til at medbringe denne.

Kajakpolo

Boseis egen smukke svømmehal danner rammen for vores aktiviteter med polokajak.

Først og fremmest skal det være sjovt at spille. Derfor starter undervisningen med indledende øvelser der fokuserer på tryghed og teknik.

Mange af de ting vi træner i bassinet har overførselsværdi til kajakkurser som EEP2 og lignende. Du vil altså få en solid og grundig indføring i kajakkens muligheder og begrænsninger.

Skirejserne

På forårssemesteret har vi vores skirejse. Denne går til Østrig nærmere betegnet Fieberbrunn.

Turen er for både begyndere og øvede. Det at køre på ski og færdes i vinterlandskaber er en naturlig del af det at beskæftige sig med outdoor.

Ud over at undervisningen drejer sig om at køre på ski, fordyber vi os også i den skikultur, som vi bliver en del af. Hvem kører på ski, hvorfor køre på ski, hvad sker der inde i dig, når du kører på ski?

Som en del af denne skitur har vi også mulighed for at køre i områderne omkring Saalbach og Hinterglimm. To store områder som giver dig en ekstra fed oplevelse.

Om efteråret kan du opleve den særlige Telemark stil, når Idrætshøjskolen Bosei tager på skirejse til Hemsedal i Norge.

Altid har telemarkstilen fascineret skiglade mennesker både i skianlægget og i off-pisten. Nu har du chancen for at blive en del af Telemarkforums fede fællesskab og samtidig lære denne stil i telemarkens hjemland. Vi rejser til Norge på efterårssemesteret og deltager i Telemarkforums telemark festival.

På denne tur er dit primære glideredskab telemarkski.Du må selvfølgelig gerne have dine alpinski eller board med, som du så kan benytte om eftermiddagen på pisterne.

DET DER PLEJER AT STÅ MED SMÅT

Priser & praktisk information

Start for Højskoleophold

Forårsholdet 2022 starter onsdag den 5. januar (varighed: 24 uger)

Efterårsholdet 2022 starter onsdag den 10. august (varighed: 19 uger)

Alle kan komme på højskole. Det kræver ingen forudgående uddannelse eller lignende. Det eneste krav er, at man er fyldt minimum 17½ år, den dag semesteret begynder. De fleste elever er mellem 18 – 25 år, men vi har også gode erfaringer med elever, som er i sidst i tyverne eller starten af 30’erne..

Priser

Højskoleopholdet koster kr. 1.540,- pr. uge.

Forårskurset 2022 koster kr. 36.960,- for 24 uger. (pristalsregulering kan forekomme)

Efterårskurset 2022 koster kr. 29.260,- for 19 uger. (pristalsregulering kan forekomme)

Prisen dækker indkvartering på dobbeltværelse med trådløst internet samt fuld forplejning alle ugens 7 dage, undervisning samt eget fritidsforbrug af gaming room, japansk bibliotek, fitnessrum, idrætsfaciliteter, svømmehal etc.

Elever på Pit-stop, kan finde mere information her.

For norske elever, der søger via Lånekassen.no kan det oplyses, at af ugeprisen på kr. 1.540 udgør undervisning (skolepenge) = 1.047 (68%).

 

Prisen omfatter ikke de rejser som idrætshøjskolen tilbyder.

Alle elever indbetaler ved opstart yderligere kr. 3.500,- til en rejsekonto. Dette beløb reducerer enten elevens endelige egenbetaling ved de lange studierejser eller konverteres til en kortere studietur til fx en europæisk storby indenfor samme periode.

Det samme gælder kr. 1.000,– som dækker udgifter til materialer og lignende i forbindelse med den almindelige undervisning i løbet af semesteret.

Når du tilmelder dig et højskoleophold, betaler du et tilmeldingsgebyr på kr. 1.000,-.  Det dækker administrative omkostninger og refunderes ikke.

Enkelte kommuner giver støtte til højskoleophold – ring til din kommune og forhør dig. Du kan læse mere om støtte til højskoleophold her.

Sådan ser en typisk uge ud

Skemaet er alene vejledende!

Det endelige skema for dit hold vil blive udarbejdet efter introduktionsugen, når alle eleverne har valgt fag.

Vælg minimum 12 positioner af fag – MORGENSAMLING, SKOLEMØDE & HØJSKOLEAFTEN er obligatoriske og tæller ikke med. ’GRÅ’ felter tæller ikke som fag. Du skal have fag før frokost alle dage middag alle dage og efter frokost tirsdag, torsdag og fredag. Når du vælger et fag med flere placeringer, skal faget vælges i alle positioner. Der skal vælges min. 1 fag med understregning. Undervejs vil det blive muligt at skifte fag i nogle blokke, når der ændres skemaperiode.

Der vil desuden være en masse aktiviteter ud over skemaet, hvor der er åbent i svømmehallen, lejrbål i skoven, teceremoni og meget mere.

Mentorstøtteordning på Bosei

Hvis du er henvist til at tage på højskole via en UU-vejleder, er der mulighed for at få støtte via mentorstøtteordningen.

Unge uden ungdomsuddannelse mellem 17½ – 25 år, der er i risiko for aldrig at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse kan – som led i en uddannelsesplan udarbejdet i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning – tilbydes at deltage i et afklarende og udviklende højskoleforløb med henblik på overgang til en kompetencegivende ungdomsuddannelse.

Elever under EGU er ikke omfattet af ordningen.

Mentor-eleven bliver tilknyttet en certificeret mentor (en lærer på højskolen med mentor-uddannelse), som tager samtaler med eleven efter behov (min. 1 gang ugentlig) – og har samtidig en kontaktlærer i sin gang-gruppe.

Samtalerne tager udgangspunkt i den enkeltes livssituation, og mentoren fungerer som en slags katalysator, der kan hjælpe den unge til at blive klogere på sig selv og omverdenen.

Udgangspunktet er at forsøge at hjælpe den unge til at blive mere afklaret i forhold til et fremtidigt liv og uddannelse.

Tilmelding skal ske via ansøgningsformularen på Boseis hjemmeside. En underskrevet uddannelsesplan udarbejdet sammen med UU-vejleder eftersendes eller mailes til skolens kontor.

Du får vejledning både individuelt og i grupper på Bosei

Som elev på Idrætshøjskolen Bosei bliver du allerede den første aften placeret i en Bosei-gruppe sammen med 10-12 andre elever.

Til hver Bosei-gruppe er der tilknyttet en kontaktlærer, som i løbet af dit højskoleophold deltager og afvikler 3 samtaler sammen med dig. Den første samtale er fælles og foregår i din Bosei-gruppe. De efterfølgende to samtaler er personlige samtaler, hvor kun du og din kontaktlærer er til stede.

Ved den første samtale, som afholdes indenfor den første uge af dit ophold, skriver du oftest et forventningsbrev, som din kontaktlærer opbevarer til senere brug ved kommende møder. Dette brev kan til tider også erstattes af et referat af den samtale i har haft.

I forventningsbrevet/ i samtalen med din Bosei-lærer skriver eller fortæller du om dine forventninger til opholdet på Bosei, hvilke delmål og mål du gerne vil opnå. På dette første møde taler I også om dit uddannelsesmæssige udgangspunkt og hvad dine fremtidsplaner måtte være.

Samtale nr. to er en opfølgning på den første samtale, for sammen at finde ud af, om du følger dine mål og planer eller om der måske er behov for justeringer. Men i denne samtale bliver vi også lidt mere konkrete med hensyn til afsøgning og vejledning mod dine kommende studie-og jobmuligheder.

Den tredje og afsluttende samtale er en slut-evaluering, hvor vi reflekterer over, hvor vidt du er kommet et stykke videre frem mod dine mål – eller måske ligefrem har fået indfriet nogle af dine forventninger. Vi tager temperaturen på dine fremtidsplaner og ser om de holder og slutteligt hjælper vi dig med kommentarer til din kompetencebeskrivelse, hvis du har lyst til -og mod på at skrive sådan en.

På Bosei tror vi på, at disse tre ovenstående samtaler er yderst vigtige for både dig som elev, men også for os som højskole – og derfor er samtalerne obligatoriske for både dig og os.

Det er yderst vigtigt, at du tager samtalen seriøst og har forberedt dig og kommer relevante input, da det jo er dit liv og din fremtid, det primært handler om.

Men bare rolig; samtalerne foregår under stille og hyggelige former. Ja – vi tror faktisk, at du kommer til at se frem til disse. Og husk også, at du altid i det daglige kan få råd og vejledning om fremtidige uddannelsesmuligheder af enten højskolens studievejleder, din kontaktlærer eller af en af skolens andre undervisere.

Èn gang i hvert semester får skolen besøg af en ekstern studievejleder fra Studievalg Sjælland, som via et oplæg guider og vejleder eleverne frem mod deres fremtidige studievalg.

Denne studievejleder stiller sig efterfølgende til rådighed for personlig vejledning, sparring og opklarende spørgsmål fra skolens elever.

 

Gruppevejledning

Enkelte lektioner i skolens fællestimer er reserveret til gruppevejledning.

I disse timer får eleverne mulighed for at dele deres historier og mål med de andre højskoleelver, og får derigennem opøvet selvværd og skabt

nye indsigter. Den fælles gruppevejledning er ud fra den overbevisning, at vi alle har potentialet til at udfordre og inspirere hinanden til afklaring og valg.

Ofte vil højskolekammerater stå med nøjagtigt de samme bekymringer om fremtiden og uddannelsesvalg som man selv gør, og chancen for at løse tingene gennem en fælles perspektivering, kan mange gange vise sig at være den bedste.

I disse seancer vil der naturligvis også være flere af skolens lærere tilstede, klar til at hjælpe til i processen.

Vi fokuerer på at servere en sund og varieret kost

På Idrætshøjskole Bosei bliver der taget hånd om hele din krop. Det betyder, at vi har udarbejdet en kostpolitik, som du kan læse om herunder. Kostpolitikken drejer sig både om antallet af måltider og uforarbejdede råvarer, men også om kulturen omkring mad.

 • Vi laver maden med tanke på kostrådene. Det er så op til eleverne at sammensætte måltidet hensigtsmæssigt.
 • Via Bosei Haven producerer vi selv økologiske grønstsager til eget køkken – og den lokale Michelin restaurant Hotel Frederiksminde
 • Vi sikrer variation i maden ved at tage eleverne og personalet med på råd, når maden skal planlægges.
 • Der er en vegetardag om ugen.
 • Vi serverer tre måltider om dagen. Derudover er der frugt og grovboller om eftermiddagen.
 • Som regel er der et varmt måltid, som bliver serveret til frokost.
 • Til frokost er der som regel en kødret, en suppe og to slags grønt tilbehør.
 • Der er kage til caféaftenen, som bliver holdt en gang om ugen.

Vores krav til de råvarer vi bruger

 • Vi bruger næsten kun friske og uforarbejdede råvarer. Det er kun ærter og majs, vi køber fra frost.
 • Vi bager vores eget rugbrød, franskbrød og morgengrovboller.
 • Derudover fremstiller vi vores egen marmelade og müsli.

Vores madkultur

 • Hvis eleverne absolut vil have ketchup til maden, må de selv hente det i køkkenet.
 • Vi synliggør højtider og traditioner gennem maden. Bl.a. ved at servere and mortensaften.
 • Eleverne hjælper til med servering, oprydning og opvask.

Hensyn og service

 • Vi vil gerne have forslag til mad fra eleverne. Det gør det mere spændende at lave mad til dem.
 • Vi tager hensyn til allergi og sygdom.
 • Vi tager hensyn til vegetarer.
 • Vi tager hensyn til trosbetingede kostvaner.

 

Vi håber, at vi ved hjælp af denne kostpolitik kan åbne elevernes øjne for nye oplevelser i madens verden.

Er der nogen regler?

Ja, men ikke mange:

 • Brug af ulovlige rusmidler (herunder cannabis) er forbudt.
 • Alkohol er alene tilladt fredage/lørdage.
 • Alle Boseis lokaler og værelser er røgfrie. Rygning foregår udendørs.
 • Deltagelse i morgensamlinger og de fag, du har valgt, er obligatorisk.
 • Vi spiser sammen, da det er mest hyggeligt.
 • Du deltager i oprydning i spisesalen og opvask samt i rengøring af din bogruppes fælles faciliteter (bl.a. badeværelser).
 • Husdyr er desværre ikke tilladt.

Kan man vaske tøj på Bosei?

Ja, der er vaskemaskiner, tørretumblere og tørrerum i kældrene under elevboligerne. Det er billigt at vaske tøj på Bosei – ca. kr. 20,- pr vask inkl. vaskepulver.

Hvad med sengetøj?

Du skal selv medbringe dyne, pude og sengelinned (lagen, pudevår og dynebetræk). I begrænset omfang kan du evt. leje det på skolen.

VI HAR FOKUS PÅ SOCIALT SAMVÆR

Højskolelivet

Højskole handler om at leve sammen med andre mennesker, som går op i nogle af de samme ting som dig.

Besøg højskolen og fornem selv de fantastiske oplevelser og mennesker, der venter dig her på Bosei.

TAG MED BOSEI TIL JAPAN MAINLAND, SYDKOREA, TJEKKIET, CLUB LA SANTA, FRILUFTSTURE I DANMARK OG SKITUR TIL ØSTRIG ELLER NORGE

Rejs ud i verden med højskolen

Under hvert højskoleophold kan du komme afsted på rejser, som varer 1 til 2 uger. På rejserne kan du prøve det af, som du har lært på højskolen. Det er noget helt specielt at rejse af sted med sine højskolekammerater, så grib chancen for en helt unik rejseoplevelse.

Vi glæder os til at se dig

De indbydende lokaler, overraskende rum, lækre sportsfaciliteter, de smukke omgivelser og den helt særlige stemning opleves bare bedst 'live'. Vi vil derfor gerne invitere dig på besøg til en rundvisning og en lækker frokost.

Se dine muligheder, få svar på dine spørgsmål - og ikke mindst mulighed for at sikre DIN plads på et af de kommende semestre.

Rundvisningen er dog helt uforpligtende og vi betaler selvfølgelig gerne dine udgifter til transport.

Vi glæder os til at møde dig!

Book en rundvisning Tilmeld dig et ophold